Yusuf Alpaslan Özdemir

Yusuf Alpaslan Özdemir

Mustafa Everdi’nin yeni dönemi

Mustafa Everdi’nin yeni dönemi

Bilge Kültür Sanat’tan çıktığı yıldan beri ara ara Mustafa Everdi’nin ‘Metropol Mücahidi’ adlı tadına doyulmaz hikâyelerin yer aldığı kitabı gelir aklıma. Nasıl bir mizah, nasıl bir ironiydi, unutmak mümkün mü? Everdi hocaya her fırsatta bu değişik(!) ailenin yeni meceralarının gelip gelmeyeceğini, gelecekse daha ne kadar bekleyeceğimizi sorar dururum. Metropol Mücahidi’ni hatırla(t)makta fayda var, öncelikle hibrit hikâyenin öncülerindendi kitap. Nedir hibrit hikâye? Hibrit hikâyede okuyucu da hikâyenin yazılma sürecinde yorumlarıyla yer alıyor. Şöyle ki; hikayeler parça parça sosyal medyada yayınlanırken, her kesimden okuyucu yorumlar yazıyor dijitalden. Bu yorumlar her bir hikâyenin sonuna ekleniyor kitapta. Buradaki yorumlar da hikâye kadar ilgi çekici ve hınzırca değerlendirmeler içeriyor.

‘Metropol Mücahidi’ndeki hikâyelerde özet olarak; ev eşyaları satan bir esnaf olan Esved, kendi halinde bir ev hanımı olan eşi Bahriye ve üç çocuktan oluşan tipik bir ailenin sürüklediği on bir hikâyede tatil kültürü, iktidardan nemalanma, akademinin durumu, statü değişimleri gibi toplumsal önemi haiz konular belli bir sosyal sınıfın penceresinden hikâye rahatlığı ve akıcılığıyla işleniyordu. Okumayanların mutlaka okumasını öneririm.

İşte yıllar yılları kovaladı ve Mustafa Everdi yaş haddinden emekli oldu. İlk hislerini sosyal medya paylaşımlarında okuduk. Plânları arasında bolca seyahat etmek ve epey bir kitabı yayına hazırlamak var.

Onun paylaşımlarını, sohbetlerini, ironi yüklü takılmalarını ve hatta kendiyle böylesine güzel dalga geçebilen muhabbetlerini bilenler emekli olmasına sevinecekler, buna mukabil yazdıklarını eskisinden daha sık okumak isteyeceklerdir.

Konya Kitap Günlerine geldiği zaman yaklaşık bir saatlik zaman dilimi içinde dinleyicilerine bol kahkaha dolu dakikalar hediye etmiş, en kısa zamanda tekrar yüz yüze görüşme akdi yapılmıştı.

Emeklilik sonrasında duygu ve düşüncelerini, emeklilik plânlarını ve şimdiye dek para almadan yaptığı işlerin tarifesini de 1 Haziran’daki Facebook paylaşımıyla ilân etti Mustafa Everdi; “Şair ve Yazarlara Tanıtım ve Eleştiri Tarifesi

65 yaşındayım. Devlet verimli dönemi tamamladım diye resen emekli etti beni. Şurada 5-10 sene ya yaşarım ya giderim darül bekaya. Yaşlılık vaktin kıymetini öğretiyor insana. Ve öncelikleri daha hassas ölçmeyi getiriyor. Seyahat hakkımı da kullanmak istiyorum tabii.

Halen 5-10 kitabımı yayına hazırlamakla uğraşıyorum. Elbette bu kitapların “kitap” olabilmesi için okumam gereken metinler var. Bir yandan batıda dikkat çeken göçmen yazarların edebiyatı üzerine yoğunlaşıyorum. Aravind Adiga, Ocean Voung, Abbas Marufi, Amir El Tagsir, Gary Steingart gibi. Diğer yandan “Demirden Digital’e” kitabı için mitoloji ve son teknolojik gelişmeleri okumam gerekiyor.

Dünya edebiyatındaki yeni gelişmeler özel ilgi alanım. Yüzlerce nitelikli kitap okumam için yalvarıyor bu ara.

Bu şartlarda asgari ücretten aşağı emekli maaşı ile geçinmek, aç kalmazsam paratoner gibi çektiğim zam yıldırımlarına dayanabilirsem avukatlık yapmamak kararım var. Kendimi kültüre ve edebiyata adıyorum anlayacağınız.

Bu nedenle kitap ve şiirlerini gönderecek şair ve yazarlar için aşağıdaki tarife ile emeğime karşılık küçük bedeller talep edeceğim bundan böyle.

Kitabını göndermeden önce mesenger’dan IBAN isteyen ve ödemesini yapanlar için ayrıcalık tanıyıp kitaplarına eğilebilirim. Elbette bedelini peşin öderlerse. Bağrıma taş basarak ve nasırlaşmış vicdanıma güvenerek böyle bir karar aldım. Artık darılmak küsmek sitem etmek hakkı kalmadı yazar ve şairlerin.

Tek bir şiir incelemesi 250,00TL.

Kitap Tanıtımı 500,00TL.

Kitap incelemesi 1.000.00TL.

Kitap Eleştirisi 2.000.00TL.

Kitaplara önsöz yazımı 2.000.00TL

Dergilere Kitap Eleştiri yazısı 3.000,00TL.

Kitabı Yayına Hazırlık/Editör Hizmeti 5.000.00TL.

Akademik Tezleri Edebi Dille Yayına Hazırlık 10.000.00TL.”

Everdi’nin avukatlık yapıp yapmayacağını zaman ve talep(!) gösterecek. Ankara’ya her gittiğimde eğer bir yerlere gitmediyse Everdi hocayla görüşmek, muhabbet etmeyi plânlıyorum ben de. Ayrıca yeni kitaplarını, hele de kapağını Facebook arkadaşlarına onaylattığı yeni hikâye kitabı ‘Dante’le Şaman Dansı’nı sabırsızlıkla bekliyorum, emeklilik günlerinin tadını doya doya çıkarmasını da…

Umarım hocamız bereketli bir emeklilik dönemi geçirir, güzel yaşlanır, hem mutlu olur hem de mutlu eder hep olduğu gibi...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yusuf Alpaslan Özdemir Arşivi
SON YAZILAR