Rasim Atalay

Rasim Atalay

Eltime gidiyorum, sanane!

Eltime gidiyorum, sanane!

Şehrin birinde yayaların karıştığı trafik kazalarının sayısının hızla arttığının farkına var polis ekipleri, şehir genelinde yayalara kuralları hatırlatmak adına denetimleri sıklaştırır…

Her kavşakta, her kesişim noktasında, araç trafiği ile yaya trafiğinin buluştuğu her noktada en az bir tane trafik polisi bulundurulur. Polisler de yaya geçitlerinin önünde nöbet tutarak, kural ihlali yapanları tespit eder, uyarır.

Kucağında bebeği, elinde yavrusu, kolunda elişi çantası ile bir kadının trafik lambasını hiç umursamadan yolun karşısına geçmek için koşar adım hamle yaptığını gören trafik polisi seslenir;

  • Hanımefendi, nereye gidiyorsun?

Kadın umursamaz, yolun karşısına geçer ve trafik polisinin yanında biter. Polis tekrar eder,

  • Bu kadar aciliyet niye hanımefendi, nereye yetişmeye çalışıyorsunuz? Yayaya kırmızı ışık yanıyor, görmüyor musunuz?

Kadın istifini hiç bozmadan duraklar,

  • ‘Eltime gidiyorum, kocamın haberi var, sanane!’ der ve yoluna devam eder…

Konyalının yolun ortasından yürüdüğü yönünde bir algı var. Bu görüş nereden çıktı, kimler bu algıyı oluşturdu bilinmez ama özellikle dışarıdan Konya’ya bakanlar, Konyalı olduğumuzu öğrenenler zaman zaman bu genelleme üzerinden geliyor üzerimize. Niye kaldırımları kullanmaz Konyalılar diye soranlar olur. Aslında cevabı çok açık ve nettir: Kaldırımlar işgal altında olduğu için!

İşyerimizin bulunduğu Vatan Caddesi kavşağında hemen her gün polis memurlarını görüyorum. Hem araç trafiği hem de yaya trafiği açısından bir hayli yoğun bir bölge olduğu için özellikle burayı kendilerine üs bellemişler. Merak edip biraz izledim ne yapıyorlar burada diye. Kırmızı ışık yandığı zaman yayaların yolun karşısına geçmemesi ve beklemesi gerektiğini telkin ediyorlar. Trafik ışıklarının yayalar için yeşil yandığında harekete geçilmesi gerektiğini ifade ediyorlar. Hatta ben görmedim ama yayalara trafik kuralı ihlalinden dolayı cezai işlem uyguladıklarını da duydum.

Zaman zaman polisle tartışan ve yolun boş olduğunu beyan ederek kendilerinde bir hata bulunmadığını iddia edenler de oluyor. Kural kuraldır, ihlal de ihlal! Kırk gün lazım olmayan o kural, size bir gün lazım olabilir. Lazım olduğunda da uymadığınızı varsayalım, sonucu sizin açınızdan hem maddi, hem de manevi büyük kayıpları beraberinde getirebilir. O yüzden kurallar konusunda daha hassas olunmasını tavsiye ederim.

Ekiplere yönelik tavsiyem de daha iletişimci ve nazik olmaları yönündedir.

925 YILLIK PAYİTAHT

Konya’nın Türkiye Selçuklu Devleti’ne başşehir oluşunun 925. yılı Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen “Selçuklu Payitahtı Konya” etkinlikleri coşkulu bir şekilde gerçekleştirildi. Program kapsamında Türk Yıldızları’nın Selçuklu Sultanlarına Selamlama Uçuşu nefes keserken; 41 pare top atışı, tiyatro oyunları, sergiler ve konserler Konyalılarla buluşturuldu. Başkente, başkent oluşunun yıldönümünde yakışan bir etkinlikti. Konya halkı şehrin semalarında gezen Türk Yıldızlarını görünce biraz şaşırdı, biraz yadırgadı ama görsel şovu da zevkle izledi. Birlik, beraberlik ve rahmet içinde nice senelerimiz olsun…

BİLİM FESTİVALİNE DAVETLİSİNİZ

Konya, bugünlerde birbirinden güzel etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Konya Bilim Festivali’nde bu yıl 9.’su düzenlenen ve geleneksel hale gelen Konya Bilim Festivali başladı. Festivalde ilk kez düzenlenen drone gösterisi ise adeta nefesleri kesti. Çocukları bilimle tanıştırmak, çocuklara bilimi aşılamak için düzenlenen etkinlikler Konya ile sınırlı değil. Bölgeden tüm iller, bu bilim festivaline davet edildi. Çıkın çıkın gelin!

Yoğun bir haftaya hazırlanırken şehrimizin ulaşım sorunlarından birine daha neşter vurulduğuna dair size küçük bir paye de ben vermiş olayım. Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından şehre kaliteli ulaşım hizmeti vermek için sisteme dahil edilen yeni toplu ulaşım araçlarının tanıtımı bugün yapılacak. Sonrasında bu araçlar Konya trafiğinde kullanılmaya başlayacak. Bu daha ilk merhalesi. Devamı da gelecek inşallah. Şehrimize hayırlı olmasını diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Rasim Atalay Arşivi
SON YAZILAR