Prof. Dr. Fikret Akınerdem

Prof. Dr. Fikret Akınerdem

Yangın var, yangın

Yangın var, yangın

Çarşamba günü arazi çalışması yapmak üzere Ereğli’ye gittim. Hava güneşli, sıcaklık 7-8 derece civarında, yağışsız ve kuvvetli esen bir rüzgâr var. Tarlalar yeşermiş, bahar havası, yeşeren meraya koyunlar salınmış.

O da ne, Karapınar’a 15 km kala ana yola kadar inen yoğun bir duman. Mısır tarlası yanıyor. Hasat edilmiş tarlada bol organik madde, sapve koçanlar var. Derhal 156 jandarmayı arıyorum. Çok şükür benden önce de duyarlı vatandaşlar ihbarı yapmış. Jandarmaya tekrar aynı yoldan döneceğimi söyleyip, üzülerek yola devam ediyorum.

Dönüşte bu sefer değişik aralıklarla en az 10 yangın olmuş. Çaresizlik ve büyük bir kaygıyla ana yolda duruyorum. Rüzgârın da etkisiyle yangınlar epeyce büyümüş, her taraf is, duman, göz gözü görmüyor.

YANGIN VAR, YANGIN. Tarla yanıyor, toprak yanıyor, ülke yanıyor, vatan yanıyor, gelecek yanıyor. Sabah giderken yanan yangın yol kenardaki genç fidanlara dayanmış. Tekrar jandarmayı arıyorumve aldığım cevap, bazı yerlerin polis kontrolünde olduğu ve yangınların adli soruşturmayı gerektirdiğidir.

Yangınlara alışığız ama bu kadarı da fazla. Jandarmayı aradıktan sonra bir Allah’ın kulu gelip ne bakmış, ne sormuş. Derhal Tarım İl Müdürünü arıyorum, o da şaşırıyor, bilmiyorum ne yaptı.

Sevgili alnı sırtı terleyen çiftçiler, buralar sizin, bizim, tüm vatandaşın doyduğu yerdir. Bubir vicdansızlık, bir ihanettir. Üretim yapılan her arazivatandır, doğduğumuz, doyduğumuz yerdir ve atalarımızın bedelini kanla ödediği bir emanettir, size ve bize.

Ey Tarım Bakanı, Çevre Bakanı, belediyeler, muhtarlar, çevreciler,jandarma, emniyet; neredesiniz,kim bu yangınların sorumlusu? Neden gelip birileri yangına müdahale etmedi. Burası sahipsiz ülkemi ki, bu tür şeylere halen müsaade ediliyor.

Yangınlar ve kazalar benim hep ciğerimi yakar, yüreğimi parçalar, çaresizliğe götürür.

Anız yakılan anlar,

Kara kara dumanlar,

Yanar gider ne canlar,

Yakmayın şu anızı,

Kurtarın tarlanızı.

Yaktık yıktık yetmedi,

Kestik biçtik bitmedi,

Varlıklar yokluk dedi,

Yangın bizi bitirir,

Kuraklığı getirir.

Anız yanıyor beyler,

Bunu gören ne eyler,

Yapacak bir şeyi yok,

Çaresizliğe ağlar.

Toprak gerçek vatandır,

Bedeli ise kan’dır.

Yangınlar ve kazaların en az olduğu yıllar temennisiyle;

Allah’a emanet, hayra muhatab olunuz, efendim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Fikret Akınerdem Arşivi
SON YAZILAR