Muhammet Yavaş

Muhammet Yavaş

Konya’nın gerçek sahipleri

Konya’nın gerçek sahipleri

Konya’nın gerçek sahipleri, Konya denildiği zaman Mevlana şehri derler daha çok, ama bilmeyenlerde olabilir Konya’nın altında bir çok Alim ve Allah dostu yatar. Üstünde’de bir çok Alim Allah dostu geçmiş ve yaşamıştır .Bizler sadece bildiklerimizi anlatırız birde bilmediklerimiz var. Kalpleri yanlızca Allah bilir öyle değilmi İman ve paranın kimde olduğu bilinmez. Bizler bu kadim şehirde yaşıyoruz kimileri değer ve kıymetini bilmez halbuki Konya geçmiş dönemleri olsun çok büyük ve çok değerli bir şehirdir bunun kıymetini herkes anlamaz ve bilmez Süleyman.

Allah dostları ve alimler, Allah'a yakın olan ve O'nun sevgisine mazhar olan kişilerdir. Allah dostları, Allah'ı sevdikleri ve O'nun rızasını kazanmak için çabaladıkları, mücadele verdikleri Allah'ın da onları sevdiği kullardır. Alimler ise, İslam'ın ilkelerini ve hükümlerini bilen ve bunları başkalarına öğreten, öğretmen, öğretici bir nevi rehber olan kişilerdir, Süleyman.

Allah dostları, İslam'ın temel ilkelerine ve yasaklarına sıkı sıkıya bağlı olan ve öyle yaşayan Allah'ın emirlerine itaat eden, yasaklarından sakınan, ibadetlerini eksiksiz yerine getiren, insanlara iyilik yapan iyilik eden, Allah'ı seven ve O'nun sevgisine layık olmak için mücadele eden koşturan kişilerdir. Allah dostları, Allah'ın sevgisine ve rızasına mazhar oldukları için çeşitli kerametlere Allah tarafından nail olabilirler.

Sen niye nail olmayasın Süleyman

Şems-i Tebrizi, 1185 yılında Tebriz'de doğmuş bir İranlı mutasavvıf bir şairdir aynı zamanda benim çok sevdiğim huşu duyduğum bir alimdir. Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin sohbet şeyhi’dir ve aralarında büyük bir samimiyet vardır.

Şems, genç yaşta maneviyata yönelmiş çocuk yaşta bağzı hallere girmiştir ve birçok şeyhe intisap etmiştir. Ancak, hiçbir şeyhten tatmin olmamış aradığını bulamıştır. 1244 yılında Konya'ya geldiğinde, büyük han kapısından Konya’ya girmiştir. Mevlana ile tanışır ve aralarında büyük bir manevi bağ kurulur samimiyet oluşur. Şems'in sohbetlerinden çok etkilenen Mevlana, onun etkisiyle tasavvuf yoluna yönelir ve Mevleviliğe sahip olur.

Şems, Mevlana'nın hayatında büyük bir değişime neden olur. Mevlana, Şems'in etkisiyle daha coşkulu ve aşk dolu manevi bire bir hale gelir. Ancak, Şems'in Konya'da geçirdiği süre uzun sürmez. 1247 yılında, Mevlana'nın bazı müridleri tarafından öldürülür şehitlik mertebesine ulaşır ne kadar da garip.

Şems'in ölümünden sonra, Mevlana büyük bir üzüntüye kapılır. Ancak, Şems'in öğretilerini sürdürmeye devam eder. Mevlana'nın Dîvân-ı Şems-i Tebrîzî adlı eseri, Şems'e olan aşkını ve onun öğretilerini yansıtır.

Şems-i Tebrizi, İslam dünyasının en önemli mutasavvıflarından biridir. Onun öğretileri, Mevlevilik başta olmak üzere birçok tasavvuf yoluna ilham kaynağı ve öğretici olmuştur.

Kısaca sonuna gelmek gerekirse, Şems-i Tebrizi, Mevlana'nın manevi hocası ve Mevleviliğin kurucusu olarak bilinen bir mutasavvıf ve şairdir. Onun öğretileri, İslam dünyasında büyük bir etki olmuştur.

Sözün özü Konya’da yatan Alimler’den biri olan Şems-i Tebrizi sizlere kısa ve öz bahsetmek istedim bu günün yarını var Konya’nın Alimleri’ni ziyaret edin.

Eğer bir gün Konya’ya işiniz düşerse Konya’nın sahiplerini görmeden gitmeyin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Muhammet Yavaş Arşivi
SON YAZILAR