Mustafa Balkan (Tarih Yazıları)

Mustafa Balkan (Tarih Yazıları)

ÇATALHÖYÜK’E NASIL GİDİLİR?..

ÇATALHÖYÜK’E NASIL GİDİLİR?..

TARİHE YOLCULUK (74)

 

 

  • “Konya terminalinde sorduğumuz çoğu insandan Çatalhöyük’e nasıl gidilir sorusuna cevap alamamak bizi son derece şaşırttı. Konya’da Çatalhöyük için hiçbir tanıtım görmedim. Bu şehrin antik kent için önem vermediğini gösteriyor olması üzücü bir durum.”

 

‘Çatalhöyük’ün gizli sırlarına yolculuk’ yapmak için önce; ‘Çatalhöyük’e nasıl gidilir?’ sorusunun cevabını vermemiz gerekiyor.

Özel otomobiliniz varsa Konya’ya 50 kilometre uzaklıkta olan Çumra İlçesindeki Çatalhöyük’ün yolunu tabelaları takip ederek bulmanız mümkün. Çumra’ya vardığınızda “Çatalhöyük’e hangi yoldan gidilir?” sorusunu tekrar sorup, köprünün yanından geçtikten sonra Çatalhöyük yolunu bulmanız gerekiyor. On kilometrelik yol ise ne yazık ki bakımsız. Konya Büyükşehir Belediyesi’nin yol genişletme çalışmaları ne zaman tamamlanır, bilmiyoruz.

Diyelim ki Konya’yı tanımayan bir aile veya meraklı bir kişi, İstanbul’dan YHT ile Konya YHT İstasyonu’nda indi. Öte yandan Çatalhöyük’e gitmek isteyen bir vatandaş otobüsle Konya Şehirlerarası Otobüs Terminalinde indi. Size (Konyalı bir vatandaşa) Çatalhöyük’e nasıl gidebilirim diye bir soru sordu.

Nasıl bir cevap verirdiniz?

Çatalhöyük’e o vatandaşın gitmesi için nasıl bir yol tarifi yapardınız?

Çatalhöyük’e gitmek için şehrimize gelen Cüneyt Durhan, yukarıda sorduğumuz soruya şu cevabı veriyor: Arkadaşım Erdem ile binlerce yıl öncesindeki tarihe ilk dokunuşlarına gitmek için Konya’ya ulaştığımızda, tarihi derecesi yüksek Çatalhöyük için hiçbir tanıtım görmedim. Sadece ilçenin girişinde ve çıkışında birer tabela mevcut. Bu şehrin antik kent için önem vermediğini gösteriyor olması üzücü bir durum doğrusu. Konya terminalinde sorduğumuz çoğu insandan Çatalhöyük’e nasıl gidilir sorusuna cevap alamamak ayrı bir şaşırtan durum oldu bizim için.”

Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü’nün otomobiliyle Çatalhöyük’e gitmek için kısa yolu tercih ettik. Çumra’ya vardığımızda Çatalhöyük’e giden yolu bulmak için tam üç kişiye sorduk. Sonunda bulduk, fakat bu sefer yol ikiye ayrılıyordu. M.Ö. 7000’li yıllara doğru yapacağımız yolculukta önümüze taşlı bir yol çıktı. Bu arada ağaçlar sökülüyor ve traktör römorklarıyla bir yerden bir başka yere taşınıyordu. Belli ki Çatalhöyük’e giden yolda geliş - gidiş olarak bir çalışma söz konusuydu. Ağaçları söken ve çalışan araçlardan Konya Büyükşehir Belediyesi’nin olduğu sonradan anlaşıldı.

 

Çatalhöyük’e Nasıl Gidilir?

“Çatalhöyük’e nasıl gidilir?” sorusunun cevabını eğer Konya olarak veremiyor, otobüs terminali ile YHT Konya İstasyonu’nda bir tabela dikemiyorsak; Konya’yı yerli ve yabancı turistlere yeterince tanıtamamışız demektir.

Konya sadece Mevlâna’dan ibaret olmamalı.

Zengin Selçuklu tarihinin yanında Osmanlı eserleri de mevcut. Bunun yanı sıra Çatalhöyük gibi M.Ö. 7000’li yıllarda, tarım (ziraat)toplumunun ilk çekirdeğini oluşturan Neolitik Döneme ait insanların yaşadığı ve derin sırlarla dolu bir tarihi de içine almalı.

Yâni biz, gerek Çumra’yı yönetenler ve gerekse Konya’yı idare edenler açısından şehrimizin tanıtımını yaparken bunun içerisine Antik Çağı da katmayı unutmamalıyız.

Çatalhöyük’ü, 1950’lilerin sonunda doğru arkeolojik kazı çalışmalarını başlatan İngilizler doğrusu çok iyi pazarlıyorlar. Bizler kendi yurdumuzda, kendi şehrimizde ve ilçemizde olan Çatalhöyük’ten ise bîhaberiz!

 

Çatalhöyük’ü Tanıtmak Adına…

Çatalhöyük’ü tanıtmaya “nasıl gidilir?” sorusundan, yâni yol tarifinden başlanmalı. Sonra Çatalhöyük’e giden on kilometrelik yolu geliş-gidişli yapmak suretiyle buraya ulaşım kolaylaştırılmalı.

Mümkünse Konya merkezden en kısa yol tercih edilmeli.

İngilizler kadar olmasa bile Çatalhöyük’ü tekrar derinlemesine ele alacak arkeologlar vasıtasıyla ve burada yapılan kazı çalışmaları yeniden süzgeçten geçirmek suretiyle bu ören yerine uygun yeni projeler yaparak Çatalhöyük pekâlâ turizme kazandırılabilir.

_dsc4505.jpgcatalhoyuke-nasil-gidilir.jpg_dsc4507.jpg

YARIN: Çatalhöyük’ün tanıtımı için neler yapılabilir?

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Mustafa Balkan (Tarih Yazıları) Arşivi
SON YAZILAR