Rasim Atalay

Rasim Atalay

Duyduk duymadık demeyin!

Duyduk duymadık demeyin!

Ekim ayı geldiğinde Konya’nın atmosferi bir anda değişiverir.

Kış mevsimini haber edercesine serin serin esen rüzgar, yavaş yavaş düşmeye başlayan rahmet, özellikle gece battaniyeye, yorgana daha sıkı sarılmayı gerektiren soğuk hava ‘Ekim gelmiş’ dedirtir.

Ekimin çiftçiler açısından da önemi büyüktür. Adı üstünde Ekim ayı, çiftçi için bir sonraki dönemin hazırlıklarının yapıldığı, tohumların toprakla buluşturulduğu adeta umut ayıdır. İlkbaharda yeşerecek olan tohumlar bu dönemde toprakla buluşturulur.

Konya açısından Ekim ayının bir başka önemi de her yıl düzenlenen, geleneksel hale gelen, ünü Konya’yı aşan, civar şehirlerden de kitap kurtlarını Konya’ya çeken, Konya Kitap Günleri’nin bu ayda düzenleniyor olmasıdır.

Kabul edelim ya da etmeyelim, Konya okuyan bir şehirdir. Özellikle gençler kitap okumayı seviyor. Kitapla hemhal olmak, kitapla vakit geçirmek gençlerin vazgeçilmezi hasletlerinden. İyi ki okuyorlar…

Her ne kadar çoğu zaman teknolojinin elimize tutuşturduğu ‘akıllı’ telefonlarla ilgilenirken görsek de gençleri, kütüphaneleri doldurup taşıran, kitapların arasında kaybolan, aradığı kitabı bulmak için kırk takla atan da yine bizim gençlerimizdir.

Dedik ya Konya’da Ekim ayının ayrı bir atmosferi, bambaşka bir havası olur.

Adeta kitap kokusu tüter şehrin bacalarından… Kitap yükselir yeryüzünden semaya…

Yüz binlerce kitap aşığı bir noktada buluşur, buluşturulur…

Yüzlerce kitap yazarı, okurlarıyla Konya’da biraraya gelir. Okur, hayranlıkla okuduğu kitapların hangi kalemden çıktığını canlı canlı görme fırsatı bulur. Yazar da okunurluğunu, beğeni oranını, okur gözündeki kıymeti harbiyesini bu şekilde ölçmüş olur.

Türkiye genelinde en çok kütüphane ziyaretinin yapıldığı şehirler sıralamasında lider konumdaki şehir Konya’dır. Nüfusu itibariyle Konya’dan daha kalabalık olan metropol şehirlere rağmen bu böyledir…

Şehrin kalbinde bulunan kütüphanenin önünde sabahın ilk ışıkları ile kapının açılmasını sıra halinde bekleyen yüzlerce genç vardır mesela.

Sabahın alacakaranlığında kitapların dünyasına girip günü burada bitiren, görevlilerin ikazı olmasa saatin akşamı gösterdiğinden bile bihaber olan insanlarımız vardır.

Şehrin okuma hevesinin farkında olan belediyelerimiz de aslında kendilerinden bekleneni yaparak gençlik merkezleri, kültür merkezleri, emekliler konağı gibi adlar altındaki kültür ocaklarında kitaba ayrı bir yer ayırıyorlar. Konya’nın okuma kültürünü daha geniş bir tabana yaymak ve okuyan şehrin kültür inşasına katkı sunmak için çalışıyorlar.

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin yıkılan hizmet binasının yerine yapılacak olan yeni kütüphanenin de temelleri bugün yarın açılacak. Belki birkaç gün içerisinde Uğur Başkan’dan bu konuyla ilgili de bir açıklama ya da temel atma merasimi için bir davetiye alırız diye düşünüyorum. Çünkü iş merkezleri civarında bulunan otoparka afiş asılmış, bugün yarın yeni Şehir Kütüphanesi inşaatının başlaması ile birlikte otopark artık hizmet vermeyecekmiş. Bunu da tekraren duymayanlara buradan duyurmuş olalım.

OKUYAN ŞEHRE YAKIŞAN ETKİNLİK BUGÜN BAŞLIYOR

Ekim ayında ise kitap ve Konya bütünlüğü Konya Kitap Günleri etkinliği ile adeta bir kültür şölenine dönüşüyor.

Aynı heyecan, aynı merak ve kitap hevesi ile Konya Kitap Günleri etkinliği bugün itibariyle başladı. Selçuklu Kongre Merkezi’ndeki bu etkinlik 10 gün boyunca devam edecek. 15 Ekim Pazar günü son bulacak.

Selçuklu Kongre Merkezi’ndeki Konya Kitap Günleri etkinliğinde sadece kitapla sınırlı kalmayıp, sevilen birçok yazar ve hatibin söyleşileri de dinlenebiliyor.

Yazar ve okurun ortak paydası olan kitap, yazarıyla okurunu bu etkinlikte biraraya getirecek. Her gün onlarca yazar da belli saatlerde Kitap Günleri etkinliğinde okurlarıyla buluşacak. Hangi gün hangi yazarın geleceğini takip etmek için yerel gazetelerimize bakmanız ya da https://www.konyakitapfuari.com/tr adresini ziyaret etmeniz yeterli.

Her yaştan her insanın hayatına dokunan, yön veren kitaplarla buluşmak için şehrimizdeki bu şölene dahil olmanızı; bu önemli organizasyonu kaçırmamanızı şiddetle tavsiye ediyorum.

Hayırlı Cumalar…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Rasim Atalay Arşivi
SON YAZILAR