Prof. Dr. Fikret Akınerdem

Prof. Dr. Fikret Akınerdem

Konya’da partilerin seçim stratejileri

Konya’da partilerin seçim stratejileri

Tüm partilerin MİLLETVEKİLİ adayları belli oldu. 7 Haziran’da AK mı, KARA mı belli olacak. Bundan sonra parti yöneticileri ve adaylar ortaya çıkacak, son söz ise milletin olacaktır. Başarıyı çalışmalar getirecek ancak esas başarıyı adayların doğru kişilerden seçilmesi ve doğru yerden gösterilmeleri getirecek beklentisi olsa da millet adaylardan çok partiye oy vermesi bu tezi çürütüyor.

Konu ile ilgili ülke genelinde ve Konya’da öne çıkan partilerin seçim stratejileri ile tek tek ele alalım.

Bu konuda ilk “CHP nin ön seçime giderek adaylarını seçmesi seçim taktiği açısından takdire değer olduğunu” belirtmeliyim. Bu dönem CHP tüm ülkede olduğu gibi oyunu yükseltebilmek için her türlü demokratik ve sosyal argümanları kullanıyor.  

Hüsnü Bozkurt gibi popüler bir doktorun ilk sırada yer alması çok istenen bir durum. Ereğlililerin adayı Gülsüm Filorinalı hanımefendiyi pek tanımam, şansı nedir bilmem ama üçünü sıradaki Turgay Bilge’ye yazık oldu diyebilirim. Genç, atak, güvenilir, geçmişi temiz bir delikanlı. Hatta Turgay Bilge ilk sıra yer alsa CHP biri garantiler, ikiyi zorlardı diyebilirim.

CHP’liler kızacak ama oy kaybetmeye rağmen siyasette ahde vefa, geleneksellik, statüko budur işte.

Konya’da MHP merkezden aday belirleme gelenekselliğini sürdürüyor. Kibarlığı ve tartışmalarda sakinliği ile öne çıkan Bal yaşlandı galiba ki, bunca tecrübeye rağmen yılların siyasetçisinin üzeri çizildi. Mustafa Kalaycı Bey’in ilk, eski vekil Sait Gönen Hoca’nın ikinci sırada tercih edilmesi, parti içi dengeler mi yoksa Bahçeli’nin otoritesini mi korumaktır, bilmem.

Faruk Bey’in üzerinin çizileceği parti meclisinde yer almamasından belli idi. Hâlbuki Bal vekilim, Kalaycı’ya göre daha popüler bir kişilik. Bal’ın üzerinin çizilmesi pek anlamlı durmuyor. Eğer Konyalı istedi ise mesele yok. İkinci sırada Sait Hoca’nın tercih edilmesinde Bahçeli’nin vardır bir matematiksel hesabı. MHP bu seçimde oyunu en çok artıracak parti gibi duruyordu ama bu haliyle işini kendi zorlaştırıyor galiba. 

 HDP bu seçime barajı aşamama tehlikesi ile riskli giriyor. Genç ve yakışıklı liderin merkez ataması ile meslektaşım Battal Odabaşı’yı birinci sıradan aday göstermiş. Hilvanlı olan Odabaşo siyasetten çok akademik çalışmaları ile öne çıkıyor. HDP Battalları karıştırdı galiba, Odabaşı yerine Çelik’i aday gösterse sanki daha iyi olurdu, sanki. Hiç değilse bizim Battal’ın (bir süre Ziraat Fakültesinde çalıştı) iyi bir geçmişi, yöneticiliği ve siyasi tavrı vardı. 

HDP’nin Konya’dan vekil çıkarması ülke genelinde barajı açmasına bağlı. Barajı aşsa da HDP’nin bir vekil çıkarması konusunda bir şey söylemek hayli zor.

SP ve BBP ittifak için söylenecek tek söz tabandan ziyade yönetim hatasının ortaya çıkardığı bir ittifak diyebiliriz. Aslında bundan sonra her iki parti tek çatı altına birleşmelidir derim.

Kamalak ve Destici’nin zikzakları tabanı oldukça sağlam olan bu partileri zor durumda bırakıyor.  O nedenle bu ittifakta kim aday olursa olsun önemli değil, ancak sağlam tabanlarının bağlılığını bir kere daha ortaya koyacaklar.

Seçimin en şanslı siyasi kurumu gözüken AK Parti Konya’da Başbakanımız Ahmet Davutoğlu liderliğinde seçime giriyor. Yerimiz olmadığı için AK Parti ve adayları ile ilgili değerlendirmemi gelecek yazımda detaylı bir şekilde ele almak istiyorum. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Fikret Akınerdem Arşivi
SON YAZILAR