Muhammet Yavaş

Muhammet Yavaş

Seçim sonrası ekonomi

2023 seçimlerinin ardından ekonomik olarak zorlu bir döneme girdik. Vergilerin aşırı artışı ve dövizin normalin üzerinde yükselmesi, halkın yaşam standartlarını korumakta hatta geçinmekte zorlanmasına neden olmaya başladı. Zaten birkaç yıldır süregelen ve pandemi, deprem gibi nedenlerle zor günler geçiren ekonomimiz, seçimlerin ardından gelen vergi ve dövizle zorlanıyor.

Emin olduğumuz bir şey var ki; seçim öncesi alabildiklerimizi seçim sonrası alamıyoruz ve bu birkaç yıldır böyle devam ediyor.

Son birkaç yıldır ekonomimizde sıkıntılar olduğunun toplumca farkındayız. Lakin bir kısmımız gerek maaş artış oranları, gerek devletin yasaklarla bir şeyleri engellemeye çalışarak halkın yanında görünmesi, gerekse bu sıkıntıların herkesi aynı oranda etkilememesi nedeniyle, olumlama yoluyla kendimizi kandırmaya ve güzel günlerin yakın olduğuna inanmaya meyilliydik. 2023 seçimlerinin ardından vergi oranlarının tırmanışa geçmesiyle birlikte, ekonomik sıkıntıların arttığını artık her kesim hissetmeye başladı.

Bununla birlikte, dövizin değerinin normalin üzerinde yükselmesi, halkın alım gücünü daha da azaltıyor. Ev almak, araba sahibi olmak veya tatil yapmak artık sadece hayal olarak kalıyor. Markete her gidişimizde fiyat etiketlerine şaşırıyoruz ve “cebimizdekiyle yaklaşık olarak neler alabileceğimiz” algısını kaybediyoruz. İthal ürünlerin fiyatları yükseliyor ve ihracatçılarımız zorlu bir rekabet içine giriyor. Dövizin yükselişi, döviz borcu olanların sırtına büyük bir yük bindiriyor ve dövize endeksli kredi kullananların ödemeleri gereken bedel giderek artıyor. Tüm bunlar ise bazılarını sıkıntılı bir borç batağına sürükleyerek hayatlarını altüst edebiliyor.

Ekonomik sorunları basit bir sihirli değnek ile çözmek elbette mümkün değil. Ancak yönetimin daha dengeli ekonomik politikalar izlemesi gerekiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muhammet Yavaş Arşivi

Görünenin ötesinde ne var?

02 Eylül 2025 Salı 17:51

Ölüm ne yakın ne uzak...

27 Ağustos 2025 Çarşamba 00:18

24 Ağustos yeni bir hayata açılan kapı...

21 Ağustos 2025 Perşembe 00:00

Konya siyasetinin vefalı başkanı....

18 Ağustos 2025 Pazartesi 15:34

Ankara rüzgarı...

09 Ağustos 2025 Cumartesi 01:52

Konya'da trafik değil, şoför sorunu var!

06 Ağustos 2025 Çarşamba 00:01

Ormanlar yanıyor, kalbimiz yanıyor

01 Ağustos 2025 Cuma 09:52

Ahlaki çöküşte paranın gücü!

24 Temmuz 2025 Perşembe 11:06

Konyalılar kime oy verir?

18 Temmuz 2025 Cuma 00:02