Ali Dutal

Ali Dutal

Ayasofya’nın Açılması ve Sonrası

Ayasofya’nın Açılması ve Sonrası

Allah(cc)’a ne kadar şükretsek etsek azdır. Seksen altı yıllık değil, yüz yıllık bir özlem bitmiştir. Elhamdülillah!

            Ayasofya’nın camii olarak asli hüviyetine kavuşturulması bazıları için önemli olmasa hatta üzülseler de Müslümanlar için çok çok önemlidir.

            Ayasofya’nın açılması için dua edenden mücadele edene kadar emeği geçen herkesten Allah(cc) razı olsun.

            Hiç kimse kimsenin niyetini bilemez; onu ancak Yüce Rabbimiz bilir. Bazılarının itirazını anlıyorum da bazı Müslümanların Ayasofya’nın camiye çevrilmesinin bir çok tavizi beraberinde getireceği kaygılarını yersiz buluyorum.

            Dışarıdan gelecek baskıya mukavemet gösteremeyecek gücün yoksa bir şekilde taviz vermek durumundasın. Onun için Ayasofya’nın özgürlüğüne kavuşmasının sonucunda taviz veya tavizler söz konusuysa taviz verilecek bir gerekçe bulunur yine verilir. Bunu Ayasofya’ya bağlamanın tutarlı bir mantığı yoktur.

Taviz verip vermeme ülkenin gücüyle doğrudan ilişkili olup taviz verilecek güçlere karşı durabilmenin gücüne sahip olmaktır.

Müslümanlar için esas olan Ayasofya’nın cami olarak açılıp yüzyıllık hasretin sona ermesidir. Ayasofya’nın açılışının birçok manevi fütuhata vesile olacağına özellikle de Müslüman bilincin yeniden canlanacağına inanıyorum.

Elbette ki, Ayasofya’nın açılmasıyla her şey güllük gülistanlık olmayacak, ülkemizin yaşadığı manevi bunalım ve diğer yaşadığımız sorunlar son bulmayacak; ancak, sonun başlangıcı olarak yeni umutlar yeşerecektir, inşallah!

Tüm Müslümanlara düşen kardeşlik hukuku içerisinde bir takım ayrılık ve gayrılığı bir kenara bırakarak şu ahir zamanda içeri ve dışarıdaki İslam düşmanlarına karşı birlikte hareket etmek en önemlisi de nesillerimizi milli ve manevi yönden yetiştirmektir.

Ya değilse Ayasofya’nın açılması tek başına bir anlam ifade etmez. Çocuklarımızı İslam üzere yetiştiremedikten sonra bir değil, bin tane Ayasofya açsan durum değişmez!

Ülkemizde yaşanan bir çok sorunun olduğunu ve bu sorunların çözüm beklediğini bu ülkede yaşayan biri olarak herkes gibi bende biliyorum. Ancak, Ayasofya’nın açılmasını bununla ilişkilendirerek bir takım suçlamaları samimiyetten uzak kötü niyetli buluyorum.

Ayasofya’nın açılışını kendi içerisinde değerlendirilip sapla saman birbirine karıştırılmamalıdır.

-Ayasofya müzeyken bu ülke de işsizlik yok, ekonomi çok mu iyiydi? 

Özellikle de üniversiteli işsizler ülkemiz için çok önemli bir sorundur. Ayasofya asli hüviyeti olan camiye dönüştürülmesi üniversiteli işsizler sorununu ortadan kaldırmayacaktır.

İyi de Ayasofya müze olarak devam etseydi bu büyük sorun çözülecek miydi? Kaldı ki, Ayasofya ister müze isterse cami olsun bu sorunun neden ve sonucu değildir.

Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesinden çok mutlu olan işsiz bir genç veya ekonomik sıkıntılar çeken bir vatandaş yaşadığı sorundan kaynaklı tepkilerini Ayasofya camiye dönüştürüldü diye ortaya koymayacak mı?

Her sorunu kendi içinde değerlendirerek tepkilerimizi ona göre yapmalıyız. Ayasofya’nın cami olarak asli hüviyetine kavuşturulmasına karşı olabilirsiniz; ancak, bunu dile getirirken oraya buraya çekmenin bir anlamı yok!

Sonuç itibariyle Ayasofya asli hüviyeti olan camiye döndürüldü mü?

Döndürüldü. Geçmişte böyle dendi, şöyle dendi bir sürü ipe sapa gelmez tartışmalara girmeye hiç gerek yok. Artık herkes kendi işine bakmalı, ülkemizin yaşadığı sorunlarla uğraşılmalıdır.

Siyasilere diyorum ki, Ayasofya tartışmasına bir son verin! Her gün abuk subuk değerlendirmelere tanık oluyoruz.  Açılmadan önceki süreçte makul açıklamalarda bulunan siyasiler açılış gerçekleştikten sonra akıl almaz söylemlerle bu durumun hazımsızlığını yaşamaktalar.

Belli ki, açılacağına inanmıyorlarmış da ondan makul söylemlerde bulunuyorlarmış. Açıldı hayırlısı olsun deyin bitti; her gün gündemde tutup tartışmadan kimseye bir faydası olmaz. Bu ülkenin tartışacak bir çok sorunu var, gidin onları tartışın!

Cumhurbaşkanı bir buçuk yıl önce Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi ile ilgili talepte bulunanlara “gidin Sultan Ahmet Camisini doldurun vs demiş”. Demişse demiş o gün öyle demiş bugün böyle yapmış.

Bir Müslümanı bugün cumhurbaşkanının önceki sözleri değil, Ayasofya’nın açılışı ilgilendirir. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

           

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Dutal Arşivi
SON YAZILAR