Prof. Dr. Fikret Akınerdem

Prof. Dr. Fikret Akınerdem

TARIMDA KONYA ATILIMI

TARIMDA KONYA ATILIMI

Türkiye İstatistik Kurumu'nun “Hayvansal Üretim İstatistikleri-2015 yılı“ verileri açıklandı. Buna göre Hayvan sayısında ve süt üretiminde ülkesel değerlere göre Konya birinci sırada yer aldı.

2015 yılı Haziran ayı sonu itibariyle Türkiye’de toplam inek sayısı 13 milyon 700 bin baş iken Konya 740 bin 380 baş sığır ile birinci sırada yer aldı. İkinci sırayı 686 180 baş sığır ile Erzurum, Üçüncü sırayı 571 bin 920 baş sığır ile İzmir aldı.

Bu değerlere göre Türkiye et ve süt üretimi için yeterli sayıda hayvan varlığına sahiptir ancak, süt fiyatları daha istikrarlı durumda iken, et fiyatlarında istikrarsızlıklar vardır. Bunun en büyük sebebi son yıllarda hayvan ithalatında süt ırklarının tercih edilmesidir. 

Son yıllarda küçükbaş etinin tercihinde bir artış olduğuna dair basın organlarında çeşitli bildirileri var. Zaten küçükbaş hayvan sayısında bir artış olduğuna dair istatistikler bunu yansıtmaktadır. Türkiye genelinde, 2015 yılı Haziran ayı sonu itibariyle toplam küçükbaş hayvan sayısı 40 milyondan 42 milyona yükselmiş, Konya 2.1 milyon baş koyun ile Van’dan sonra ikinci sırada yer almıştır.

Son yıllarda keçi sayısında da artışlar görülmektedir. Türkiye genelinde, 2015 yılı itibariyle keçi sayısı 10.8 milyon baş olarak gerçekleşti. Buna göre 2015 yılı Haziran ayı sonu itibariyle 260 bin 500 keçi ile Konya onuncu sırada yer almıştır. Birinci olan il 823 bin adet ile Mersin, ikinci olan 655 bin baş ile Antalya, üçüncü ise 431 bin baş keçi ile Mardin olmuştur.

Süt ve et insan beslenmesinin temel gıda maddeleridirler. Ancak bu iki ürünün artışına gidilmesi hemen olmaz; bunun için uzun yıllara dayanan plan-programlar yapılması gerekir. Ete ve süte gitmek için öncelikle OT’a gitmek gerekir. Zirai tabirle “ET MESELESİ, OT MESELESİDİR”. Buna göre Türkiye’de 2015 yılı itibariyle toplam 18 milyon 655 bin ton sütünün % 90.8’i inek sütü, % 6.3’ü koyun sütü, % 2.6’sı keçi sütü ve % 0.3’ü ise Manda sütü olarak kayıtlara geçmiştir. 

Konya yıllık 1.2 milyon ton süt üretimiyle Ülkemizde birinci sırayı almıştır. Kısacası Konya’mız buğday, şeker pancarında olduğu gibi, büyükbaş hayvan varlığı ve süt üretiminde de birinci sıradaki yeriyle övünülebiliriz. Et üretiminde son istatistiklere ulaşamadım ama 2015 yılı et üretiminin (kırmızı+beyaz) 40-45 bin ton aralığında olduğu tahmin edilmektedir, bu sahada geri kaldığı görülmektedir.

Gelelim esas meseleye. Konya genel tarımsal istatistiklerinde toplam gelirde ve yılda işlenen 1.2 milyon hektar alan ile 10 pay alır. Yukarıdaki değerlere bakarsak bunun anlamı Konya tarım sektöründe birkaç alanda daha öne çıkmalıdır. Basit bir misalle Konya’nın Kayseri, Afyon gibi illerden nesi geridir ki et ve et mamullerinde süt ve süt mamullerinde olduğu gibi kendini kabul ettirememiştir.

Bunun başarılması için il ve bölge olarak büyük bir potansiyele sahip olan Konya’nın sektörde “yapısal değişikliğe” gitmesi yani İl veya KOP Bölgesi olarak “kendi üretim sistemini oluşturması” gerekir.

Yapısal değişiklikten maksat özellikle suyu ve toprağı ekonomik kullanacak sistemlerin (işletme yapısı, ürün deseni, tarımsal sanayi, teknoloji kullanımı) tercih edilmesidir.

Bu konu ile ilgili bir başlangıç yazısıdır ve devam edilecektir. Saygı ve muhabbetle, kalın sağlıcakla. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Fikret Akınerdem Arşivi
SON YAZILAR