Emre Tanrıver

Emre Tanrıver

İŞ BAŞKA, DOSTLUK BAŞKA

İŞ BAŞKA, DOSTLUK BAŞKA

Kupadaki Fenerbahçe maçını düşünerek belki de ilk defa bir lig maçına yedek ağırlıklı kadroyla çıktı Aykut Kocaman. Eskişehirspor erken 10 kişi kalmasaydı, birkaç gün önceki Konyaspor – Fenerbahçe maçı gibi bir maç bekliyordum açıkçası. Fenerbahçe Konya’ya şampiyonluk mücadelesini sürdürmek ve lider olmak için gelmişti, Eskişehirspor da kümede kalmak için en az Fenerbahçe kadar galibiyete muhtaçtı. Fakat penaltı ve kırmızı kart ev sahibi takımın direncini kırdı. Bu arada penaltı ve kırmızı kart kararı kesinlikle doğru, ama şimdilik... Sebebini ilerleyen satırlarda açıklayacağım.

 

1 – 0’dan sonra çok rahat bir oyun oldu. Her zaman ki gibi top çevirdi Konyaspor. Pozisyonlar buldu ama değerlendiremedi. Bu tür maçlarda Konyaspor’un top yapması taraftarı değilim. Rakip küme düşme hattındaki Eskişehirspor ve 10 kişi, ayrıca 1 – 0 da öndesin. Bu yüzden skora yatmak değil, skora gitmek gerekir. Yoksa son dakikalarda olduğu gibi ecel terleri dökebilirsin.

 

Hakem Ali Palabıyık’ın Konyaspor aleyhine verdiği penaltı kararı da doğruydu. Selim Ay hava topuna çıkan rakibine diziyle vurarak amatörce bir penaltı yaptı.

 

Eskişehirspor ve Konyaspor dost camialar. Taraftarlar da birbirini seviyor. Fakat dostluk saha dışındadır. Saha içinde herkes rakip. Konyaspor da bunun bilinciyle oynadı ve küme düşme hattında olan rakibine acımadı. İş başka, dostluk başka… Tebrikler.

 

GÖBEK SAĞLAM

 

Konyaspor’un orta alandaki ikilisi Volkan Fındıklı ve Ali Çamdalı bu sezon çok iyi performans gösteriyor. Volkan Fındıklı’nın asıl mevkii stoper fakat orta sahada kendini çok geliştirdi. Bu maçta attığı gol mükemmeldi. Ayrıca uzun toplarla oyunun yönünü kaç kez değiştirdi sayamadım.

 

Ali Çamdalı ise adeta hayatının topunu oynuyor bu sene. Oyunun iki yönünde de çok iyi. Milli takımın orta sahasında ne kadar kaliteli isimler olursa olsun, lig üçüncüsü ve 19 maçtır kaybetmeyen bir takımın en iyi oyuncularından biri olarak Ay – Yıldızlı formayı giymeyi kesinlikle hak ediyor.

 

FUTBOLDA DEĞİŞEN KURALLAR

 

Bu arada penaltı ve kırmızı kart kararı kesinlikle doğru, ama şimdilik... Sebebini ilerleyen satırlarda açıklayacağım, demiştim ilk paragrafta. Bunun sebebi, futbolda oyun kurallarını belirleyen IFAB’ın (Uluslararası Futbol Birliği Kurulu) değiştirdiği bazı kurallar. Boffin’in penaltısı ve kırmızı kartıyla ilgili olan kural ise şu şekilde değişti:

 

 ‘Üçlü cezalandırma’ olarak adlandırılan ve çok tartışılan uygulamada değişikliğe gidildi. Bariz gol şansını engelleyen futbolcuya kırmızı kart veriliyor, oyundan atılan futbolcu bir maç sonra otomatik cezalı duruma gelirken, rakip bir de penaltı kazanıyordu. Bundan sonra bu tip pozisyonlarda kasıt aranacak ve son adam pozisyonundaki rakibini engelleyen isim direkt kırmızı kart görmeyecek. Harekette kasıt olmaksızın rakibin bariz gol şansı engellendiyse sarı kartla yetinilecek. Yani bir anlamda hakemler niyet okuyacak.

 

Rakip takımın golünü ya da bariz gol şansını kasti elle oynamak suretiyle kesen futbolcu, bu hareketi sahanın neresinde yaparsa yapsın kırmızı kart görecek.

 

Bu kurallar önümüzdeki sezondan itibaren uygulanmaya başlanacak. Bu yüzden Boffin’in gördüğü kırmızı kart doğru. Fakat aynısını önümüzdeki sezon yaptığı zaman kırmızı kart değil, sarı kart görecek.

 

KUPADA AVANTAJLI SKOR GELECEKTİR

 

Çarşamba günü, ligde mağlup ettiği, hatta şampiyonluktan ettiği Fenerbahçe’yi bu kez kupada konuk edecek Torku Konyaspor. Eskişehir’de sahaya çıkan kadroyu da göz önünde bulundurursak, en az taraftar kadar bu kupayı istiyor Aykut Kocaman. Fenerbahçe karşısında daha diri bir takım sahada olacak. En kötü ihtimalle beraberlik alacaktır Yeşil Beyazlılar. Normal şartlarda iç sahada alınan gollü beraberlikler dezavantaj olsa da, Konyaspor’un form – kondisyon durumunu düşününce gollü beraberlik bile avantaj sayılabilir. Çünkü bu sezon şartlar normal değil Konyaspor için.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Emre Tanrıver Arşivi
SON YAZILAR