Hayal kurmayın! Bu şehirden il çıkmaz
Yüzölçümü itibariyle Türkiye’nin en büyük şehri olan Konya, nüfus sayısıyla da başa oynayan şehirler arasında yer alıyor. En azından büyüklük sıralamasında 81 vilayet içerisinde Konya, nüfusu itibariyle de 6. sırada yer almayı başardı. Konya’nın nüfusu bir önceki yıla göre de artış gösterdi…
Ekonomideki ivmesi, ticaretteki hacmi, turizmdeki potansiyeli, eğitimdeki konumu gibi parametreleri hiç saymıyorum bile…
TÜİK verilerine göre ortaya çıkan rakamlar, Konya açısından şaşırtıcı gerçekleri bir kez daha ortaya koymuş oldu.
Mesela, Türkiye’nin 50 ilinden daha büyük bir nüfusa sahip olan ilçesi Konya’da… Selçuklu ilçesi Türkiye’deki nüfus itibariyle en büyük ilçeler sıralamasında ilk 20’de yer alıyor. Dile kolay 700 binin üzerinde nüfus burada yaşıyor.
Neredeyse Erzurum ilinin toplam nüfusu kadar büyük bir nüfusa sahip Selçuklu…
Yine ilginç bir husus da Türkiye’de nüfusu 2000’in altında kalan iki ilçeden birinin Konya’da olması. Yalıhüyük ilçesi 1678 kişilik nüfusu ile Türkiye’de nüfusun en az olduğu ilçeler sıralamasında birinci sırada yer alıyor.
Konya’nın zaman zaman dillendirilen bir meselesi daha var…
Bazı ilçeler, nüfusları, şehir merkezine olan uzaklıklarının yanı sıra ekonomileri başta olmak üzere çeşitli alanlarda öne çıkan potansiyelleri ile il olmaya daimi namzet…
Bunlar içerisinde Akşehir ve Ereğli’nin adını sıklıkla duyuyoruz.
Türkiye genelindeki birçok şehrin nüfusundan daha kalabalık olan bu iki ilçe ile ilgili zaman zaman il olmaları yönündeki beklenti, ilçelerde ikamet edenlerin arzuları dillendiriliyor.
Ereğli özellikle bu noktada il olmak için büyük bir çaba içerisinde…
Konya’nın merkez ilçeleri dışında en büyük nüfusa sahip ilçesi olan Ereğli, şehir merkezine yaklaşık 150 kilometre uzaklıkta. Bu da aslında yüzölçümü itibariyle Konya’nın ne kadar geniş bir coğrafyaya yayılmış olduğunun göstergelerinden bir tanesi.
Ereğli’nin il olma arzusu ile ilgili hikayesi bugünden yarına olagelmiş bir durum değil. Ereğli bundan yarım asır öncesinde kendisine vaat edilen ‘il olacak’ söylemini 50 yıldır dillendiriyor. Haklı gerekçelerini sunuyor. Ereğli’nin il olması gerektiği yönüyle ilgili belirli dönemlerde kamuoyu oluşturulmaya çalışılıyor.
Neredeyse her seçim döneminde, her siyasi lider Ereğli’ye gittiğinde vaat olarak bu büyük ilçenin il olacağını sunuyor.
Dolayısıyla bu hayal hep canlı tutuluyor ancak hep hayal satılıyor.
Akşehir için de benzer bir durum söz konusu…
Şayet mesele nüfus ile doğru orantılıysa, bugün Ereğli 156 bin 253 olan nüfus sayısı ile neredeyse Kilis iliyle aynı nüfusa sahip.
Ereğli ilçesi aynı zamanda, nüfusu 148 bin 539 olan Gümüşhane’den, nüfusu 92 bin 819 olan Ardahan’dan, nüfusu 89 bin 317 olan Tunceli’den, nüfusu 86 bin 47 olan Bayburt’tan daha büyük olmasına karşılık il değil ilçe hüviyetinde…
Bir şeyi daha çok merak ediyorum…
Adına il dediğimiz zaman ne değişecek?
Ereğli’ye yahut Konya’ya ne gibi bir faydası olacak?
Bunları bilmediğim için soruyorum, bilen birisi beni aydınlatsın…
Ancak bildiğim bir şey var, yarım asırdır il olma hayali olan Ereğli’ye böyle giderse siyasiler daha çok hayal satar, çok vaatte bulunur. Ereğli de Konya’nın merkez dışındaki en büyü ilçesi olarak uzunca bir süre varlığını korur.
Yani diyorum ki, Konya kolay kolay bölünmez, Konya’dan kolay kolay hiçbir ilçe koparılmaz, Konya’dan kolay kolay bir il daha çıkmaz.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.