Ali Dutal

Ali Dutal

Haram Aylar ve Receb-i Şerif

Haram Aylar ve Receb-i Şerif

Hicri Takvime göre aylar; Muharrem, Safer, Rebiulevvel, Rebiulahir, Cemaziyelevvel,  Cemaziyelahir,  Receb,  Şaban, Ramazan, Şevval, Zilkade ve Zilhicce olmak üzere 12’dir.

            Bu aylardan üst üste gelen Zilkade, Zilhicce, Muharrem ayları ile Receb ayı Müslümanlar için çok kıymetli olan HARAM aylardandır.

            Bu aylara “Haram Aylar” denilmesiyle ilgili farklı açıklamalar olmakla birlikte bugün için en önemli açıklama; bu aylar çok kutsal ve bu aylarda günahlardan azami derecede kaçınıp sevaplara ise aynı derecede yaklaşmaktır.

            Bu aylarda işlenen günahların karşılığı daha büyük olduğu gibi sevapların karşılığı da oldukça büyüktür.

İşte bundan dolayı her Müslüman bu aylarda günahlardan kaçınmaya sevaplara yaklaşmaya çalışmanın hassasiyeti içerisinde olmalı bu ayları sevap kazanmak için fırsat bilmelidir.

Hem ‘Haram Aylar’ hem de ‘Üç Aylar’ içerisinde yer alan RECEB-İ ŞERİF ayına Allah(c.c.)’ın izniyle girmiş bulunmaktayız.

Yüce Rabb’imizin  merhametine, affına çok çok ihtiyacımızın olduğu şu günlerde herkes Allah(c.c.)’ın yasaklarından kaçındığı gibi sevaplarını işlemeli ve bol bol dua ve ilticada bulunmalıdır.

Bu ay, Allah(c.c.)’ın ayı olduğu için bol bol İhlas Suresi okumanın yanında bazı hususi ibadetleri de yapmaya gayret etmeliyiz.

Elbette ki, beş vakit namaz gibi yerine getirilmesi gereken ibadetlerimizi öncelikli yerine getirip nafile ibadetleri de ihmal etmemeliyiz.

Bu hususi ibadetler dua kitapları ve Fazilet Takviminde açıklanmaktadır. Kısaca ibadetler:

            1-Bu ayda oruç tutmak çok faziletli ve sevabı yüksektir.

Receb-i Şerif’in birinci günü oruç tutanlara üç senelik, ikinci günü tutanlara iki senelik, üçüncü günü tutanlara bir senelik; üç günden sonra her gün oruç tutanlara birer ay nafile oruç sevabı verileceği yazılıdır.

2-Bu ayın ilk gecesi “Tesbih Namazı” kılmalıdır.

3-Bu ayın il on, ikinci on ve son on gününde onar rekat iki rekatta bir selam vermek üzere her rekatta 1 Fatiha, 3 Kafirun, 3 İhlas Suresi okunarak hacet namazı kılınır.

4-Hergün başı ve sonunda 7 Fatiha olmak üzere 100 İhlas-ı Şerif okumak büyük sevaptır.

Ayrıca, bu ayda hayır ve hasenatta bulunmanın da çok büyük sevabı olup imkanlar nispetinde hayır ve hasenatta bulunulmalıdır.

En önemlisi çok önemlisi ümmeti Muhammedin içinde bulunduğu vahim, acınası durumdan kurtulması için dua edilmelidir.

Gerçekten hem itkadı hem ameli hem de ahlaki olarak büyük sıkıntılar yaşamaktayız.

Ülkemiz Müslümanları itkadi yönden hiçbir dönemde bu kadar saldırıya maruz kalmamıştır.

Müslümanlar kalleş bir saldırıyla karşı karşıyadır. Çok daha acı bu itikadı yönden yaşanan sıkıntıların arkasında hoca kılıflı adamlar var.

Toplumun İslami temel alt yapısı zayıf olduğu için bu adamların sözlerine itibar etmekteler.

Maalesef, bu adamların faaliyetler birçok televizyon tarafından desteklenirken karşı çıkması gerekenler gerekli mukavemeti göstermekten acizler.

Öyle olunca bozulma kaçınılmaz oluyor!

Aslında söylenmesi gereken o kadar çok şey var ki, zaman zaman yazıyor, söylüyoruz; ancak, hepimizde bir sıkıntı olsa gerek fayda vermiyor.

Elbette ki, çalışan, gayret eden kardeşlerimiz var hepsinden Allah(c.c.) razı ve yardımcıları olsun.

Bu kardeşlerimiz geleceğe olan umudumuzu canlı tutmaktalar.

Bize düşen umudumuzu yeşerten Müslüman kardeşlerimizin yanında yer almak, Allah(c.c.)’ın dinini öğrenme ve öğretmeye çalışanlara yardımcı olmaktır.

Kurtuluş buradadır!

Efendimiz(s.a.v.)’ın duasıyla;

“Allahım! Bize Receb ve Şaban'ı mübârek kıl ve bizi Ramazan'a kavuştur."

 

 

 

 

  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Dutal Arşivi
SON YAZILAR