Yusuf Koç

Yusuf Koç

DÜRÜSTLÜK ELİF GİBİ!

DÜRÜSTLÜK ELİF GİBİ!

Dürüstlük, insanın hem kendisine ve hem de çevresine karşı yanlışa düşmemesi ve yanlış yapmaması, hak ve hukuku gözetmesi, adaletli olmasıdır. Dürüst olmayanlar, başkalarından da dürüstlük beklemesinler. Hoş! Beklemezler ya…

 

Söz konusu dürüst kişi, vicdanının sesini dinleyip en sıkıntılı anında bile hakkı savunma cesaretini gösterir. Çünkü hiçbir miras, doğruluk kadar zengin değildir. Minare nasıl rüzgâr estiğinde boynunu eğmiyorsa, dürüst olan kişi de baş eğmez, dik yürür.

 

Dürüstlük, insan kalbinin en gerçek anlatımıysa, art niyette bir o kadar sahte yaşamın en belirgin özelliğidir. İşte bir örneği…

 

Yaşlı bir marangozun emeklilik çağı gelmişti. İşveren müteahhidine, çalıştığı konut yapım işimden ayrılmak ve eşi, büyüyen ailesi ile birlikte daha özgür bir yaşam sürmek tasarısından söz etti. Çekle aldığı ücretini elbette özleyecekti.

 

Emekli olmak ihtiyacındaydı, ne var ki Müteahhit iyi isçisinin ayrılmasına üzüldü. Ve ondan, kendine bir iyilik olarak, son bir ev daha yapmasını rica etti. Marangoz kabul etti ve ise girişti, ne var ki gönlünün yaptığı iste olmadığını görmek pek kolaydı.

 

Baştan savma bir işçilik yaptı ve kalitesiz malzeme kullandı. Kendini adamış olduğu mesleğine böyle son vermek ne talihsizlikti! İşini bitirdiğinde, işveren, evi gözden geçirmek için geldi. Dış kapının anahtarını marangoza uzattı. "Bu ev senin" dedi, "sana benden hediye".

 

Marangoz şoka girdi. Ne kadar utanmıştı! Keşke yaptığı evin kendi evi olduğunu bilseydi! O zaman onu böyle yapar mıydı? Bizim için de bu böyledir. Gün be gün kendi hayatimizi kurarız. Çoğu zamanda, yaptığımız ise elimizden gelenden daha azını koyarız.

 

Sonra da, şoka girerek, kendi kurduğumuz evde yasayacağımızı anlarız. Eğer tekrar yapabilsek, çok daha farklı yaparız. Ne var ki, geriye dönemeyiz.

 

Evet, hikâyemiz burada bitse de hayat hala devam ediyor yaşayanlar için… “Sadâkatin mükâfata ihtiyacı yoktur. Zira sadâkatin mükâfatı, haki ve mahiyetine dâhildir”. Diye buyuruyor Hz. Ali… O halde doğru olan, dürüst olan her zaman haklı değil mi?

 

Dürüstlük, elif harfi gibi insanı daima baş tacı yapar. Çünkü elif harfi bütün harflerini başında gelir.

Dürüstlükten ayrılmayan kimse, murat ve meramına mutlaka erişir! Dürüstlük, en büyük kuvvettir. Hileyi her zaman yener.

 

Hikâyedeki Marangoz sizsiniz. Her gün bir çivi çakar, bir tahta koyar ya da bir duvar dikersiniz. "Hayat bir kendin yap tasarımıdır" demiştir biri. Bugün yaptığınız davranış ve seçimler, yarın yaşayacağınız evi kurar. Öyle ise onu akıllıca kurun.

 

Selam ve muhabbetle…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yusuf Koç Arşivi

EDEP!

30 Ocak 2017 Pazartesi 20:32
SON YAZILAR