Hasan Özdemir

Hasan Özdemir

Meslektaşlarımızla Bilgi Paylaşımı

Meslektaşlarımızla Bilgi Paylaşımı

   Hasbelkader meslek hayatımızda yaklaşık 30 yılı doldurduk.

Bu süreçte kendi testimizden sızan birkaç tecrübemizi meslektaşlarımızla paylaşmak istiyorum.

 İnsanların tecrübelerini yaşlarından ziyade yaşadıkları ve bunları iyi gözlemlemeleri oluşturur.

İnsanların yaşamlarına yön veren mesleklerden biri olan mimarlıkta bilgi ve tecrübe paylaşımı daha da önem arz etmektedir.

 

*Mimar meslek hayatının tümünde sorumluluk sahibi, güvenilir, işin de yüksek performans gösteren, sosyal ilişkilerini iyi yürüten biri olmalı.

*Tasarım yapılacak mekân sahiplerinin yaşantı ve kültürlerini, sosyal ve ekonomik durumlarını iyi analiz edip onların ruhuna büründüğün zaman başarılı bir proje çıkar.

*Mimarlık mesleğinin özünde başarılı olabilmek için çok çalışmak, gözlem yapmak ve derinlemesine analizden geçer.

*İyi ofislerde çalışmak genç mimarlara olumlu bir katkı sunar, bir kaç proje ile yıldız olma düşüncesi ve hemen kendi işinin patronu olmak düşüncesi olmayabilir, sabredip azimle çalışmak gerekir, bazen de şans yardım edip bu süreç daha da öne çekilebilir.

*İşi severek yaparsanız daha az yorulursunuz, belki yorulduğunuzu hissetmezsiniz.

*Mimarlık bir sanat dalı olsa da belli disiplinleri olan ekiplerle çalışılıyor. Projelendirilip yapılan binaların şehirlere katkıları oluyor, kullanıcıları yönlendiriyor. Doktor hata yaptı mı hatasını toprak örtüyor. Mimarlar hata yaptı mı sürekli göz önünde duran mekânlar herkesi rahatsız ediyor. Bundan dolayı mimarlara çok görev düşüyor, mimarlar çok yönlü olup sürekli güncel olmalı.

*Vakit varken özellikle gençler seyahat etmeli gezdikleri yerde gördükleri sünger gibi çekip iyi analiz yapmalı, belli yaştan sonra değişim ve taşları yerinden oynatmak zor oluyor.

*Malzeme ve malzemeyi işleyen teknoloji çok hızlı değişiyor. Tasarımı, malzeme bilgisiyle harmanlamak mimara tasarımında ciddi bir katkı sağlar.

*İçinde yaşadığınız şehrin coğrafi, kültürel ve ekonomik durumu hakkında mutlaka bilgi sahibi olunmalı.

*Sürekli sorgulama, merak etme bu meslek için önemli bir etkendir. Planlamalarda hatalar yapılabilir bundan ders alıp doğru projelere ulaşılsın.

*Yapıların tasarım süreci zorlu bir o kadar da zevkli bir süreç bu süreç dinamiklik, sabır, ister. Yapının tasarım değerlerine uygun yapılması ciddi bir disiplin gerektirir, bu süreçte kişiler kendi yeteneklerini belirleyip meslekte ihtisaslaşacağı kısımı seçebilir.

*Mimarlık sürekli araştırma, kendini yenileme geliştirme gerekir meslek başındaki heyecan hiçbir zaman yitirmemeli özellikle kariyerinin başında olan gençler idealizmden ödün vermemeli.

*İyi bir mimar olmak hayali, iyi işi yapmaktan geçer

*Projeci mimar olmayı tercih ettiğiniz zaman okulda hocalardan tashih alır gibi tekrar tekrar taslakları değiştirmek, ağır çalışma şartlarına rağmen tasarlanan yapı ayağa kaldırıp karşısına geçip bakmak belki adrenalin tavan yapması ve zorlukların unutmaya vesile olur.

*Mimarlık ekip işidir ekibin başında veya bir parçası olmak gerekir

*Kendinizi kimseyle kıyaslamaya gerek yok. Allah herkesi farklı yeteneklerde yaratıyor.

*Saçları türlü türlü şekiller ile bağlamak takıları bol bol takmaktan ziyade bilgi ve birikimle öne çıkmak gerekir, kişilik sorunlarını müşteriye yansıtmak uygun olmaz. Mutlaka düzgün giyim bir mimar için olmazsa olmazdır.

*Detaylar estetiği tamamlar, özellikle küçük detaylar bile önem arz eder. Küçük detaylar binalarda çok iyi estetik sonuçlar verir.

*Çırak usta ilişkisi mutlaka bu mesleğinde vazgeçilmezlerinden.

 

Sonuçta sabırla etik kurallara uygun dikkatle mücadele edersen, istediğin hedefe zaten ulaşırsın tabi ki bütün bunların yanında her şeyi işe endekslemek yanlış olur, gençlik geri gelmez buna da dikkat ederek yolunu çizmen gerekir.

              

                   Sağlıcakla kalın

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Hasan Özdemir Arşivi
SON YAZILAR