Ali Çelik

Ali Çelik

Bayram Yine Kan Gölü

Bayram Yine Kan Gölü

Ramazan Bayramında cuma akşamından itibaren meydana gelen kazalarda toplam 64 kişi yaşamını yitirdi, 379 kişi yaralandı.

Şimdi soruyorum size o aileler için bayram mı oldu? Kazaların sebebi genel olarak aşırı hız ve dikkatsizlik. Biz trafikte bilinçsiz ve saygısız şoförlerden çekiyoruz ne çekiyorsak. Ne olursa olsun şunu unutmamalıyız; trafikte sadece kendimizden sorumlu değiliz. Olan sadece kendi aracımızdakine olmuyor. Bu sebepten herkes birbirinden sorumlu bence otokontrol yapıp öncelikle kendimizi düzeltmeliyiz.

Bu bayramın üçüncü günü Akşehir Konya arası seyahat etmek durumundaydım. Uzun yolda makas atan ve kendi arasında yarış yapan şoförler arasında geldim o uzun yolu. Her an her şeyin olabileceği aşikar bir durum.

Yollarımız çift yol. Gidiş ayrı geliş ayrı. Geniş yollar da seyir ediyoruz. Yine de kazaların önüne geçilemiyor. Demek ki bilinçli sürücüler olmadan, yollarımız on şeritli olsa da kaza yine olacak. Trafik eğitiminin ana okul seviyesine indirilmesi çok güzel bir durum. Ama daha etkili olması lazım bence yeterli değil. En önemlisi yarının sürücülerini yetiştiren merkezlerin daha çok denetlenmesi gerek. Trafikte cezaların yıpratıcı ve caydırıcı olması çok önemli. Avrupa ülkelerinde otomatik vites ve manuel vites ehliyetleri ayrı. Bizde yeni çıkan stajyer sürücü belgesi Avrupa ülkelerinde yıllardır uygulanıyor, hatta İngiltere’de bunun için ayrı bir ehliyet bile alınıyor. Fransa’da bu uygulama üç yıl sürüyor. Japonya’da ehliyete başarı oranı % 35 anlayacağınız ehliyet aslanın ağzında. Memleketimizde bu uygulamaların daha zorlaştırılması eğitimin daha iyi verilmesi lazım.

Tekrar sesleniyorum bayramlarımız hüsran olmasın.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ali Çelik Arşivi
SON YAZILAR