Mustafa Balkan (Tarih Yazıları)

Mustafa Balkan (Tarih Yazıları)

21. YÜZYIL “TÜRK YÜZYILI” OLABİLİR

21. YÜZYIL “TÜRK YÜZYILI” OLABİLİR

TARİHE YOLCULUK  (332)

Gelecek yüzyıl yapay zekânın devreye sokulduğu, robotların alabildiğine hayatımızın bir parçası haline geldiği, akıllı şehirlerin yaygınlaştığı bir yüzyıl olacaktır. Bunu Türk Yüzyılı yapmamız elbette bizim elimizde…

 

Başkanlık Sistemi’nin yeni kabinesi açıklandığında önemli bulduğum bakanlıklar arasında Milli Eğitim Bakanlığı, baş sırada bulunuyordu. Kimin atandığı elbette önemli olmakla birlikte “o göreve layık ve ehil bir birisi miydi?” sorusu da burada önem arzediyordu.

Büyüklerimden birkaç kişiyi aradıktan sonra bana “Maya” adını hatırlattılar ve Maya Okulları’ndan bahsettiler. Yeni bakan Ziya Selçuk’un milliyetçi ve idealist bir eğitimci olduğu, Milli Eğitim Bakanlığı koltuğuna oturduğu 9 Temmuz 2018’de, kurucusu olduğu Maya Okulları’nın Genel Kurulu’nu toplayarak, tüm hisselerini devretmesinden ve 20 bin sözleşmeli öğretmen atamasının gerçekleştirildiği günkü konuşmasını dinlediğimde anladım.

Öğretmen adaylarına “eğitime ve öğrencilerine huzur verecek olan öğretmenlerin huzursuz olmaları gerektiğini” söyleyen bir Milli Eğitim Bakanı’nın daha önce, kendi özel okullarında gelecek nesillere dair bir “Maya” çaldığı ve müfredata hiç de yabancı olmadığı biliniyor.

Yeni bakan Ziya Selçuk’un, eğitimde devrim yapması için vatanını seven, idealist ve mefkure sahibi öğretmenler ile ehil ve liyakat sahibi idarecilerle yola çıkması gerekiyor.

Sayın bakan, bir konuşmasında robotların devreye girdiği bir ekonomik sistem ile yapay zekanın devrede olduğu bir eğitim sisteminin yakın bir gelecekte küresel anlamda devreye gireceğini de hatırlatmıştı.

Eğitime adanan bir ömre sahip olan Ziya Selçuk, müfredat dahil eğitimde devrim sayılabilecek yeniliklerin altına imza atması için kendisine kredi verilmesi gerekir. Ben, Türk Eğitim Sistemi’nin düzeleceğine inanıyorum.  Eğitimde büyük bir devrim yapılacağı konusunda Ümitvar olduğumu da buradan ifade ediyorum. Anaokullarından başlamak üzere ilk ve ortaöğretim ile yüksek tahsile varıncaya kadar eğitimde A’dan Z’ye düzeltilmesi ve reform yapılması gereken ne varsa yapılacağı kanaatini taşıyorum. Bütün bunların milliyetperver, vatansever, idealist düşünce ve fikre sahip eğitim kadrosuyla gerçekleştirilebileceğine inanıyorum.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a da Yüce Mevlâ’dan muvaffakiyetler diliyorum.  Allah (C.C.) yâr ve yardımcısı olsun.

YAPAY ZEKÂ VE ROBOTLAR DEVREDE

Yeni bakan Selçuk Bey’in Türkiye Zeka Vakfı üyesi olması, ülkemiz ve geleceğimiz açısından büyük bir şans. Eğitim sistemini rayına oturtmada akıl ve zekâyı devreye sokacağı kesin. Sayın bakanın “Çoklu Zekâ Uygulamaları” ve “Eğitim Psikolojisi” adlı kitapları da var.  Yâni hem öğrencinin hem de eğitimcinin halinden anladığı biliniyor.

21. Yüzyıl, insan unsurundan çok onların yerini “robot kölelerin” aldığı bir yüzyıl olacaktır. Dördüncü Sanayi Devrimi (4.0) , insan-makine etkileşimlerini, piyasa yükümlülüklerine dayanan üst düzey iletişimi de getirecektir.  İnsan-makine sistemlerinin devrede olacağı Dördüncü Sanayi Devrimi’nde Robonomisc Protokoller şimdiden yürürlüğe konulmaya başlandı bile.

Ekonomi alanında Nobel Ödülü sahibi olan, işlem maliyetlerinin ve ekonominin mülkiyet haklarının önemini keşfeden Ronald Coase, (4.0) için diyor ki “Firma dışındaki fiyat hareketleri, piyasadaki bir dizi döviz işlemiyle koordine edilen üretimi doğrudan yönetmektedir. Bir firma içerisinde bu piyasa işlemleri ortadan kaldırılmakta ve karmaşık piyasa yapısının yerine, döviz işlemlerinin yerini, üretimi yönlendiren girişimci-koordinatör ikame edilmektedir.” diyor.

15-20 yıl sonra kâğıt paranın yerini Bitcoin veya Coin’lerin alacağını ve Diyanet Teşkilatında görevli bir imamın maaşını Bitcoin olarak alacağı günler pek uzak değil. Osmanlı gibi yapmayıp, dünyadaki bilimsel ve ilmi gelişmeleri yakından takip edip, geri kalmamak adına eğitimden ekonomiye varıncaya kadar sistematik bir akılla hareket ederek ve teknolojiyi de malî gücümüz ölçüsünde yakından takip ederek küresel dünya’ya ayak uydurmalıyız.

Gelecek yüzyıl yapay zekanın devreye sokulduğu robotların alabildiğine hayatımızın bir parçası haline geldiği, akıllı şehirlerin yaygınlaştığı bir yüzyıl olacaktır. Bunu Türk Yüzyılı yapmamız elbette bizim elimizde.

Aklımızı ve zekâmızı kullanarak 21. Yüzyıl neden Türk Yüzyılı olmasın ki…

 

YARIN: İnsana bakış ve değerlerimiz…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Balkan (Tarih Yazıları) Arşivi
SON YAZILAR