Ali Dutal

Ali Dutal

FAİZ VE SÖMÜRÜ DÜZENİ

FAİZ VE SÖMÜRÜ DÜZENİ

Kahir ekseriyetinin Müslümanlardan oluştuğu bir ülkede faiz kullanımının her geçen gün artması birçok sosyo-ekonomik sorunun yaşanmasına yol açmaktadır.

Sadece İslam’da değil; alacaklıya haksız kazanç sağlaması ve borçluyu ekonomik olarak zor duruma düşüren sonuçları itibariyle faiz her inanç ve ideolojik sistemde zararlı görülmektedir.

Faiz dinimizde kesin olarak haramdır. Hem de haramlığı, Hz. Allah (cc) tarafından ağır bir şekilde açıklanmaktadır. Bakara Suresi’nde : “Ey iman edenler! Eğer iman ediyorsanız, Allah’ın (koyduğu faiz yasağına aykırılık)tan sakının. Anaparanın dışındaki faiz kısmını bırakın. Böyle yapmazsanız Allah’a ve Peygamber’ine karşı harbe girmiş olduğunuzu, (Allah’tan ve Peygamberinden de size savaş ilân edilmiş olduğunu) bilin...”(2/278) “... Meşru görerek faize dönen kişiler cehennemliktirler. Onlar orada ebedi olarak kalıcıdırlar.”(2/275) buyurmaktadır.

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed(sav);“Faiz pek çok türü olan bir haramdır. Faizin yaygınlaştığı toplum, kendisini ilahi cezalara hazırlamış olur.” Buyurmaktadır.

Faiz insanda yardımlaşma duygularını ortadan kaldırarak bencilliğe, cimriliğe, merhametsizliğe, ihtirasa sebep olan büyük bir sömürü aracıdır.

-Bugün gelişmiş olarak nitelendirdiğimiz emperyalist ülkelerin en önemli sömürü aracı faiz değil mi?

Kendileri için faiz oranlarını düşük tutmak hatta sıfır düzeyine çekmek en önemli hedef iken büyük bankaları aracılığıyla diğer ülkeleri yüksek faiz kıskacına sokarak sömürmüşler ve sömürmeye devam etmektedirler.

Bankalarımızın büyük ortaklarının kimler olduğunu kısa bir araştırmadan sonra görebilirsiniz.

Konya Ticaret Odasının “Konya Kredileri Nerede Kullanıyor?” üst başlığı ve Kredi Mevduat Verileri İle Konya” alt başlığı ile Ağustos ayında paylaştığı bir araştırma raporu verileri dikkat çekici sonuçları içerdiği için paylaşmak istedim.

31.07.2017 tarihi itibarıyla BDDK Risk Merkezi tabanındaki verilere göre; 2017-6 döneminde Konya 38,55 Milyar TL nakit kredi kullanmıştır. Kullanılan kredilerin yüzde 21 kısmına tekabül eden 8,30 Milyar TL’si ihtiyaç, konut, kredi kartı ve taşıt kredisi olmak üzere bireysel, diğerleri ise sektörel kredilerdir.

Toplamda kişi başı yaklaşık hepimize altı ay için 17 Bin TL civarında kredi kullanımı düşmektedir. Konyalı olarak payımıza düşen 17 Bin TL’lik kredinin borcunu faiziyle birlikte ödüyoruz.

-Bu kadar krediyi kullananlar kim?

Türkiye’de muhafazakarlığıyla tanınan Konya’nın insanı; gerisini siz düşünün!

-Bilmem ki hangi birine yanalım; işlenen büyük günaha mı yoksa büyük sömürüye mi?

Üzerinde durulması gereken esas düşündürücü durum burası; Müslümanlar olarak büyük bir felaketle karşı karşıyayız.  

Yukarıda açıkladığımız gibi Yüce Rabb’imiz (cc);  “... Meşru görerek faize dönen kişiler cehennemliktirler. Onlar orada ebedi olarak kalıcıdırlar.”(2/275) buyurmaktadır.

Çok acı ama bugün toplumun çoğu tarafından faiz kullanımı meşru görülmektedir. Öyle olmasa peynir ekmek tüketimi gibi kredi tüketilmezdi.

Zaruret hasıl olduğu zaman bazı haramlar caiz olabilir. Mesela; ölmeyecek kadar haram olan etlerin yenmesi gibi. En çok kullanılan kredilerden olan konut kredisi ile ilgili bazı alimler fetvalarında hiç evi olmayan için “zaruret oluştuğu yönünde” fetva verse de; genel olarak konut kredi taksitlerini ödeyebilecek geliri olan birinin kirada oturabilecek imkana sahip olacağından zaruret hasıl olmayacağı, fetvası verilmektedir.  Ayrıntılı bilgi edinmek isteyen araştırır karar kendine aittir.

Ayrıca, Peygamber Efendimiz(sav)’in; “….Faizin yaygınlaştığı toplum, kendisini ilahi cezalara hazırlamış olur” ikazını dikkate almak zorundayız. Birey ve toplum olarak maruz kaldığımız sıkıntıların başımıza neden geldiğini düşünmeliyiz.

Sadece faiz değil; Hz. Allah(cc)’ın yasakladığı zina, içki, ana babaya itaatsizlik, kul hakkına riayet etmeme, adaletsizlik gibi büyük günahların yaygın olarak işlendiği günümüzde büyük felaketlerle cezalandırılabileceğimizi hesaba katıp aklımızı başımıza almalıyız.

Müslüman kardeşlerim titreyip kendimize dönelim; geçici dünyanın malı ve makamının gizemine kapılıp kendimize düşmanlık yapmayalım; cehennemde yanmak çok çok zor!!!  



 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Dutal Arşivi
SON YAZILAR