Prof. Dr. Mehmet Fidan

Prof. Dr. Mehmet Fidan

DUA VE ŞÜKÜR

DUA VE ŞÜKÜR

     Son dönemlerde olan olumsuz ve tatsız gelişmelerden dolayı bol bol duaya ihtiyacımız var. Art niyetli ve güç hastalığına yakalanmış bazı insanların bedduası veya fırsat kollaması büyük talihsizliktir.

     İnsan yaratılışı gereği kendisinden daha büyük bir makama sığınma ihtiyacı içindedir. Bireyin elde etmek istediklerine ulaşmadığı zamanlar ve çaresizlik anları, güçlü bir varlığa sığınma ihtiyacının ortaya çıktığı anlardır.

    İman, bu sığınma ihtiyacının ortaya çıkardığı ilk duygudur. İman böyle bir ihtiyaç ve akıl yürütme süreci içinde gelişen bir itikad ameliyesidir. İman duygusu mahiyeti gereği duaya kaynaklık eder. Dua güçsüz olan insanın, sonsuz merhamet sahibi olan Allah’a dayanmasıdır ve her ihtiyacını ondan istemesidir. Yani dua istemek, çağırmak ve seslenmektir.

    Yeryüzüne gönderilen insanın asıl vazifesi ilim elde ederek mükemmelleşmesi ve dua yaparak ibadet etmesidir. Yani insanın yaşam sürecindeki asıl hedef kemalatı yakalamaktır. Bu kemalat ise dua ve ibadetten geçmektedir. Aslında duanın kendisi bir ibadet olduğu gibi ibadet de hadd-i zatında bir dua ameliyesidir. İnsanı diğer yaratılmışlardan ayıran temel özelliği onun duası ve ibadetidir.

    Akıl, kalp, dil ve benzeri binlerce duygudan müteşekkil olan insan bu duygularını dua ve ibadet yolu ile asıl hedefine ve mükemmel noktasına ulaştırır. Hayat sahibi diğer varlıklara baktığımızda mesela bitkilere ve hayvanlara baktığımızda insan gibi donanımlı olmadığı görmekteyiz. Dolayısıyla bu anlamda donanımlı olan insanların bunun gereğini yerine getirmesi zorunludur.

            Büyük zatların satır aralarında dikkat çeken ifadelerin tamamında beddua ihtimallerinin ortaya çıktığı fakat bedduanın hemen hemen hiç yapılmadığı görürsünüz. Küfür ve dalaletin çok zahir olduğu haller dışında büyük zatlar da bedduanın izlerine rastlanmaz.

     Barışçıl bir toplumun ortaya çıkması, huzurlu bir aile hayatının meydana gelmesi ve sağlıklı bireylerin ortaya çıkması hiç şüphesiz dini ve ahlaki düsturların topluma tam yerleşmesi ile mümkündür. Dini emirlerin ve ahlaki ölçülerin egemen olduğu toplumlarda bireyler karşılıklı saygı ve sevgi ilişkisi içinde yaşarlar. Duyarlılık, diğerkâmlık ve şefkat egemen unsurlar haline gelir.

        Birbirlerinin iyiliği için dua eden bireyler ve gruplar hiç şüphesiz bu duaların bir kısım güzel sonuçlarını dünyada da görebilirler. Samimi ve içten dualar huzursuz bireyleri, sıkıntılı aileleri, çatışmacı grupları, kaotik toplumları ve savaş halindeki devletleri huzura kavuşturacaktır.

    Özellikle küreselleşme ile birlikte ortaya çıkan huzursuz toplum hayatının, stresle iç içe olan modern bunalımların çaresi duadır. Onun için dua hiçbir zaman ihmal edilmemelidir. Bedduadan da uzak durulmalıdır.

    Bir şey aklındaysa seni çok etkilemeyebilir. Kalbine girdiyse, tüm hayatını ele geçirir. Dua kalbinde ve ruhunda rahatlık verir. Dünyayı kaybetmeyi başaran, ruhunu bulur. Dünyayı kazanacağım derken ruhumuzu kaybetmeyelim.

  Dua, duyandan ötürü güç ve umut verir. İnanç sistemlerimiz şimdiden yola çıkarak geleceğini oluşturuyor. Komutu alan bilinçaltı hayallerinle beraber samimi ve içten yaptığın bu istekleri sahibine ulaştırır.

  Ramazan ayını sonlarına geldiğimiz şu günlerde dua ve şükretmeyi çok önemseyerek geçirmeyi Rabbim herkese nasip etsin. Kadir geceniz mübarek olsun…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Mehmet Fidan Arşivi
SON YAZILAR