Namık Ceyhan

Namık Ceyhan

Çöpler artık düzenli depolanacak

Çöpler artık düzenli depolanacak

Konya’da çevre açısından son derece önemli bir proje hayata geçiyor ve on yıllık rüya gerçek oluyor, Bundan on yıl önce yer seçimi ile başlayan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED ) raporunun alınması,  AB finans desteği, (IPA) ihale aşamaları ve pek çok formalitenin hazırlanması ne nihayet yer teslimine kadar geçen sürece  başından sonuna şahit olan bir kişi olarak bu rüyamızın gerçekleşmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.

Çevre Operasyonel Programı (ÇOP) çerçevesinde Avrupa Birliği ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ileKonya Büyükşehir Belediyesininfinanse ettiği “Konya Katı Atık Yönetimi Projesi” ile katı atıkların(çöplerin) düzenli depolaması ve rehabilitasyonu sağlanarak, transfer istasyonu kurulacak, katı atık sızıntı suyu arıtma tesisi yapılacak.Kısacası artık çöplerin depolanması  şehrimiz için sorun olmaktan çıkarılacaktır.

Çevre OperasyonelProgramı ; MülgaÇevre ve Orman Bakanlığı tarafından, Avrupa Komisyonu ile istişare halinde bulunularak biçimlendirilmiş ve geliştirilmiş 2007-2009 dönemini kapsayan bir programdır.Türkiye'nin çevre sektöründeki performansını, Avrupa Birliği'nin ilkeleri ve politikaları doğrultusunda geliştirmesine yardım edecek temel plan ve eylem belgelerinden olan Çevre Operasyonel  Program(ÇOP) ile Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) Tüzüğü'nün 8 (1) maddesi uyarınca, Komisyon Kararı ile nihai olarak onaylanmıştır. Geçtiğimiz hafta başlatılan proje, bu programın çok önemli bir parçasıdır.

AB destekleri açısından katılım öncesi mali yardım  programı (IPA)  dahilinde ilimize en 50 milyon euroluk yatırım geliyor.Bu yatırımların en büyüğü Konya merkezdeki “Katı atık Yönetim Projesi” olacaktır.Konya merkezin yanı sıra,Akşehir, Seydişehir ve Ereğli ilçelerinde deçevre yatırımları hayata geçirilmektedir.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tahir AKYÜREK ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Dış İlişkiler Daire Başkanı Sayın Ferruh Parmaksız, projenin yer teslim sözleşmesini  imzalarken çok önemli bir projeyi hayata geçirilmesinin başlatılmasına vesile olmanın gururu ve onuru ile gözleri gülüyordu.

Projenin paydaşları olan AB Türkiye Delegasyonu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı AB Yatırımları Dairesi Başkanlığı, Konya Büyükşehir Belediyesi, müşavir şirket ve yüklenici firmanın, projenin en kısa sürede bitirilmesi için ellerinden gelenin fazlasını yapacaklarını basın ve kamu oyu önünde söz verdiler.

 
 
   
   
   
   

Katı Atık Yönetim Projesi ile Karatay, Meram ,Selçuklu ve Çumra ilçelerinin katı atıklarının düzenli depolanacağı ve toplam172 ha’lık bir alanda kurulacak (3.106.692 m3 depo)projeile şehrimizin 20 yıllık ihtiyacı karşılanma bekleniyor.

21 Nisan 2014 tarihinde ihalesi yapılan ve 14 Ekim’de yüklenici firma ile sözleşmesi imzalanan proje, 24 ay süreyle uygulanacak. 21 milyon 267 bin 325 Euro toplam bedelli projenin yüzde 72’si AB, yüzde 9’u Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yüzde 19 ise Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanıyor.

Konya Katı Atık Yönetimi Projesi kapsamında Aslım Katı Atık Depolama Sahasının mevcut kullanılan 25 ha’lık kısmının rehabilitasyonu, düzenli katı atık depolama alanı yapımı, katı atık transfer istasyonu yapımı, katı atık sızıntı suyu arıtma tesisi yapımı, bu tesislerde kullanılacak ekipman ve iş makinelerinin alımı gerçekleştirilecek.

 

Karatay’da bir sanayi bölgesi haline gelmiş olan Aslım bölgesi artık çöp depolama alanı olmaktan çıkıyor. Projenin tamamlanmasıyla birlikte orası temiz hava bölgesi ve şehir ormanı olarak halkımızın hizmetinde olacak, inşallah.

Keşke böyle önemli bir projenin açılış toplantısı daha geniş  bir salonda ve daha büyük bir toplantıyla geniş katılımlı olarak yapılabilseydi.Kalın sağlıcakla…

ÇEVRE SÖZÜ; Dünya, Kirletilmeyecek Kadar Küçük, Temizlenmeyecek Kadar Büyüktür.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Namık Ceyhan Arşivi
SON YAZILAR