Yusuf Alpaslan Özdemir

Yusuf Alpaslan Özdemir

Yazma yolculuğuna hazır mısınız?

Yazma yolculuğuna hazır mısınız?

İyi bir okursunuz, okuyan başka insanlarla sıkça bir araya geliyorsunuz ama ‘söz uçar yazı kalır misali’ bunları yazıya dökmeli, başka insanlara da dokunmalısınız. Neye nereden nasıl başlayacağınızı bilmiyorsanız doğru yerdesiniz. Bugünkü yazımda size seçme eserlerden oluşan güzel bir seçki hazırladım.

İyi yazmak, yalnızca yetenek değil, aynı zamanda doğru kılavuzlarla geliştirilen bir disiplindir

İyi yazmak, sadece kelimeleri dizmek değil; düşünceyi berraklaştırmak, duyguyu tutarlı bir yapıya dökmek, okuyucuyla sahici bir bağ kurmaktır. Bu yolda ilham kadar rehberliğe de ihtiyaç duyarız. Usta kalemlerin deneyimleriyle örülmüş, yazarlığın farklı yönlerine ışık tutan kitaplar, yazmak isteyen herkes için birer yol haritasıdır. Bu seçkimizde, dilin inceliklerinden anlatının yapı taşlarına, yazarlık tekniklerinden yazma alışkanlıklarına kadar birçok başlık altında derlenmiş tavsiyeleri ve kitapları bulacaksınız. Kelimelere yön vermek isteyenler için güçlü bir başlangıç noktası muhatabını bekliyor…

Atölyeler işe yarar mı, yazdıklarımızı kime gösterelim?

Yazma atölyeleri, yazmayı öğrenme sürecinde oldukça etkili olabilir — ama işe yarayıp yaramayacağı, hangi atölyeyi seçtiğinize, beklentilerinize ve sizin yazmaya ne kadar emek verdiğinize bağlıdır.

Olumlu yanları şunlar: 1.Yapısal Bir Rehberlik Sunar: Yazı türlerine göre (öykü, roman, şiir, deneme vs.) bir plan ve yöntem sunar. Nereden başlayacağınızı bilmediğinizde yön verir. 2. Okuma ve Yazma Alışkanlığı Kazandırır: Atölyeler sadece yazmak değil, nasıl okunması gerektiğini de öğretir. Bu da yazınızı doğrudan geliştirir.3. Eleştiri Almayı ve Vermeyi Öğretir: Yazdığınız metinlerin başkaları tarafından okunması ve değerlendirilmesi, gelişiminiz açısından çok değerlidir. Aynı şekilde başkalarının metinlerini okuma pratiği, kendi yazınızı da iyileştirir.4. Disiplin Kazandırır: Düzenli ödevler, yazma rutinleri ve teslim tarihleri sayesinde “ilham gelmeden de yazabilme” alışkanlığı gelişir. 5. Yalnız Olmadığınızı Hissettirir: Yazmak çoğu zaman yalnız bir eylemdir. Atölyeler bu yalnızlığı üretken bir paylaşım ortamına dönüştürür.

Ancak... Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar da var elbette…

1. Eğitmenin Niteliği Çok Önemlidir: Eğitmenin kendisinin iyi bir yazar ya da iyi bir okur olması, Katılımcılara geri bildirim verebilme becerisi, Teoriyi pratiğe dönüştürebilme yetkinliği önemlidir.

İyi bir yazar, her zaman iyi bir eğitmen olmayabilir; tersi de doğrudur.

2. İçeriği ve Süresi Gerçekçi Olmalı: Bazı atölyeler fazla kısa tutulur ve içerik yüzeyde kalır. Gerçekten yazmayı geliştirmek için uzun soluklu ve yoğun içerikli bir program tercih edilmelidir.

3. Kişisel Motivasyonunuzu Test Edin: Atölyeler ilham verir ama işin büyük kısmı yine size düşer. Düzenli yazma alışkanlığını içselleştirmeden sadece atölye ile “yazar” olunmaz.

4. Sertifika Değil, İçerik Önemlidir: "Sertifikalı yazar" gibi yüzeysel vaatlere değil, gerçekten nitelikli içeriklere ve örnek çalışmalarla ilerleyen programlara odaklanın.

İstanbul’da yaşayanlar ve gitme durumunda olanlar atölye ve rehberlik konusunda çok şanslı. Böyle bir imkânı olmayanlar online kurslardan da yararlanabilir. Bunlara da birer örnek vereyim, meraklısı internette küçük bir araştırmayla farklı mecralar bulabilir.

Yazmak Atölyesi (İstanbul – Nişantaşı)- Dramatik Yazarlık Pratikleri – Eğitmen: Ayfer Tunç

Senaryo Yazma Pratikleri / Sinopsisten Senaryoya – Eğitmen: Burak Göral: Yazma atölyesi bünyesinde aynı zamanda düzenli söyleşiler, yazar buluşmaları ve şiir çeviri/seçkileri de yer alıyor

TİDA – Online Yaratıcı Yazarlık Atölyesi: Eğitmen: Dr. Kemal Oruç

Süre: 10 hafta boyunca Zoom üzerinden, her Pazartesi 2–2,5 saat

İçerik: Kurgu, karakter yaratımı, roman/anı/deneme/senaryo/şiir yazımı…

Katılım belgesi veriliyor; güçlü bir müfredat yapısıyle dikkat çekiyor

Üniversite ve Kurumsal Atölyeler

İstanbul Kültür Üniversitesi / IHU Yazım Atölyesi

Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi

Devlet destekli kurumlarda (İstanbul Akademi, BİLSEM vs.) çocuk ve gençlere yönelik yaratıcı yazarlık atölyeleri bulunuyor

Üniversitelerde (örneğin Ondokuz Mayıs Üniversitesi) zaman zaman yazarlık temalı etkinlikler düzenleniyor.

Dergisiz olmaz

Yazdıklarınızı dergilere göndermek, dergileri takip etmek, dergilerdeki yazıları örnek almak da iyi bir tercihtir. Metinlerinizin dergide yayınlanmaya lâyık görülmesi doğru yolda olduğunuzu gösterir ki bugün birçok dergi bu türden yazıları yayımlamakta ve yol göstericilik vazifelerini de yerine getirmektedirler. İlk akla gelen dergiler bu konularda Notos ve Varlık.

İyi Okurdan İyi Yazara Geçişin Kitapları

Okumak ve Yazmak- Semih Gümüş:Okumak ve Yazmak okumakla yazmanın birbiriyle etle tırnak gibi oluşunu anlatıyor. Daha iyi okumayı amaçlayanlar ve yaratıcı yazının yollarına düşenler için.
Kitabın içeriğinde şunlar var: Peki Neleri, Nasıl Okumalıyım? • Okuma İlleti... • Okumanın Sırları • Yazmakla Okumak Arasında • Edebiyat Ne İşe Yarar? • Yorumun Sınırları • Edebiyat Ne Değildir? • Kitaplardan Kurtulabilir miyiz? • Okur Olana Bir Bavul Kitap • Bir Yazarlık Tutumu Var mı? • Kurmacanın İlk Sorunları • Romancının Sırları • Yazmak Ümit Kırıcı • Yeni Biçimlerin Tükenmezliği • Yazınsallık ve Sahicilik • Yaratıcı Yazının Yolları • Özgünlük ve Yazarın Yordamları • Edebiyatın Dil İçinde Yaşaması?

Yazar Olabilir miyim? Yaratıcı Yazarlık Dersleri- Semih Gümüş: Yazanlar ve okuyanlar için vazgeçilmez bir kılavuz kitap.
Doğru bir okuma biçimi edinmiş, dolayısıyla okuduklarının anlamlarını kendi başına sökebilen ve kendi yazdıklarını bütün yazınsal öğeleri soyutlayarak çözümleyebilen, eleştirebilen yazar adayı, aynı zamanda okumayla yoğun ve sürekli bir ilişki içinde yaşamayı başarabilirse, yazmayı da er geç başarır.
Yazar Olabilir miyim? ister edebiyatın çetin yollarına gidin, ister ıssız bir adaya, yanınızda bulunması gereken bir kılavuz kitap.
Kitapta şu başlıklar işleniyor: Yaratıcı Yazının Yolları, Yordamları-Nasıl Yazmalıyım?-Gerçek, Düş, Kurmaca-Yazınsal Metin ve Hikâyesi-Yazınsal Kişileri Yaratma Biçimi-Metin Nasıl Başlar, Nasıl Biter?-Bir Anlatım Sorunu: Birinci Kişi Anlatımı-Yoğunluğun Sırrı-Olay Örgüsü ve Düğümleri Bağlamak-Mekân ve Nesneler-Bir Anlatı Olarak Kısa Öykü-Yalınlığın Zorluğu ve Olanakları-Yalınlıktan Karmaşıklığa Geçiş-Romancının Deneyimi-İnsanın Yazıdaki Yeri
-Nasıl Yayımlayabilirim?

Yazma Dersleri- Necip Tosun: Yazma Dersleri, Türk edebiyatında genel kabul görmüş otuz romancı, öykücü ve şairin kendi açıklamaları ve görüşlerinden yola çıkarak; onların yazma tutumlarını ve yaratıcı düşünce dünyalarının perde arkasını, yazarlık serüvenlerinde karşılaştıkları güçlükleri de ele alarak ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu yazar ve şairlerin hangi duygularla ve nasıl yazdıkları, yaratma duygularını nelerin harekete geçirdiği, nasıl bir yazı evreni oluşturdukları, yazma sorunlarının neler olduğu ve neden bu yazma biçimlerini seçtikleri gibi soruların cevaplarını arayan bu çalışma, özellikle yazmanın doğasını merak eden okurlara kullanışlı bir rehber olmayı hedeflemektedir.
Bu kitap, bir “edebiyat dersleri” ve “yazma kılavuzu” olmasının yanı sıra, “hayat kılavuzu” olma özelliği de taşımaktadır. Kitaba bir bütün olarak bakıldığında, yazarlığa başlangıç adımlarından veda dönemlerine kadar bir yazarın “yazarlık biyografisi”nin de ortaya konduğu görülür.

Kuşkusuz, yazarın hayatı ve yazarlığı ayrılmaz bir bütündür. Bu bağlamda yazarlar, yazarlık süreçlerinden damıttıkları hayat görüşlerini de bu yazılara yansıtırlar. Bir hayat nasıl yaşanmış, bu hayatın içindeki yazma hikâyeleri nasıl oluşmuş, bir yazar imgesi nasıl yaratılmış ve ondan bize ne kalmış... Bu kitapta ele alınmaktadır. Böylece okur, Ahmet Mithat’tan Tomris Uyar’a, Orhan Pamuk’a kadar uzanan yaklaşık yüz elli yıllık bir yazma serüvenini panoramik olarak görecek; bu yazarlar üzerinden değişen yazma anlayışlarını karşılaştırarak kendine bir yol haritası çizebilecektir.

Mesleğim Yazarlık- Haruki Murakami: Roman yazmak yüreğinizdeki karanlığın dibine dek inmektir.
Yalnız yapılan bir iş olduğunu söylemek sıradan bir ifade olur ama roman yazmak –özellikle de uzun bir roman yazmak- gerçekten de yalnız yapılan bir iştir. Bazen derin bir kuyunun dibinde tek başıma oturuyormuşum gibi bir hisse kapılırım. Ne kimse yardım edebilir bana, ne de biri çıkıp “Bugün iyi iş çıkardın” diyerek sırtımı sıvazlar. Neticede ortaya koyduğum eser birileri tarafından (elbette iyi olmuşsa) övülebilir ama kimse roman yazma işinin kendisini değerlendirmez. Bu, yazarın tek başına sessizce sırtlanacağı bir yüktür. Yaşayan en büyük edebiyatçılardan biri olan Haruki Murakami’den bir meslek olarak “yazarlık”... Tüm yazma heveslilerine ilham verecek tespitlerle dolu, “yazma dersleri” olarak da okunabilecek bir metin.

Virginia Woolf’tan Yazarlık Dersleri: Ünlü İngiliz yazar Virginia Woolf’un yazarlık ve yazma sanatı üzerine düşüncelerinden esinlenerek bir atölye kurgulayan Danell Jones, yedi önemli başlıkta, yazarlık için heyecan taşıyanlara yol gösterecek bir rehber sunuyor. Yazar adaylarına disiplinli olmayı öğütleyerek onları motive ediyor. Her bölümün sonunda Woolf’un kendi yazı alıştırmalarından seçtiği örneklerle tavsiyelerini destekliyor. Virginia Woolf’un günlükleri, kurgusal metinleri ve denemelerinden özel alıntılarla, incelikle kurgulanan eser, Woolf’u gerçek bir sınıfta, ders anlatırken hayal etme fırsatı sunuyor okura.

Dünya edebiyatına yön vermiş bir kalemin izinde; yazmak ve yaratmak üzerine yol gösteren Virginia Woolf’tan Yazarlık Dersleri, “kendine ait bir oda”nın kapısını aralıyor.

Woolf coşku dolu bir sesle, “Sadece yazın...” dedi. “Saçmalayabildiğiniz kadar saçmalayın. Aptal olun, duygusal olun, Shelley’yi taklit edin. İçinizden gelen her sese kulak verin, dizginleri anlık arzulara bırakın. Dilbilgisi kurallarını, edebi ön kabulleri ve söz dizimine dayalı kuralları boş verin. Kırın, dökün, devirin. Kendi keşfiniz olsun olmasın, her türlü kelimeyi kullanın. Nazım veya nesir biçiminde ya da aklınıza gelen abuk sabuk, anlamsız sözlerle oluşturduğunuz gelişigüzel metinlerle öfkelenin, sevin, alay edin. Ta ki yazmayı öğrenene kadar...”

Yazarın Odası 1-2:Yazarın Odası dünyanın en prestijli edebiyat dergilerinden The Paris Review'da yayımlanan önemli yazarların röportajlarından oluşuyor. Yarım yüzyıldan uzun bir süredir dünyanın en prestijli edebiyat dergilerinden The Paris Review’da yayımlanan röportajlar, edebiyat dünyasının gizli kalmış, bilinmeyen sırlarını okurlarla buluşturuyor. Dünya edebiyatına yön vermiş romancılar, öykücüler ve şairler, kendi başlarına bir tür olarak parıldayan bu röportajlarda bir araya geliyor. Edebî tavırları, hayat görüşleri, yazma alışkanlıkları, çevreleri, eserleri ve edebiyata dair görüşleriyle okura kendi dünyalarını aralayan bu muhteşem kadroda kimler mi var?.. Jorge Luis Borges, Truman Capote, Ernest Hemingway, Stephen King, Gabriel Garcia Marquez, Rebecca West, William Faulkner, Graham Greene ve T.S. Eliot...

Kitabın ön sözünü de Orhan Pamuk yazmış. Pamuk’un önsözünden bir parça: “Yazarlığımın ilk yıllarında, kendime ya da geleceğime güvenimin sarsıldığı zamanlarda bu röportajları yeniden yeniden okur, güvenimi ve kararlılığımı geri kazanırdım. Yıllar sonra aynı sayfalarda kendim de röportaj yaptıktan sonra bu konuşmaları yeniden okumak bana gençliğimin umutlarını ve endişelerimi hatırlattı. Otuz yıl sonra bu konuşmaları, onların beni yanlış bir yola sürüklemediğini bilerek, aynı heyecanla okuyor ve edebiyatın vereceği zevkleri ve huzursuzluğu içimde aynı güçle hissediyorum.”

İlk Sayfası- Can Kozanoğlu ve Mirgün Cabas: Can Kozanoğlu ve Mirgün Cabas, edebiyatımızın önemli isimlerine kitaplarının “ilk sayfası”nı nasıl yazdıklarını soruyor!

Bu soruyla başlayan keyifli sohbetler, yazarların birbirinden farklı ve değerli yazma deneyimlerini aktardıkları bir yazı atölyesine dönüşüyor.

Yirmi beş önemli yazar, yazma tarzlarını, alışkanlıklarını, takıntılarını, yeni projelerini, edebiyata ilişkin düşüncelerini, dünyaya, insanlığa dair endişe ve umutlarını büyük bir cömertlikle paylaşıyor.

İlk Sayfası, yolun başındaki yazarlara kendi yönlerini çizmelerinde yardımcı olacak bir kaynak niteliğinde.

Nasıl Daha Çok Yazarım?- Paul J. Silvia: Yazma üzerine en son çıkan kitap. Şu cümlelerle tanıtmış yayınevi: Çok mu yavaş yazıyorsunuz? Yazı yazmaya ayıracak zamanınız mı yok? İstediğiniz sıklıkta yazamıyor ve bunun üzerinde gereğinden fazla mı düşünüyorsunuz?
Öyleyse bir şeylerin değişmesi gerekiyor demektir.
Bu kitabın amacı, sizi bir birey olarak değiştirmek değil. Daha verimli yazmak için yeni değerlere, kimliklere, eleştirel modellere, dünya görüşlerine ya da saç stillerine ihtiyacınız yok. Olduğunuz hâlinizle gayet iyisiniz.
Elinizdeki kitap, üretken yazarlığı, insanların sonradan öğrenebileceği bir beceri olarak görüyor ve yazmayı haftalık rutininizin bir parçası hâline getirmenin yollarından bahsediyor. Bu doğrultuda iş temposuyla geçen bir haftada yazı yazmanızı kolaylaştıracak, yazım sürecinde hissettiğiniz stres ve suçluluğu hafifletecek ve verimliliğinizi artıracak stratejiler üzerinde duruyor. Yazı yazmanın önündeki en yaygın engelleri ele alarak onları nasıl aşacağınızı gösteriyor, hakemli dergilerin değerlendirme süreçlerinin üstesinden gelmek için tavsiyeler veriyor, kitap yazım ve yayın süreçlerine odaklanıyor.
Bir köşede tamamlanmayı bekleyen bir yığın projeniz varsa ya da yazmaya zaman bulamamaktan hayıflanıyorsanız bu kitap tam size göre!

Öyküyü Yazmak- Feyza Hepçilingirler: Bu kitap yeni başlayanlar ve hevesliler için “öykü yazmak” konusunda bir rehber. Bu kitap öyküye farklı gözle bakabilmek isteyenler için bir “kılavuz”. Bu kitap yaklaşık elli yıllık yazarlık kariyerine öykü yazarak başlayan, yazdığı öykülerle ödüller alan, arada başka türden kitaplar yazsa da gönlü hep öyküden yana olan bir “öykücünün” kendi deneyiminin aktarımı.
Daha önce yayımlanan Öyküyü Okumak kitabının kardeşi sayılabilecek Öyküyü Yazmak’ta Feyza Hepçilingirler, öykü yazmak isteyenlere elini uzatıyor. Öykünün, kurmacanın, iyi bir metnin gereklerinden ve bununla birlikte kendi öykü yolculuğundan söz ediyor. Kimseye dayatmalarda bulunmadan, önlerindeki yolun ne kadar uzun ve zorlu olduğunu, bu yolculukta neler yaşanabileceğini hem kuramsal hem de uygulamalı olarak anlatıyor.

Hep Kitap Atölye Serisi

Hep Kitap yazma üzerine seçkin kitapları bir araya getiren nitelikli bir seri sunuyor. Yazmaya gönül veren herkesin kitaplığında olmasında fayda var. Serideki kitaplar: Dümeni Yaratıcılığa Kırmak, Sen de Kendi Hikâyenin Kahramanısın, Uydurmanın İncelikleri, Bir Kuştan Öbürüne, Sözcüklerdir Bütün Derdim, Bir Yazar Nasıl Okunur?, Çeviri’Bilirsin, O Kediyi Kurtar, Sıradışı Yazarlar, Karanlığı Aydınlat, Dört Dörtlük Bir Roman Nasıl Yazılır?, Olumlu Karakter Özellikleri, Olumsuz Karakter Özellikleri…

Herkesin özellikle gençlerin bir hikâye yahut roman yazmaya yani kurgu yazmaya can attığını biliyoruz. Atölyede bu konuda en can alıcı kitabı tanıtalım o halde…

Dört Dörtlük Bir Roman Nasıl Yazılır ? Dramatik Hikâye Yazımı İçin İşe Yarar Bir Rehber- James N. Frey: Dört Dörtlük Bir Roman Nasıl Yazılır? yazar adaylarının karmaşık yolculuklarında tam da ihtiyaç duyacakları bir kılavuz. Üstelik bunu lafı eveleyip gevelemeden, kendine ve okuruna dürüst kalmayı başararak yapıyor Frey. Yaratıcı yazımın temel meselelerinden karakter, çatışma, bakış açısı, kurgu, önerme gibi konulara ilişkin oldukça duru değerlendirmeler yaparak hikâye anlatımının kasvetli bir labirent sanılan yollarında acı söylemekte tereddüt etmeyen, ancak günün sonunda iyi ki yanımda diyebileceğiniz bir dostun vazifesini üstleniyor. “James Joyce ya da Virginia Woolf gibi yazmak ve dramatik biçimden kaçınan deneysel, sembolik, felsefi ya da psikolojik romanlar yaratmak istiyorsanız bu kitap sizin için değil… Bu, dramatik roman yazma sanatı hakkında bir kitap ve başka bir iddiası yok."

DİĞERLERİ…

Herkes İçin Yazar Olmak – Murat Gülsoy

Murat Gülsoy, yazarlık serüvenine dair hem motive edici hem de teknik bilgiler sunuyor. Kurgunun yapısından, karakter oluşturmaya, yazma tıkanıklığını aşmaktan yazarlık etiğine kadar pek çok konuyu sade bir dille ele alıyor.

Yazma Üzerine – Stephen King

Dünyaca ünlü yazarın hem kendi hayat hikâyesini anlattığı hem de yazarlık mesleğine dair pratik öneriler sunduğu bu kitap, ilham kadar gerçeklikle de yüzleştiriyor. Samimi, dürüst ve yol gösterici.

Yazarın Odası – Murat Menteş (Derleme)

Pek çok Türk yazarın yazma alışkanlıklarını, ilham kaynaklarını, yazma ritüellerini ve tavsiyelerini içeren bu derleme, yazar adayları için ilham verici bir kaynak.

Kurmacanın Eleştirisi – Ursula K. Le Guin

Ursula Le Guin, anlatı yapısını ve kurmacanın doğasını incelikle ele alıyor. Hem yaratıcı yazarlık öğrencilerine hem de yazının büyüsüne kafa yoran okurlara hitap ediyor.

İyi Yazmak Üzerine – William Zinsser

Klasikleşmiş bu kitap, özellikle deneme, anı, biyografi gibi kurgu dışı yazılar için bir yazım rehberi sunar. Temiz, sade ve etkili bir dilin nasıl kurulacağını örneklerle anlatır.

Yaratıcı Yazarlık Dersleri – Feridun Andaç

Türkiye'de yaratıcı yazarlık alanında öncülük eden yazarlardan Feridun Andaç’ın bu kitabı, yazının farklı türleri üzerine düşünmeye ve üretmeye teşvik eder.

Yazar Olabilir miyim? – Nihan Kaya

Yazma eyleminin psikolojisini ve yaratıcılığın ruhsal arka planını irdeleyen Nihan Kaya, yazmak isteyenleri içsel engelleriyle yüzleştirmeyi amaçlıyor.

Yazarak Düşünmek – Necmiye Alpay

Dil, düşünce ve anlatım arasındaki ilişkiyi ele alan bu kitap, yazının teknik boyutunu değil, düşünsel derinliğini önemseyenler için bir yol haritası.

Muhabirler ve gazeteciler için…

Elbette rehberde gazeteci dostlarımı da unutmadım.

Haber yazma, muhabirlik ve gazetecilik üzerine temel becerileri hem kuramsal hem uygulamalı şekilde kazandıran, sahada da karşılığı olan en iyi birkaç kitap ismi de vereceğim. Bu kitaplar hem iletişim fakültesi öğrencileri hem de kendi başına bu alanda ilerlemek isteyenler için çok sağlam kaynaklardır:

Haber Yazma ve Yazılı Basın Türleri – Atilla Girgin
Türkiye’de haber yazım tekniklerini yerel bağlamda açıklayan en sistemli kitaplardan biridir. Düz haber, yorumlu haber, röportaj, köşe yazısı gibi yazılı basındaki türleri ayrıntılı şekilde ele alır.
Gazetecilik ve halkla ilişkiler bölümü öğrencileri, haber metni yazmaya başlamak isteyenler.

Yeni Başlayanlar İçin Gazetecilik – Henrik Kaufholz

Uluslararası gazetecilik standartlarını temel alan, özgür ve etik gazetecilik anlayışını da aşılayan, sade dilli ama donanımlı bir başlangıç kitabı. Röportajdan habere, başlıktan görsel kullanıma kadar geniş yelpazede bilgi verir. Evrensel gazetecilik anlayışını örneklerle anlatır. Türkiye'de TGS Akademi (Türkiye Gazeteciler Sendikası) bu kitabı eğitimlerinde de kaynak olarak kullanıyor.

Haberin ABC’si – Melih Aşık

Usta gazeteci Melih Aşık’ın yıllara dayanan deneyimiyle harmanladığı sade, akıcı ve öğretici bir el kitabı. “İyi haber nedir?” sorusunun cevabını sadece teknik değil, aynı zamanda vicdani ölçütlerle verir. Gazeteciliği yaşam biçimi hâline getirmiş bir yazarın gözünden sahici örneklerle…

Gazetecilik: Kavramlar, Kuramlar, Uygulamalar – Chris Frost

Daha akademik ve kuramsal düzeyde ilgilenenler için, gazetecilik mesleğinin dönüşümünü, medya etiğini, araştırmacı gazeteciliği detaylı biçimde ele alır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yusuf Alpaslan Özdemir Arşivi
SON YAZILAR