Prof. Dr. Fikret Akınerdem

Prof. Dr. Fikret Akınerdem

Yeşil Olur Şu Konyanın Meramı

Yeşil Olur Şu Konyanın Meramı

Yeşil olur şu Konya’nın Meram’ı, Konyalı kız depreştirdi yaramı.

Ayrılığın oku sinemi deldi, karlı dağlar yârla açtı aramı.

Çok sevdiğim Kadri Şençalar’ın Karcığar makamındaki bu şarkısı böyle başlar. İçimizde yıllardır depreşen bu yaraya merhem olan Meram Belediye Başkanı Fatma TORU hanımefendiye ithafımdır.

Konya kadar meşhur olan Meram; kültürü ile geçmişi, yeşili ve silueti ile çevreyi, adı ve estetiği ile de zenginliği ifade ederken, adıyla da şarkı ve türkülere hayli kaynaklık etmiştir. Oturak âlemlerinin icra edilişini Meram yolunda, kızlar kolunda olarak anlatırken, dışarıdan bakanlar olanlar ise yeşil olur şu Konya’nın Meramı diyerek yansıtır şarkılar ve türküler.

Meram Belediye Başkanlardan birkaçı hariç, neredeyse tamamı tek dönem başkanlık yapmış. Bunun nedeni, çoğunluğunu kalantorların oluşturduğu bu yerde ve siyasete müdahalesinin sonucu olarak yorumlanıyor. Zannederim Fatma Başkan bu geleneği yıkacak gibi görünüyor.

Ekâbir terimi tecrübe, estetik ve bilgiden ziyade kendini beğenmişliği öne çıkaran bir kavramdır ve özellikle siyasette oldukça yaygın olarak kullanılır. Bizim siyasetçi ve başkanlarımızın çoğu bu ifadeye tamı tamına uyuyor. Onlar şehirciliği, estetiği, yeşili, doğayı, insanı, bitkiyi, hayvanı, bayramı-seyranı; her şeyi en üst seviyede biliyor. Öyle ki 100 yılı görür, yolları demir ağlarla örer; kavşakları model, parkları yedi el, havaları tek el.

Toru Başkanı ilk seçim çalışmalarından tanımış, akabinde FATMA TORU ve SADAM yazımda ”onca güçlü erkek arasından sıyrılarak aday olan TORU ya çok iş düşüyor. İlk bayan aday olmanın avantajını iyi kullanırsa, sonraki dönemler için hemcinslerinin önünü daha da açabilir, böylece de erkek aday kaprislerini de alt etmiş olur. Bu arada Meramın kibar İlçe Başkanı Ulvi Bezirci ve dostumuz Sami Şahin’e de başarılar dilerim” demiştim. Kolay olmadı, Toru Başkan, seçim öncesi gibi sonrasında da erkek hâkim siyaset gelenekçilerince zor kabullenildi ama görülen odur ki performansı ve ciddiyeti ile kendini şimdiden kabul ettirdi gibi.

Seçim öncesi SADAM (Selçuklu Akademik Düşünce ve Araştırma Merkezi) ziyaretinin karşılığını, Ulvi Başkan ve ekibi ile beraber (Meclis üyeleri Sami Şahin, Kasım Küçüktosun ve Bşk. Yrd. Abdi Kalan ve Zeliha ÜZÜMCÜ) özel bir ortamda kabul ederek büyük bir nezaketle bizi onurlandırdı.

Konya’ya yakışır şekilde düzenlenmiş Augustus Oteldeki kabulde, kültür ve estetik ağırlıklı hedef projelerle ilgili istişareler yapıldı ve ziyaret sahur ikramına kadar devam etti. İşte özlemimiz buydu; ekâbirlik ötesi saygı, nezaket, zarafet, asalet, letafet ve Allah rızası için muhabbet dolu bir ortamda akademik ağırlıklı SADAM kurucuları ve Başkanı Prof. Dr. Selman TÜRKER katıldı.        

Başkan Hanımın farkı buradadır. Belediye hizmetleriyle ilgili yazılarımda en azından istişareye açık bazı tekliflerde bulunmuş ancak başkanlarımdan hiçbir karşılık alamamıştık. Ekâbir ya, cevap vermeye değer bulmadılar veya tenezzül etmediler. Toplumun alt yapısını hazırlayan bilim, sosyal, kültür ve estetik adamı çok önemli değil, onlar bu değerlerin çok üstünde görüyorlar kendilerini.

Uzun yıllar sonra bu yolu ilk açan Fatma Başkanı tebrik ediyoruz. Başkan Hanım akıllı, zeki, olayları çabuk kavrayan, üsluplu ve açık olduğu kadar ekâbirlik ötesi bir konumda duruyor. Bunun yanında değişime açık; akla, ilme, tecrübeye, sanata, çevreye ve estetiğe değer verecek durumda gördüm. Duamız, İnşa Allah başarılı olur, bu zor görevinde kadın elinin derinliğini ve farklılığını da gösterir.

Fatma Başkanımıza SADAM olarak her türlü desteği vermeye ve çalışmalarında yardımcı olmaya söz verdiğimiz bu toplantının gelecekte devam edeceği sözünü aldık. Şarkılarda geçen Yeşil Meram kavramının devam etmesi dileğiyle, başarılar Bayan Başkan

Yürü Fatma Başkanım, bahtınız açık olsun; hizmetiniz manalı, tahtınız nurla dolsun. 

Allah’a emanet, hayra muhatab olunuz, efendim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Fikret Akınerdem Arşivi
SON YAZILAR