Erol Sunat

Erol Sunat

DRİFT; “KONTROLSÜZLÜĞÜN KONTROLÜ!”

DRİFT; “KONTROLSÜZLÜĞÜN KONTROLÜ!”

Drift, Japonya'dan dünyaya dağılan bir spor dalı. Bu sporu ilk yapan, dünyaya tanıtan kendisi de bir ralli pilotu olan Keiichi Tsuchiya adlı bir Japon.

Kullandıkları araçları kaydırarak kullanma esasına dayanan bu spor dalı, Japonya gibi dağlık ve oldukça virajlı yollarda gelişen ve doğan, gözü kara, kendine güvenen, adrenalin tutkunu genç sürücüler arasında tutulunca, dağlık, virajlı yollarda yasaklanmasına ve cezalara rağmen çığ gibi büyüdü.

Ve resmi bir spor dalı haline geldi.

Uzakdoğu’dan bütün dünyaya dağılan,

Ve sürücüler tarafından çok sevilen, tutulan,

Drifti zirveye taşıyan filmlerinde etkisiyle,

Amerika’da, Avrupa ülkelerinde ve ülkemizde,

Resmi müsabakaları yapılan bir spor dalına dönüştü.

Bu sporun öncülerinden ve Apex Masters Türkiye Drift Şampiyonası aktif pilotlarından olan Volkan Arısoy kendisiyle yapılan bir röportajda, drifti bakın nasıl anlatmış;

"Kontrolsüzlüğün Kontrolü" drift için söylenebilecek en güzel tanım aslında. Hayatı tek düze yaşamak istemeyip, biraz heyecan, biraz sıradışılık katmak, düz gitmekten sıkılıp, yan giderek bakış açısını genişletmek isteyenlerin sporu. Beygirlerin, lastik ve egzoz seslerinin, dumalar altından yarattıkları senfoniyle, seyircinin haykırışlarını yaşamak, otomobili ile dans etmek isteyenlerin sporudur drift. Driftte esas olan önce otomobili kontrolsüz bir hale getirmek. Sonra seri bir biçimde o kontrolsüz halini kontrol altına alarak, hiç durmadan bu kontrolsüzlük halini devam ettirmektir. Sanılanın aksine oldukça zor ve beceri ister. Otomobili alıp olduğu yerde çevirmek asla drift değildir. Her ne kadar bu şekilde bir algı olsa da drift, oldukça teknik ve bir o kadar zor bir motor sporu disiplinidir.”

 

DRİFT YAPANIN NEŞESİ, MORALİ YERİNE GELECEK DİYE!

Görülen o ki, şehrimizde drift yaptığı düşüncesinde olanların araçlarıyla yaptıkları tehlikeli, kendilerini ve seyretmek zorunda kalanları riske eden araç sürüşlerine drift diyemiyorsunuz!

Bu sürüş drifte benzeyen, sadece sürücünün adrenalin tutkunluğunu tatmin etmeye yönelik tehlikeli bir hareketten öteye gidemiyor.

Bu harekete drift magandalığı diyenler çok daha fazla. Drift yapmak için otoyolları kapatanlar, trafiği zora sokan adına drift magandaları denilen sürücüler var.

Maganda tabirine uyanlar, ya aşka gelip silahını havaya sıkarak rahatlıyor, ya da drift yapıyorum diye araçlarıyla, en işlek caddelerde trafiği felç ediyor!

Drift atan,

Atmalara doyamıyor.

Ceza, ikaz, ihtar, yasaklama vız geliyor.

Araçlarını özel olarak drift atacak şekilde donatanlar,

En olmayacak yerlerde dahi drift atmaktan vazgeçmiyorlar.

Drift atarken direksiyon hakimiyetini kaybedenlerin,

Kime çarpacağı,

Kaldırıma mı çıkacağı,

Yayaların hayatına mı kastedeceği,

Zincirleme kazalara mı yol açacağı meçhul!

Bazılarımızın gözüne hoş gelse dahi, drift,

İnsanları ürperten,

Bir hayli korkutan,

Endişeye sevk eden oldukça tehlikeli bir gösteri!

Bu gösterilerin en işlek caddelerde, cadde kenarındaki kaldırımların üstünde yayaların olduğu bir zaman diliminde yapılması ise anlaşılır değil.

Drift yapanın neşesi, morali yerine gelecek diye, insanların yüreklerinin ağzına gelmesi hoş değil.

Adrenalin tutkunlarının,

Drifte aşık olanların,

Drift festivallerinde ,

Kendilerine özel parkurlarda,

Doyasıya drift atmalarına kimse ne diyebilir ki…

 

DRİFT ÖLÜMLE DANS ETMEK GİBİ BİR ŞEY!

Drift insanımıza göre, çılgınlık, uçukluk hatta saçmalık. Ölümle dans gibi bir şey. Her an ölümle burun buruna gelmeyi başka nasıl anlatabilirsiniz!

Bu işi kuralıyla uygulayanlara, spor olarak, yarış pistlerinde yapanlara, yarışanlara elbette sözümüz yok!

Meraklıların, arabalarını drift yapacak hale getirdikleri iddialarıyla yollara düşmeleri, şehrimizin içinde var olduğunu kabul ettikleri virajlarda drift yapmaları facialara, kazalara davetiye çıkarmaya devam ediyor.

Driftçiler gösterilerini düğün konvoylarında olduklarına aldırış dahi etmeden yapabiliyorlar. Ehliyetleri varmış, yokmuş aldırmıyorlar.

Ehliyetsiz olmalarına rağmen, drift gibi aracı kontrol etmenin dalgınlığa gelmeyen, en ufak bir yanlışlığa meydan verildiğinde kaza riskinin yüksek olduğu sürüşlere gözlerini kırpmadan dalmaları

Bu hudutsuz cesarete, bu gözü karalığa verilen cezalar çok daha ağır olmalı.

Trafikten men cezaları, ehliyetlerine uzun süreli el konulması, trafiğe çıktıkları takdirde, çok daha ağır cezalarla karşı karşıya kalmaları, belki de caydırıcı olabilir.   

Acemi dirift sürücülerinin, dikkat eksikliğinden, direksiyona hakim olamamaktan kaynaklanan hatalarla insanları yaralamaları, her şeyden habersiz insanlara çarpmaları, dükkanların içine dalmaları ise olağan hadiselerden.

 

DİRİFTİN PROFESYONELLERİ, KURALSIZLARDAN RAHATSIZLAR!

Dirift’in Türkçe karşılığı yanlama hareketi. Dirift çılgınlığı ve merakı şu anda ülkemizin dört bir yanında sergileniyor. Dar sokaklarda dahi drift yapanların neden olduğu tehlikenin boyutları ise çok daha fazla!

Dirift tutkunları için tehlike ne kadar büyük olursa olsun, o işten garip ve vahşi bir zevk alır gibiler.  

Sokakta uluorta yapılan driftten en çok rahatsızların başında bu işi profesyonel olarak yapanların olduğunu biliyor musunuz?

Gerçek anlamda bu sporu yapanlar, lisanslarıyla, ruhsatlarıyla, sigortalarıyla, her şeyi nizami ve kuralına göre ve spor olarak icra ediyorlar.

Bugüne kadar sarf etmiş oldukları emeklerinin boşa gitmesiyle karşı karşıya olduklarını ve bu gayretlerinin sorumsuz, bilinçsiz, bu işi bilmeyen insanlar tarafından baltalanmasından son derece rahatsızlar.

Meraklı, istekli, ancak acemi sürücüler,

Bu sporun taşıması gereken şartlara haiz olmayan drift tutkunları,

Kontrolden çıkan araçlarıyla hem kendilerini,

Hem de drift yaptıkları yollarda onları endişeyle seyreden insanların hayatlarını tehdit ediyorlar!  

 

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Erol Sunat Arşivi

Sazan

17 Nisan 2024 Çarşamba 00:02
SON YAZILAR