Şule Akdemir

Şule Akdemir

İnsan Doğayı Taklit Ediyor

İnsan Doğayı Taklit Ediyor

       Günümüz teknolojilerinin çok farklı alanlarında insan, doğadaki tasarımlardan esinlenmiş ve çeşitli mekanizmalar, makineler, sistemler üretmişlerdir.  Biyomimetri ise canlılardaki teknolojileri ve tasarımları inceleyen ve bunları taklit ederek problemlere çözüm bulmayı amaçlayan yeni bir bilim dalıdır.

      Ürün kalitesi ve verimliliğini artırmak isteyen pek çok şirket benzersiz ve kusursuz modelleri örnek alarak çalışmalarına devam etmişlerdir. Doğadaki gibi uygun hammaddeler ve ekonomik sistemler geliştirmeyi amaçlamışlardır. Özellikle endüstriyel alanlarda kullanılmak üzere ürünler elde etmek için doğayı taklit edebilmenin yollarını araştırmışlardır.

   Örnek verecek olursak eğer; örümceklerin ürettiği ipeğin çelikten çok daha sağlam olduğunu görürüz. Örümcek ipeği yeryüzündeki en sağlam maddeler arasındadır.

Örümceklerin ürettiği ve çapı bir milimetrenin binde birinden daha küçük olan ipek ipliği, aynı kalınlıktaki çelik telden beş kat daha sağlamdır.

Kendi uzunluğunun dört katı kadar esneyebilir.

İpek aynı zamanda son derece hafiftir. Bu hafifliği şöyle bir örnekle de tarif edebiliriz: Dünyanın çevresi boyunca uzatılacak bir ipek ipliğinin ağırlığı sadece 320 gram gelir.

       Bu özellikler tek tek bazı malzemelerde bulunabilir. Ancak hepsinin birarada bulunması son derece özel bir durumdur.

Örümcekteki bu kimyasal mucizeyi tam olarak taklit etmek mümkün olursa, gerektiği kadar esneyebilen emniyet kemerleri, son derece sağlam dikişler, iz bırakmayan ameliyat iplikleri, çok hafif kablolar, kurşun geçirmez kumaşlar gibi çok sayıda faydalı malzemenin üretimi yapılabilecektir. Üstelik bu malzemelerin üretiminde zararlı ve zehirli madde de kullanılmamış olacaktır.

        Herkes bitkilerin tehlikelerden kaçamadığını, düşmanlarına düşman olduklarını zanneder. Anacak yapılan araştırmaların sonucunda bunun tam tersi olduğu tespit edilmiştir.

       Örneğin bitkiler, yapraklarını kemiren böcekleri uzaklaştırmak için kimi zaman zararlı kimyasallar üretirler.  Eğer ki bu taklit edilirse tarımsal ilaçlamaların zehirsiz yapılabileceği düşünülmektedir.

Başka bir mucize canlı ise Nautilustur. Denizaltılarda bulunan dalış tankları suyla dolunca gemi sudan daha ağır hale gelir ve dibe dalar. Eğer tanktaki su, basınçlı hava ile boşaltılırsa denizaltı tekrar su yüzüne çıkar. Nautilus da hareket ederken aynı yöntemi kullanır. Nautilusun vücudunda 19 cm. çapında, salyangoz kabuğu biçiminde spiral bir organ vardır. Bu organda birbiriyle bağlantılı 28 tane "dalış hücresi" bulunur. Ancak bu, suyun boşaltılması için yeterli değildir; takviye olarak basınçlı havaya da ihtiyaç vardır. Peki ama Nautilus suyu boşaltmak için gerekli basınçlı havayı nereden bulur?

       Nautilusun vücudunda biyokimyasal yolla özel bir gaz üretilir ve bu gaz, kan dolaşımı ile hücrelere aktarılarak hücrelerden suyun çıkması sağlanır. Bu sayede Nautilus avlanırken ya da düşmanlarından kaçmak istediğinde daha derine inebilir veya yüzeye çıkabilir.

     Yapılan araştırmalarda çekirgelerin büyük sürüler halinde dolaştıkları halde birbirlerine çarpmadıkları tespit edilmiştir.Ve yapılan deneylerle, çekirgelerin üzerlerine gelen cisme önce elektronik sinyal gönderdikleri ve yerini tespit edip hemen kendi yönlerini değiştirdikleri anlaşılmıştır. Bu araştırmayla ise trafik sorununa çözüm getirebilmek için çekirgelerin tekniği kullanılmaya çalışılmaktadır. Tüm bu canlılar yaratılışın birer delilidir.

      Yine biyomimetri mimari için de önemli bir alan oluşturmuştur. Örneğin Eiffel Kulesi'nin yapmında uyluk kemiğinin yapısından faydalanılmıştır. Eiffel Kulesi de uyluk kemiğindeki gibi, demir kıvrımları, metal çivi ve desteklerden oluşan karışık bir kafes örgü ile inşa edilmiştir. Bu örgü sayesinde kule, rüzgarın eğme ve makaslama kuvvetleri ile oluşan basınca rahatlıkla dayanabilmiştir.

       Sonuç olarak bilim adamları doğada gördükleri benzersiz yapıları hayretle incelemektedir. Doğada var olan mükemmel sistemlerin, uygulanan olağanüstü tekniklerin insanoğlunun akıl ve bilgisinin ve aklının çok üstünde olduğunun göstergesidir tüm bu teknolojiler.

Rabbimiz ayetlerde şöyle buyuruyor :

Göklerde ve yerde her ne varsa O'nundur. Şüphesiz Allah, hiçbir şeye ihtiyacı olmayan (Gani) dır, övülmeye layık olandır. (Hac Suresi, 64)

... O'nun, alnından yakalayıp-denetlemediği hiçbir canlı yoktur… (Hud Suresi, 56)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Şule Akdemir Arşivi
SON YAZILAR