Prof. Dr. Fikret Akınerdem

Prof. Dr. Fikret Akınerdem

Gıda Kaynakları ve Beslenme-I

Gıda Kaynakları ve Beslenme-I

Yapmış olduğumuz çalışmalar dolayısıyla bazı dostlarımızın “gıda kaynakları ve beslenme” ile ilgili sıkça sorularıyla karşılaşıyoruz. Bu konuda o kadar çok bilgi kirliliği var ki, gerçekte tüketicilerin doğru veya eğriyi seçme konusunda ciddi kaygıları var.

Ülkemiz, her şeye yöneticilerin kısır ve sınırlı ideolojileri noktasından değerlendirme bulduğu için yıllardır gıda ve tüketimi konusunda ciddi projelere el atılamadı. Çoğunluğu Müslüman tüketiciler de teknolojinin tarım sektöründe hızlı kullanılmasına bağlı olarak “gıda kaynakları ve analizi” konusunda oldukça geri bırakıldı. Aslında temiz ve güvenilir gıdanın dini yani helal boyutları kadar hijyenik boyutunun da olduğu bilinmeliydi.

Hıristiyan ve Musevi aleminin gıda konusunda ciddi, sağlam ve hijyenik gıdalar konusunda sağlam kuralları ve kaynakları bulunmaktadır. Özellikle Yahudilerin “koşher” damgalı ürünlerini dünyanın her tarafında bulabilir ve bir Müslüman olarak rahatlıkla tüketebilirsiniz. Koşher damgalı ürün sadece “Musevilik” inancına göre hazırlanmış değil, aynı zamanda hijyenik ürün olarak da bilinir. 

Böyle bir başlangıçtan sonra esas konumuza girmek istiyorum. Helal ve hijyenik gıda kavramının ötesinde de birtakım kavram kargaşaları söz konusu. Bu kargaşanın temelinde tarım ve gıda üretim sektörüne teknolojinin yoğun olarak girmesinin etkisi büyüktür.  Tartışmaların temelinde de tarım ve gıda sektörünün magazinleştirilmesi yatmaktadır. Konu hakkında bilgi verenler, “bilimsellikten uzak, konuşmacının gününü kurtarmasına yönelik” olması biz uzmanların da işini zorlaştırmaktadır.

Bundan 3-4 sene önce GDO’lar ve Transgenik bitkileri hakkında basına bildiriler veren, televizyonlarda konuşmalar yapan, ancak konuyla hiç alakası olmayan bir arkadaşımızı aradım ve kendisine “gen, kromozom, kalıtım” nedir diye sordum ve karşılığında da “bunlar hakkında konuşmak için bu söylediğiniz terminolojiyi bilmeme gerek yoktur” cevabını aldım.

Siz olsanız böyle bir tavır karşısında ve yaparsınız. Bu durum hiç hukuk bilgisi olmayan bir insanın, sadece vicdanına dayanarak hüküm vermesi gibidir. Belki hukukta vicdan geçerlidir, ancak müspet ilimlerde bunu söylemek oldukça zordur.         

Birkaç seri alacak yazılarımı, bilimsel verilere dayalı ancak bilimsel dilden yoksun, daha çok halkın anlayacağı dil ile yani halk diliyle yazmak istiyorum. Konu başlıkları olarak da, organik tarım ve organik gıdalar, çeşit kavramı (hibrid veya sentetik çeşitler), GDO, gen ve kromozomlar, kalıtım, kısırlık (ebter) vs. ifadelerini ele almak istiyorum. Bunları bilmeden (dar anlamlarıyla da olsa), gıda konusunda kargaşalar devam edecek, buna bağlı olarak da yanlış beslenmeler ve alışkanlıklar devam edecektir sanırım.

Önümüzde ki yazımda, “organik tarım ve organik gıdalar” ele alınacaktır.

ALLAH’A EMENET HAYRA MUHATAP OLUNUZ, EFENDİM…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Prof. Dr. Fikret Akınerdem Arşivi
SON YAZILAR