Namık Ceyhan

Namık Ceyhan

MERHAMET EDENE MERHAMET EDİLİR

MERHAMET EDENE MERHAMET EDİLİR

Merhamet duygusu, günümüzde unutulan ama en çok ihtiyaç duyulan hasletlerden biridir. Merhamet sözlüklerde “bir kimsenin veya bir başka canlının karşılaştığı kötü durumdan dolayı duyulan üzüntü, acıma” olarak tanımlanmaktadır.

Merhamet, Allah‘ın kendisinden söz ederken en sık kullandığı özelliktir. Her gün okunan Fatiha Suresi’nde O’nun Rahman ve Rahim olduğunu öğreniyoruz. Kendisi merhametlilerin en merhametlisi olarak kullarına da aynı duyguyu vermiş ve diğer tüm canlılara merhamet etme sorumluluğunu yüklemiştir.

Gerçekten inanan insan, çevresine ve yaratılan bütün canlı varlıklara kendisine bahşedilen merhamet duygusu ile yaklaşmalıdır. Unutmayalım ki merhamet edene merhamet edilir.

Peygamberimiz (S.A.S)in “Merhamet edene Allah da merhamet eder. Siz yerdekilere merhamet edin ki, göktekiler de size merhamet etsin” sözünü çevremizdeki fakire fukaraya, düşküne, hastaya, yolda kalmışa ihtiyaç sahibi insanlara olduğu kadar diğer canlılara ve tabi ki hayvanlara iyi muamele edilmesiyle ilgili olarak buyurduğu rivayet edilir.
 

Hayvanlar insanların en büyük yardımcılarıdır. Hayvan sevgisi, insanlardaki yardımlaşma, iyilikseverlik ve merhamet gibi duyguları geliştirir, insanları birbirine yaklaştırır. Bizlere düşen görev ise hayvanları korumak, onların yaşama hakkına saygı duymaktır.

 

Huzur, güven, istikrar ve hoş görünün hâkim olduğu gelişmiş, çağdaş ve ileri demokrasi ile idare edilen modern ülkelerde Hayvan Hakları konusu daima gündemdedir.

Dünya Hayvan Haklarını Koruma Federasyonu tarafından dünya üzerinde nesli yok olma tehdidi altında bulunan hayvan türlerine dikkat çekmek amacıyla 4 Ekim “Dünya Hayvanları Koruma Günü' olarak ilan edilmiştir 1931 yılından bu yana diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de Dünya Hayvanları Koruma Günü her yıl 4 Ekimde değişik etkinliklerle kutlanmaktadır.

Bunun yanı sıra 15 Ekim 1978 de Birleşmiş Miller tarafından Paris’te Unesco evinde ilan edilen “Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi” ile yeryüzündeki bütün hayvanların yaşama hakkının güvence altına alınması istendi.

 

Türkiye’de 2004 yılında çıkarılan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve bu kanuna istinaden 2006 da çıkarılan Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği ile bütün hayvanların korunmasına ve yaşatılmasına dair yasal düzenlemeler yapılmıştır. Yani ülkemizde de hayvanların koruması ve yaşatılması yasalarımızla da güvence altına alınmıştır. Ama önemli olan uygulamadır.

 

Şimdi diyeceksiniz ki bana: Arkadaş! Memleketimizin başına musallat olan terör hadiseleri yüzünden her gün şehitler verirken sen kalkmışsın hayvan haklarından söz ediyorsun. Doğrudur ama hiç olmazsa yılda bir gün de olsa dilsiz dostlarımızın duygularına tercüman olmayı onlardan esirgemeyelim, lütfen.   

 

Bilindiği üzere Yüce Allah(c.c), kâinatta önce bitkileri ve tabiatı, sonra hayvanları ve daha sonrada insanoğlunu en üstün varlık olarak yaratmış, canlı ve cansız bütün varlıklar insana emanet edilmiş ve onun hizmetine sunulmuştur. Bitki ve hayvanlar insanların emrine amade kılınmıştır. İnsana düşen görev onların nesillerinin korunması ve gelecek kuşaklarında hizmetine sunulması için çaba sarf etmektir. Bu konu bizim hem insanlık görevimiz hem de yasal ödevimizdir.

Dünya Hayvanları Koruma Günü’nün, insanların hayvanlara sevgisini ve yaşama haklarına olan saygılarını göstermesine ve merhamet duygularını bir kez daha gözden geçirmelerine vesile olmasını dilerim. Kalın sağlıcakla.

ÇEVRECİ SÖZÜ: Doğadaki canlılar insan olmadan yaşayabilir ama insan diğer canlılar olmadan yaşayamaz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Namık Ceyhan Arşivi
SON YAZILAR