Rasim Atalay

Rasim Atalay

İstanbul’un havasını Konya değiştirdi

İstanbul’un havasını Konya değiştirdi

Hz. Mevlana’nın 750. Vuslat Yıldönümü münasebetiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2023 yılı Mevlana Yılı olarak ilan edilmişti.

Her ne kadar başta deprem olmak üzere bilumum felaketlerin gölgesinde ve arzu edilen düzeyde olmasa da bu yıl Hz. Mevlana’yı anma etkinlikleri daha geniş bir zaman diliminde ve daha büyük bir sahada gerçekleştiriliyor.

Şöyle ki 7-17 Aralık tarihleri arasında geleneksel olarak düzenlenen Şeb-i Arus etkinlikleri kendi rutininde devam edecekken, bu yıl Hz. Mevlana’yı farklı zamanlarda, farklı platformlarda ve dikkat çekici etkinliklerle anmaya yönelik birçok faaliyet düzenleniyor.

Şehrimiz Konya başta olmak üzere Türkiye’nin birçok şehrinde ve dünya genelinde Mevlana Yılı etkinlikleri yapılıyor.

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da destekleriyle düzenlediği bu etkinliklerden biri de geride kalan haftasonunda İstanbul’da düzenlendi.

Konya’da Mevlana Meydanı’nda yapılan ve 250 semazenin aynı anda sema mukabelesi gerçekleştirdiği etkinlik büyük ses getirmişti. Bunun ardından İstanbul’da Sultanahmet Meydanı’nda Ayasofya Camii’nin hemen yakınında Cumartesi akşamı her yaştan 750 semazenin katıldığı bir sema programı organize edildi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın daveti ve ekibinin güzel bir organizasyonu ile biz de gazeteci meslektaşlarım, meslek büyüklerim ve dostlarım ile birlikte haftasonunu İstanbul’da geçirdik.

Cumartesi akşamı Ayasofya-Sultanahmet Meydanı’nda 750 semazenin aynı anda yaptığı sema programını canlı canlı izleme fırsatı bulduk. Muhteşem görsel şölenden nasibimize düşeni aldık. Bizim haricimizde İstanbulluların ilgisinin de hayli yoğun olduğu etkinlikte insanlar bu anı kayıt altına almak ve en güzel fotoğraf karelerini yakalamak için adeta birbirileriyle yarışıyordu.

İçinde bulunduğumuz mevsim, rahmete aç olan toprakların rahmetle buluştuğu bir mevsim. Eylül ayının son deminde başlayan yağmur bereketi, Ekim ayı itibariyle de tüm Türkiye’de etkisini göstermeye devam ediyor.

Cumartesi günkü hava durumuna baktığımızda meteoroloji İstanbul’u özellikle 18:00’dan sonrası için ısrarla uyarıyordu. Hava kapalı olsa da güneş bulutların arasından zaman zaman yüzünü gösteriyordu. Tam da 750 semazenin sema programı gerçekleştireceği vakit için uyarı üstüne uyarı geliyordu. Ama önceden planlanmış olan organizasyonun olağanüstü bir durum olmadığı sürece iptali söz konusu olamazdı. Allah yüzümüze baktı. Korkulan olmadı. Duamız, niyazımız onca emeğin, gayretin boşa gitmemesi için rahmetin sadece biraz daha geç düşmesi yönündeydi. Dualarımız kabul oldu. Sanki Konya, İstanbul’un havasını birkaç saatliğine de olsa değiştirdi. Meteorolojik havanın dışında semazenlerin yaptığı ritüel manevi atmosferi de farklı bir boyuta taşıyıverdi.

UĞUR BAŞKAN’LA

KONYA’YI KONUŞTUK

Bizim için de aslında yorucu olmakla birlikte bir o kadar da verimli bir organizasyon oldu. Konya ölçeğinde bu verimliliği değerlendirecek olursak, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ile uzun uzun çay sohbeti etme fırsatını yakalamış olmamızdı. Dahası gazeteciler olarak da Konya’da bu kadar uzun süre birarada vakit geçiremiyor ve fikir teatisinde bulunamıyorduk.

İşlerinin ve gündeminin yoğunluğu nedeniyle bu aralar bize pek vakit ayıramasa da evvelinde Uğur Başkan’la belli aralıklarla biraraya geliyor ve Konya üzerine konuşuyorduk. Bu vesileyle görüşemediğimiz günlerin acısını çıkardık. Birikmiş o kadar çok konu vardı ki adeta soru yağmuruna tuttuk adamı…

Sağolsun samimi bir sohbet ortamında sorduğumuz hiçbir soruyu yanıtsız bırakmadı.

Ne sorduğumuz, ne cevap aldığımızı biliyorum ki merak ediyorsunuz. Uğur Başkan, şehrin karayolu ulaşımından demiryolu ulaşımına, kültür ve turizm adına yapılan yatırımlardan uluslararası organizasyonlara ve şehrin geleceğine yönelik ortaya koydukları bakış açısına kadar her alanda birçok konuda önemli bilgiler verdi.

Şimdi bunları sıralayacak olsak bu satırlar yetmez. Zaten Uğur İbrahim Altay, şehirle ilgili olabilecek en kısa zamanda tüm bu başlıkların bütün detaylarıyla anlatılacağı bir toplantı icra edecek. Bazı şeyleri konuşmak ve söylemek için doğru zamanı beklemek gerek. Şehrimize ve şehrimizdeki her bir insana dokunacak olan planların en kısa sürede yatırıma dönüşmesi ümidiyle yeni haftanızın hayırlı olmasını diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Rasim Atalay Arşivi
SON YAZILAR