Rasim Atalay

Rasim Atalay

Hani benim tramvayım

Hani benim tramvayım

Öyle dinamik bir şehirde yaşıyoruz ki, bu şehirden 3-5 gün ayrı kalan, geri döndüğünde müthiş bir değişim ve dönüşüm yaşandığını görüyor.

Yetmiyor…

Konya’da yaşıyor olmakla Konya’yı yaşamak arasında da çok büyük fark var.

Yaklaşık bir hafta uzak kaldığım, Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Bingöl, Elazığ, Malatya, Kayseri, Nevşehir ve Aksaray üzerinden yeniden belde-i muhayyere olan Konya’ya döndükten sonra yoğun bir gündem bizi karşıladı.

Sabah güne Necmettin Erbakan Üniversitesi’nde başladık…

NEÜ’DE NELER OLUYORMUŞ DA HABERİMİZ YOKMUŞ

Rektör Prof. Dr. Cem Zorlu’nun daveti üzerine katıldığımız toplantıda NEÜ’nün son bir yıllık faaliyetlerini dinledik. Rektör Hoca’nın heybesi hayli dolu…

Maşallah… Anlatıyor da anlatıyor. Öyle güzel konulara değindi ki, şuracıkta, hemen yanı başımızda şehirde yüksek öğretim alanında ne güzel faaliyetler yapılıyormuş da haberimiz yokmuş dedik.

Rektör Hoca, kendisine bir hedef belirlemiş, NEÜ akademik başarıda Türkiye’nin ilk 5; dünyanın ilk 500 üniversitesi arasında yer alacak. Hedef büyük ama hedefe gidilen yolda atılan adımlar da kendinden emin bir şekilde atılıyor. Rahmetli Prof. Dr. Necmettin Erbakan Hoca’nın adını taşıyan üniversiteye de böylesi büyük hedefler, böylesi önemli ilmi çalışmalar yakışır. Detaylarını gazetemizde de haber sitemizde de arkadaşlarımız paylaştı.

RAYLI SİSTEM KONUSUNDA NE KADAR ANLATSAK EKSİK KALIR

Yoğun gündemin olduğu Salı gününde ikinci durağımız koştur koştur Meram Garı oldu. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve beraberindeki kurmaylarıyla birlikte Konyaray Banliyö Hattı’nı, sonrasında ise şehir içi ulaşımda belki de Konya için asrın yatırımı diyebileceğimiz diğer tramvay hattı projelerini yerinde inceledik.

Bunları söyleyiverip geçmek kolay…

Ancak biz gezerken yorulduk. Projelerin ne kadar büyük, şehrin ne kadar geniş bir alanına yayılmış işler olduğunu varın siz düşünün.

Düşünürken size kolaylık olsun diye de ben birkaç kelam edeyim.

Raybüs ile Meram Garı’ndan yola çıktık… Selçuklu Garı’nı da geçtikten sonra sanayilere doğru ilerleyişimiz sürdü. Konya Lojistik Merkezi’ni de geçtikten sonra Konya Havaalanı’na çok yakın bir konuma kadar ulaştık. Seyahatimiz boyunca Uğur Başkan, Konyaray Banliyö Hattı çalışmasıyla ilgili son durumu, detayları ve hizmete alımı için hedeflenen süreci tek tek anlattı.

SÖYLEMEDİ DEMEYİN, KENDİNİZE ALTERNATİF YOL BULUN!

Bu arada, kısa bir süre sonra Eski Sanayi Köprüsü ulaşıma kapatılacak. Banliyö çalışması kapsamında köprüde yeni bir düzenleme yapılacakmış. Yaklaşık 2 ay boyunca da bu köprünün kapalı kalacağını ifade etti Başkan Altay. O güzergahı kullanmayan neredeyse yoktur. Şimdiden kendinize alternatif bir yol arayın. Bu yolun iki ay gibi bir süre ile kapalı kalacak olması şehir trafiği için büyük mesele. Ama gelgelelim zahmetsiz de rahmet olmuyor. Bugün zahmetine katlanacağız, yarın keyfini süreceğiz.

ESKİ TRAMVAYLAR YENİDEN RAYLARLA BULUŞACAK

Banliyö hattındaki seyahatimizi bitirip bu kez karayoluyla yeni tramvay hatlarının güzergahları üzerinden yolculuğumuza devam ettik. Fırat Caddesi’nden başlayacak olan tramvayın uzanacağı yol güzergahı üzerinden hem ilerliyor, hem de Başkan Altay’ı dinliyorduk.

Fırat Caddesi’nden başlayıp Beyhekim Devlet Hastanesi’nin üst tarafından, Ardıçlı TOKİ Konutları’na çıkan yolun önünden geçecek olan yeni tramvay hattı, Beyhekim Caddesi üzerinden Abdülhamit Han Caddesi’nin başlangıç noktasına kadar ulaşacak. Unutmadan söyleyeyim, eski tramvaylar revize edilerek bu hat üzerinde kullanılacak.

Bu yolu otobüsle aldıktan sonra, hattın devam edeceği Barış Caddesi Kavşağı’nın önünden stadyuma doğru ilerleyip U dönüşü yaparak Doç. Dr. Halil Ürün Caddesi’ne bağlandık. Daha sonra ise Otogar’ın önünden yol alarak sanayiler tarafına atlayıp, yolculuğumuza Organize Sanayi Bölgeleri üzerinden devam ettik. Aslım Caddesi kavşağından Şehir Hastanesi istikametine doğru dönüp sol kolumuza yeni yapılan ve bitmesi an meselesi olan 3 bin dükkanın bulunduğu Eski Sanayi’nin yeni yapılarını da geçerek Konya Şehir Hastanesi’ne kadar uzandık.

BU RAYLAR DÖŞENSİN, BAMBAŞKA BİR KONYA DOĞACAK

Burada soluklandıktan sonra, mevcutta bulunan Alaeddin-Adliye Tramvayının Şehir Hastanesi’yle birlikte yukarıda bahsettiğim hatta bağlanacağı güzergahta yapılan çalışmaları inceledik.

Etaplar halinde ilerleyen, Ulaştırma Bakanlığı ile Konya Büyükşehir Belediyesi’nin ortak çalışması ile yürütülen raylı sistem çalışmasıyla ilgili sıkmadan, özet bilgi geçmeye çalıştım. Ama inanın, gözün gördüğünün yerini hiçbir şey tutmuyor. Bugüne kadar biz de defalarca kez haberini yaptık, konuyu Konya kamuoyu ile paylaşmaya çalıştık. Hiçbiri bunun kadar verimli ve etkileyici olmadı. Yapılan işin ne kadar zor, büyük ve meşakkatli olduğunu göz görünce beyin daha iyi algılıyor. Yani bu raylar döşensin, üzerinde ulaşım sağlansın, işte o zaman bambaşka bir Konya doğmuş olacak.

Hepsi tamam da ne zaman bitecek sorusuna gelince…

Hedeflenen tarih de çok uzak değil aslında. Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak olan bölümde çalışmalar hızla ilerliyor. İlgili bakanlığın yapacağı kısımda ise şimdilik bir çalışma yok. İhaleye çıkılacak, sonrasında iş icraata dönüşecek. Yani diyeceğim, 2026-2027 yıllarından bahsedilse de ben bu projenin tamamlanıp hizmete alınabileceği zamanın, bir yol kazası olmazsa 2030’u bulacağını düşünüyorum.

Zira 2 yıl önce yaşadığımız deprem felaketinin etkilerini belki farkında olmuyoruz ama Konya’da biz bile hissediyoruz. Devlet, haklı olarak 20 metrekarelik konteynıra hayatı sığdırmaya çalışanları bir an önce düştükleri bu durumdan kurtarmak için o bölgelere daha büyük bütçeler aktarırken, kanaatimce aklıselim hiç kimse hani benim tramvayım yaygarası yapmayacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Rasim Atalay Arşivi
SON YAZILAR