Yusuf Alpaslan Özdemir

Yusuf Alpaslan Özdemir

Güzide bir kuruluş

Güzide bir kuruluş

Yaşamımızı renklendiren, fikir ve gönül dünyamıza anlam katan mekânlar vardır; her gittiğimizde huzur bulduğumuz, bir başka hissettiğimiz ve yepyeni bilgilerle donandığımız… Bu mekânlar öyle bir alışkanlık halini alır ki, yaşadığımız şehirden başka bir şehirde de olsa, bir vesileyle her gittiğimizde uğradığımız yerler olur buralar. Bugünkü yazımda benim için böyle bir yaşam alanından, güzide mekândan bahsedeceğim sevgili okurlarım. Duyan duymayan herkesi bu STK’nın faaliyetlerinden haberdar olmaya, faaliyetlerinden yararlanmaya, yayınlarından istifade etmeye çağırıyorum. Bu naçizane yazının temel gayesi tanıtmak, tanıştırmak ve ilham uyandırmak.

Evet sözü ülkemizin güzide sivil toplum kuruluşlarından Türkiye Yazarlar Birliği (TYB)ne getirmeye çalışıyorum. Yazarlar arasındaki mesleki dayanışmayı geliştirmek ve Türkiye'nin kültür hayatına yazarların katılımını sağlamak amacıyla 7 Ağustos 1978’de “Yazarlar Birliği” adıyla kuruldu, Birlik. 1985'te Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye Yazarlar Birliği adını aldı. 1991’de ise “Kamu yararına çalışan kuruluş” sayıldı. Tarih önemli, köken önemli

Devam edelim teknik bilgilere…Kurucular arasında en başta D. Mehmet Doğan hocamızın ismini vermeliyiz. Onun emeklerini ve mücadelesini anlatmaya imkân var mı? Birçoğu ile bizzat tanışma şansı bulduğum, yazma ve okuma maceralarına ilk günkü heyecanla devam eden diğer isimler ve pek çok bilgi TYB’nin resmi internet sitesi olan tyb.org.tr adresinde.

En başta TYB Kültür Sanat Yıllıklarının benim için büyük önemi ve hatırası var. Genç yaşlarımdan beri yıllık, almanak türü çalışmalara hep yakın durdum, ilgi duydum. 2022 yılına ait olanı geçtiğimiz günlerde çıkan TYB Yıllıklarında yılın sadece kültür sanat hadiselerini ve değerlendirmelerini değil, siyasi ve toplum olaylarını da hatırlamak mümkün. Zaten kaç tane yıllık kaldı ki? Yanlış hatırlamıyorsam TYB Yıllıklarına göre daha dar içerikteki Edebiyatist Yıllığı var bir de şu an. İnşallah sayıları artar.

TYB’nin bir diğer faaliyeti 1981’den itibaren verilmeye başlanan ve halen devam eden “Kültür Sanat Ödülleri” Yıl içinde belirlenen “Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçılar" ocak ayında kamuoyuna açıklanıyor. Bu yılın ödül töreni yarın İstanbul TYB’de yapılacak ki İstanbul TYB’nin de Mahmut Bıyıklı kaptanlığında hakikaten güzel işlere imza attığını belirteyim.

Böyle gidersem bu güzide kuruluşun çalışmalarını anlatmayı bitiremeyeceğim sanırım. Resmi sitelerinden yardım alarak özetleyeyim o zaman; “38 yıldır gelenekleştirdiği Yılın Yazarları değerlendirmeleriyle, 34 yıldır çıkardığı ülkemizde alanında tek yayın olan Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı, 25 yılı geride bırakan Türkçenin Uluslararası Şiir şölenleri, yazarlık alanında ilk defa düzenli öğretim sayılabilecek Yazar Okulu, Safahat Okumaları ve 18 yıl kesintisiz süren Mesnevî Dersleri, Geçen sene 4.sü yapılan Şehir Tarihi Yazarları Kongresi ve Ahlâk Şuraları, Bu sene 4.sünü yapacağımız Tarihi Roman ve Romanda Tarih Bilgi Şöleni, 10 yılı geride bırakan Edebiyat Mevsimi-İstanbul edebiyat festivali ve 14 yıla ulaşan Cahit Zarifoğlu Çocuk Şenliği (Konya) vb. faaliyetlerle zihin dünyamızın şekillenmesinde önemli rol oynadı.

Türkiye Yazarlar Birliği, sadece Türkiye sınırları içindeki faaliyetleriyle değil, uluslararası ve milletlerarası toplantılarıyla, yurtdışındaki etkinlikleriyle de 39 yılı dopdolu geçirdi.

Türkiye Yazarlar Birliği, köklü faaliyetlerini kitaplaştırdı da. Yayınları kütüphane dolusu” desek hata etmiş olmayız. Sadece Yıllıklar 32 cilt. Şiir şöleni kitapları, Mehmet Âkif Bilgi Şöleni yayınları, TYB’ye hizmeti geçen vefat eden üyelerle ilgili vefa kitapları, TYB Akademi dergisi…

TYB arşivindeki hazine de araştırmacıların hizmetinde. Diğer yandan kitaplar TYB Kitap sitesinde ilgililerin istifadesine sunulmuş karar verdik. Elektronik versiyonu olmayanları da kısa zamanda bu sitede hizmete sunulacak.”

TYB akıl ve gönül dünyamıza hakikaten anlam katacak bir kuruluş. İnternet sitelerini düzenli takip etmekte yarar var, yahut Ankara’ya ya da TYB’nin bulunduğu herhangi bir şehre yolunuz düşerse istifade edeceğiniz bilgiler, hoş muhabbetler; kısaca koca bir dünya bulacaksınız.

Son olarak değerli okurlara tavsiyem şudur ki; D. Mehmet Doğan hocamızın dilimizi ve yakın tarihimizi kuşatan kitapları, Osman Özbahçe’nin özgün ve etkili şiirleri/yazıları ile eleştiri kitapları, Necmettin Turinay hocanın başta ‘Şiraze’ olmak üzere süreli yayınlardaki yazıları vd. ile diğer TYB üyesi yazar ve şairler yakından takip edilmeli/okunmalılar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yusuf Alpaslan Özdemir Arşivi
SON YAZILAR