İsmail Detseli

İsmail Detseli

Konyalı hanımlar ve Eski Ramazan adetlerimiz

Konyalı hanımlar ve Eski Ramazan adetlerimiz

Bunun eskisi yenisi yok Ramazan ramazandır hele Konyamızda bu mübarek ayın apayrı bir yeri ve değeri vardır.

Konyamız geçtiğimiz günlerde yoğun Ramazan hazırlığı yapıyordu. Kimler bu hazırlık için çırpınanlar tabiî ki o hamarat Konyalı hanımlarımız. Dün mahallede şöyle bir dolaştım bizim oralar çarşıdan uzak genelde kırsal kesimden gelen köylüler olduğu için köy ve köylülük aynen şehre yansımış altı yedi tane kadın önlerinde birer tekne hamur bir senit (yufka açılan tahta elinde oklava harıl harıl yufka açıyorlar.

Tam orta yerlerinde bir hanım bacımız meydan ateşini yakmış sacı ateşin üzerine koymuş açılan bütün yufkaları sacın üzerinde pişiriyor gelip geçene ikram etmeyi de ihmal etmiyor. İsmail ağa dur yufka düreyim de yiyiver. İstemem kızım sağ ol. Heç, olur mu canım dur burnuna kokar diye ısrarla yufkayı elime tutuşturuyor. O yufkayı almadan geçemezsin bu bir Anadolu ve Konya gelenek ve göreneğidir.

Hey gözünü sevdiğim Türk anaları bilhassa Anadolulu Konya kadınları. Canım kurban olsun bu gelenek ve göreneklere. Evler temizlendi bol yumurta ile yoğrulmuş hamurlu erişteler kesildi. Mübarek ay hörmetine her şey yerli yerinde. Misafir için ayrı hazırlıklar gelip gidecekler fakir fukara için ayrı hazırlıklar. Bizim Konya’nın o görgülü hanımları her şeyi düşünerek hareket ederler hiçbir şeyin noksan olmasını istemezler.

İşe giden beye (ısmarış) siparişler başladı bile sabah herif işe gidecek, hanım uğurlarken usulca beye şöyle seslendiğini duyar gibiyim.

-Aman ha herif iremezan geliyor akşama gelirken alışveriş yaptığın toptancıya veya bakkala uğrayıvır da birez üzüm, erik kurusu, birkaç peket makarna, hoşaflık guru vişne, ziytin, piynir,

İşte canım iremezan harcı alıvır olur mu? Gurbanın olayım haaa aman sadeyağı almayı da unutma imii.

Ben erişteyi kestim onu sadeyağsız salıp önünüze goyamam margarin dinen yağlarınan da dadı olmaz gaç eriştenin.

Herif az kızar gibi şöyle kafayı gıvratır.

-Tamam, avrat tamam (veya hanım diyebilir şimdikiler biraz daha kibar). Yav garı sen bir seferde bu işleri oğluna söylesen olmaz mı?

-Aman sende Allah canını almasın hay herif şuncacık oğlan ne bilir iremezan harcı görmeyi de..

-Ne şuncacığı ulen garı koskoca adam oldu baba oldu kerata bunları öğrensin canım.

-Yooo senin tecrüben başka herif bu işleri sen yapacan oğlan yapsa sana saygısızlık olmaz mı?

-Gıy. Sende bunnarı bana kinayesine söyleyyon değil mi?

-Hadi canım hadi sen bunca senedir her şeyin iyisini yapmayı öğrendin.

Ramazan ayı bu mevsimlerde daha rahat olur efendim köyde de şehirde de bolluk var bereket var hele hele şimdi yaz mevsimi sebze, meyve bollaşıyor garim evde kuru bakliyat var, kavun karpuz da çıktı. Tomates, salatalık bol maşallah Allah’a şükürler olsun zaten yıllar bereketli bir de buna Ramazan bereketi eklenince herkes rahat oluyor.

Ama bunun için Allah’a çok şükretmek verdiği iyi güne de kötü güne de sabretmek gerekir.

Buradan şu çok tehlike olan trafik işine gelmek istiyorum.

Değerli Konyalılar. Ramazan, yazım yayında iken başlamış olacak ben bir kardeşiniz olarak haddim olmadan bazı tavsiyelerde bulunmak istiyorum. Artık gonyamız eski gonya değil hem nüfusu çoğaldı hem de arabaları bolaldı yollar dersen daracı belediyelere ne gadar yol yapsa da bu hızlı gidişatın ardından yetişemeyyorlar onun için.

Esnaf kardeşlerim akşam olmadan kalabalık çökmeden eğer imkânınız varsa biraz erken çıkıp trafiğin o sıkışık anını beklemeyin erkence evinize gelin.

Şayet olmadı mecburen kalabalık trafiğe kaldınız sabırlı olun akşama kadar Allah rızası ve kendi kurtuluşumuz için tuttuğumuz orucun ecrini kaçıracak sinirlilikten ve hele hele küfürlerden kalp kırmalardan kaçınalım Allah sakin olan ve mütevazı ve yapıcı olan kullarını çok sever.

Şöyle bir kıssa anlatılır. Hz Ali efendimiz bir gün devesini elinden kaçırmış akşama kadar kovalamış nihayet akşam vakti tutabilmiş. Biz olsak ne yapardık düşünün. O ne yapmış dinleyin.

Deveyi tuttuktan sonra başını okşamış ve ‘hay mübarek hayvan bana da eziyet ettin kendine de eziyet ettin’ demiş.

 Biz bunu yapabilir miyiz? Yapmamız lazım yaparsak insanların yanında da Allah’ın katında da çok sevilen insan oluruz. Hepinize hayırlı ramazanlar, kazasız belasız bol kazançlı günler.

Ha bir de aman gardaşlarım mallarınıza iramazan dolayısı ile fahiş fiyatlar uygulamayın. Fakir fukarayı alıp alamayanları düşünün, hale paranızı kazancınızı haram etmeyin az kar paranızı bereketlendirsin inşallah. Saygılarımla. Ramazan-ı şerifiniz şimdiden mübarek ibadetleriniz Allah katında kabul ve muteber olsun Allah’a emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
İsmail Detseli Arşivi
SON YAZILAR