ISI PAY ÖLÇERE KARŞI DEĞİLİZ
Önceki yazımızda ısı pay ölçerlerin adil olmadığını anlatmaya çalıştık.
Konu ile ilgili değişik kesimlerden farklı tepkiler geldi.
Bizi haklı görenler de var. Düşüncemize itiraz eden de.
Herkesi ikna etmek gibi bir görevimiz yok elbette. Ancak meramımızı tam olarak anlatamadığımızı varsayarak eksikleri tamamlamak da bizim görevimiz.
Bu arada kimileri de amuda kalkarak okuyunca, haliyle konu sulandı.
Bir konuya açıklık getirelim öncelikle.
Biz, Isı pay ölçer sistemine karşı değiliz.
Karşı çıktığımız, sistemin yanlış kullanılmasınadır.
Isı pay ölçer satanlarla, takanlarla, taktıranlarla bizim bir derdimiz yok. Allah bol kazançlar versin. Çalışıyorlar, karşılığını da alacaklardır elbette.
Isı pay ölçer sistemi, özünde çok adaletli bir sistemdir.
“Yaktığın kadar öde” denilmesi de sistemin adil olduğundandır.
Oturduğunuz apartmanın veya sitenin ısı merkezinden sizin dairenize gelen ısının ne kadarını kullanmak isteyeceğinize siz karar veriyorsunuz. Evde bulunmadığınız zaman gereksiz yere ısı harcamamak için sistemi en düşük (15 derece) konuma getiriyorsunuz. Döndüğünüzde hangi odanızın kaç derece olmasını istiyorsanız ona göre derecenizi yükseltiyorsunuz. Ay sonunda da sistemden toplamda kaç kalorilik ısı aldıysanız onun parasını ödüyorsunuz.
Bu anlattığımız şeyler, tekniğine uygun yalıtımın yapılmış olması durumunda gerçeklemektedir. Yani ısı merkezinden aldığınız kalori size ait bağımsız bölümde kullanılacak olursa o zaman yaktığınız kadar ödeme yapıyorsunuz. Yani sizin az yakmanızdan veya çok yakmanızdan hiç kimse etkilenmiyorsa, o zaman yaktığınız kadar ödeme yapacaksınız demektir.
Eski binalarda tekniğine uygun yalıtım olmadığı için sizin ısınız aşağıya, yukarıya ve yan komşulara kaçıyorsa, sistemden aldığınız kaloriye sahip çıkamıyorsanız adaletten bahsetmek mümkün değildir. O zaman sadece yaktığınız kadar değil, kaçan enerjinin de bedelini siz ödemek zorunda kalıyorsunuz. Yani bu durumda çok yakıyorsunuz ama az ısınıyorsunuz. Komşular da sizin kesenizden ısınıyorlar. Bu sistem sizin kesenizden ısınan komşular için “adil bir sistem” olarak tanımlanırken, sizin için adil olmamaktadır.
Bu sistemin adil olabilmesi için öncelikle eski binalarda yapılmasını zorunlu olmaktan çıkarmak gerekmektedir. Yeni yapılacak binalarda ısı kaçışlarının önlenebilmesi için yatay ve düşey yalıtımların nasıl yapılacağı tarif edilmeli, tarife uygun olarak yerinde uygulandığı da bir yetkili tarafından kontrol edilerek onaylanmalıdır. O zaman kimse bu sistemden şikâyet etmeyecektir. İnsanlar o zaman gerçekten de yaktıkları kadar ödeyeceklerdir.
Bu gibi konular masa başında alınan kararlarla uygulanmaz, uygulanmamalıdır.
İşin mutfağındaki insanlarla fikir alış-verişinde bulunulmalı, sistemin ne getirip ne götüreceği tüm yönleri ile ele alınmalıdır.
Bu sistemin adil olmadığını ilgili bakanlığa mail olarak bildirdim. Ama bana alakasız cevaplar verildi.
Benim oturduğum sitede merkezi sistem uygulanmaktadır. İtirazım kendim için değil, haksızlığa uğramış insanlar adınadır.
Bu konu daha çok su götürür.
Dileğim bu yanlıştan bir an önce dönülmesidir.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
AMAN YETER GAYRİ ISI PAY ÖLÇER YAZIN BAYATLADI. bAŞKA ŞEYLER YAZ.
Yanıtla (0) (0)Sevgili Zafer kardeşim. Ben Mimarım. Konuyu işkembeyi kübradan atarak yazmadım. Daireler arası ısı yalıtımı yapılmaz ise bu günkü memnuniyetsizlik çıkar. Sadece mantolama yapmakla sistemi adaletli hale getiremezsiniz. Yazımı bir kere daha oku. Ne demek istediğimi anlarsın. Ana sistemden aldığımız ısı ile komşuyu ısıtacaksak adaletli bir sistem kurmamış oluruz. Her birey ana sistemden aldığı ısıyı kendi bağımsız bölümünde kullanmalıdır. Eski binalarda bunu sağlamak mümkün değildir. Muhabbetle
Yanıtla (0) (0)Sayın Muzaffer Bey, ısı yalıtımında modellemeler daire bazında değil yapı bazında yapılır. Yani tekniğine uygun yalıtım dediğimizde binanın dış yüzeyinde ısı yalıtımının doğru yapılmasını anlarız. Eski veya yeni hiçbir inşaatta daireler arasında ısı yalıtımı yapılmaz. Diğer taraftan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 11.000 daire üzerinde yapılan bir araştırmada payölçer sisteminin m3 bazında %27,5 tasarruf sağladığı ortaya çıktı. Tasarruf alışkanlığını değiştirmekte zorlanan ve daha fazla ödemeye başlayan bazı insanların sesi daha gür çıkıyor diye ülkemize ve çevreye fayda sağlayan bu sistemi kötülemek doğru deildir. Aksine tavsiye etmeli ve hızla yaygınlaşmasını sağlamalıyız. Saygılarımla,
Yanıtla (0) (0)Orta kattan daire alanlar kaç TL ödedi, zemin kattan daire alanlar kaç TL ödedi? Bunu da söyleyebilir misiniz? Hem ucuz hem cam kenarı olsun. Yok böyle bir Dünya. Hele günümüzde hiç yok. Bir de şunu tekrar söylemek istiyorum.Her daire öncelikle kendisi pencere ve kapı yalıtımlarını yaparsa %30-40 tasarruf eder. Bir de bireysel tasarrufu özendirdiğiniz de bu tasarrufu %50 ye çıkartırsınız. Saygılarımla
Yanıtla (0) (0)10 katlı bir apartımanın zemin katında oturuyorum. Orta katlar kışın ortasında en fazla 180 tl. 200 tl öderken bendeniz en düşük 350 tl. ödemekteyim. Yukardakiler bizi hiç anlamazlar.Yöneticilere acızlanmamız yasak. bizi kovalarlar. Böyle adaletin içine tüküreyim ben.
Yanıtla (1) (0)