Oktay Mermer

Oktay Mermer

En çok alkol tüketilen il Konya uydurması

En çok alkol tüketilen il Konya uydurması

Konyalıyı yıllardır her gittiği yerde bıktırmış olan o meşhur  "En Çok Alkol Konya'da Tüketiliyormuş" sözü...

Konyalı olarak hepinize Konya dışında sorulmuştur, gerçekten Konya’da alkol tüketimi çok mu diye?

Aslında soru soran kişiye de ters olmasına rağmen yine de soruyor. 

Konya Mevlana şehri, Mevlana insanları kucaklayan birlik beraberlik çağrısında bulunarak hep hoşgörüden bahseden ‘Gel, ne olursan ol yine gel' diyerek hiç kimseyi ayrıştırmamıştır.

Herkes Türkiye'de en fazla içkinin Konya'da tüketildiğini bilir. Oysa, işin doğrusu, Ankara'da üretilen içkinin Konya'da depolanıp bölgelere sevk edildiğini bilmeyenlerin, kamyon kamyon içkiyi görüp, bunların hepsinin Konya'da tüketildiğini sanarak bunu dillendirmesinden kaynaklanan doğru bilinen bir yanlış bu.

Birde, Konya’nın böyle bir tartışmanın içine girmesinin sebebi,  Türkiye’nin kolonya ihtiyacının büyük bir bölümünün Konya’da üretilmesi nedeniyle, Tekel’den aldığı alkol imiş.

Türkiye’de toplam alkol tüketiminin yüzde 40’nı Marmara Bölgesi’nde gerçekleştiğini, Marmara bölgesini ardından, yüzde 30 ile en fazla tüketim Ege bölgesinde. Akdeniz’de ise mevsimine göre yüzde 10 ila 15 arasında değişiyor. İç Anadolu ve diğer bölgelerde ise yine mevsimine göre yüzde 10 ila 15 arasında bir tüketim potansiyeli oluşturmaktaymış.

Konu hangi bölgenin ne kadar alkol tükettiği ya da neden tükettiği değil tabi ki..

Yıllardır Konyalıya sorulan bu soru karşısında, birçok hemşerimizin konu hakkında bilgilendirilmesi.

Bir de şimdi seçimler yaklaşırken, bu tür haberlerin Konya ve Konya gibi muhafazakar şehirler üzerinden seçim malzemesi olarak kullanılması, siyasetin ibresinin yanlış yere kaymasına neden olacaktır.

Ama yine de biz Konyalılar,  şehrimizi temsilen adları anılan, şehrin manevi mimarlarından Mevlana Celaleddin Rumi ve Şems-i Tebrizi, Şeyh Sadrettin Konevi, Ateşbaz Veli, Hacı Veyis Zade, Tavus Baba ve Konya çevresinde Ladikli Ahmed Ağa, Cemal Ali Dede, Ebu Said Mehmed Hadimi hazretleri hepimizin gururu ve iftiharıdır.

Hz. Pir’de öyle demiyor mu: Beni ziyaret etmeden önce Şems-i Tebrizi’yi ziyaret edin…

Önemli olan şehrimizin, ülkemizin insanının birlik ve beraberliğidir.  Devlet büyüklerimizinde dediği gibi, hangi dil, ırk, mezhep, kavimden olursak olalım, birliğimizi ve dirliğimizi asla bozmayalım.

Zaman kenetlenme zamanı, iri olma zamanı,  diri olma zamanı, en önemlisi bir olma zamanı.

Şehrimiz çok şükür bu konularda örnek bir şehir.  Yen kırılır kol içinde kalır atasözünü  çok iyi yaşayan ve yaşatan şehrim insanlarını bir kez daha kutluyorum, bize örnek olan büyüklerimize bir kez daha hürmet ve saygılarımı arz ediyorum.

Sözün özü:

Bir şey yap.  Güzel olsun.  Çok mu zor?
O vakit güzel bir şey söyle. Dilin mi dönmüyor?
Öyleyse güzel bir şey gör veya güzel bir şey yaz.
Beceremez misin?  O zaman güzel bir şeye başla…
Ama hep güzel şeyler olsun.
Çünkü: "Her insan ölecek yaşta"

Şems-i Tebrizi  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Oktay Mermer Arşivi
SON YAZILAR