Prof. Dr. Fikret Akınerdem

Prof. Dr. Fikret Akınerdem

Karadeniz’den Orta Anadolu’ya

Karadeniz’den Orta Anadolu’ya

Bir çalıştay için Karadeniz’in güzel illerinden bir olan Samsun’dan yazıyorum.

Konya-Samsun arası yaklaşık 700 km kadar. Durmadan giderseniz özel arabanızla 5 saatlik bir sürede Konya’dan Samsun’a ulaşma şansınız var. Bu süre seçeceğiniz güzergâha bağlı. Bunun temel nedeni gayet güzel ve kaliteli yollardan geçerek Samsun’a ulaşmanızdır.

Yolumuza Yozgat üzerinden gitmemiz dolayısıyla her türlü ihtiyaçlarımız dahil yol 7 saat sürdü. 

Samsun iline giden yolu 30 senedir bilirim. Bırakın 30 seneyi, bundan 10 sene evvel Konya-Samsun yolunun özellikle Çorum-Samsun arası çekilmeyecek kadar virajlı, dar, inişli çıkışlı idi.

Şimdilerde kalitesi tartışılmaz. Zaten yeşil olan bu yolda gitmek oldukça da zevkli sayılır.

Bu arada geçtiğimiz güzergâhta yer alan özellikle Çorum’un oldukça gelişmiş olduğudur. Girişten itibaren şehrin sol tarafındaki organize sanayi bölgesi, borsa ve bazı orta ölçekli işletmeler göze çarpıyor. Bunun yanında şehrin 20 sene önce açıklan çevre yolunun lüks binalarla dolmuş olması da ayrı bir görüntü zenginliği veriyor.

Çorum sonrası Merzifon, havza ve Kavak ilçeleri oldukça gelişmiş durumda. Havza kaplıcaları ve pehlivanları ile meşhur bir merkezimiz. Kavak sonrası oldukça yeşil bir vadide yar alan ve sayısı oldukça fazla olan lokantaların özelliği melemen ile meşhur olması. Yol boyunca 20-30 km’lik güzergahta onlarca melemen yapan yerler ayrı bir güzellik ve damak zevkini tattırıyor.

Samsun’a 2 yıldır gitmemiştim. Bu gidişimde biraz da uzun kaldığım için enteresan olan Samsun şehrinin ne derecede gelişmiş olduğuna şahit olmamdır. Eskiden Samsun dendiği zaman akla şehrin eski merkezindeki at üstünde şaha kalkmış Atatürk heykeli ile Bandırma Vapuru’nun kopyasını görürdünüz. Şimdilerde şehir hem Doğu ve hem de Batı yönlerinde oldukça yayılmış durumda.  

Bu arada bu yayılma sürecinde şehirde birkaç merkezin oluştuğu görülmektedir. Özellikle 30 km’ye yakın deniz sahilinin ne kadar güzel organize edildiği yayaların gezinti, spor ve manzara seyretme zevkine derecede değer verildiği görülmektedir.

Sahilden neredeyse 200 metre geriye inşa edilmiş evlerin önünü geniş kaldırım çevrelemekte, bunun yanında şehir tali çizgisi üzerinde bisiklet yolu, yürüme ve spor güzergahı. Sabah ve akşam saatlerinde uzunca ve düzgün inşa edilmiş yürüyüş yolunun kaliteli taşlarla döşenmiş olması ve temiz tutulmasını yakından görmemiz bizi oldukça sevindirdi ve gurur verdi.

Kim olursa olsun, kim yaparsa yapsın ülkeme taş üstüne taş koyandan Allah (CC) razı olsun. Samsun’un çok sevilen Büyükşehir Belediye Başkanı’na teşekkürü borç bilmek gerekir kanaatindeyim.

Allah’a emanet, hayra muhatab olunuz. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Fikret Akınerdem Arşivi
SON YAZILAR