Mustafa Balkan (Tarih Yazıları)

Mustafa Balkan (Tarih Yazıları)

Kartpostallık Gölcük Gölü sanki cennetten bir köşe

Kartpostallık Gölcük Gölü sanki cennetten bir köşe

TARİHE YOLCULUK  (71)

 

Kartpostallık Gölcük Gölü

sanki cennetten bir köşe

 

  • Bolu Gölcük Gölü; yürüyüş yapan insanları, etrafını çepeçevre saran ormanları, her an rengi değişen ve güneş ışıklarıyla oluşan yakamozları, kuşları ve birbirinden güzel nilüfer çiçekleriyle cennet gibi bir yer…

 

Bolu Gölcük Milli Parkı’nda “Üçgöl Yürüyüş Parkuru” levhasını görünce; Gölcük Gölü, Amacabey Gölü’nün ortasında küçük bir göl daha var. Bolu’nun en büyük yapay gölü ise Sülüklü Göl. Mudurnu ve Göynük ilçeleriyle sınırı bulunan bu gölü ne yazık ki gezemedik.

İlk olarak 1958 yılında oluşturulan ve seneler içerisinde adım adım büyütülen yapay bir göl olan Gölcük Gölü,  ilkbaharda açmaya başlayan ve gölün üzerinde güneş ışıklarıyla oluşan birbirinden güzel ışık huzmeleri ve dalgalarla birlikte âdeta dans eden nilüfer çiçekleriyle o kadar güzel ki.

Her saat ayrı ışık efektleri ile renk değiştiren gölün ve tabiatın fotoğrafını çekmeğe doyamıyorsunuz. Gölcük Gölü’ne sonbaharda gelmek ve sabahın ilk ışıklarını yakalamak en güzeli.  Ama buranın her mevsim ayrı bir güzelliği olduğunu da belirtmeliyiz.

Nilüfer çiçekleri, şifalı suları, eşsiz bitki örtüsü ve Göknar cinsi çam ormanının ortasında yüzük taşı gibi parlayan ve güneş ışıklarının göle vurmasıyla oluşan yakamozların gözlerinizi kamaştırdığı göl, her mevsim bir başka güzel…

Gölcük’ün doğusundaki ve güneyindeki (Seben tarafındaki) dağlar, Köroğlu’nun Bolu Beyi’ne selam gönderdiği Köroğlu dağlarına da selamlarımızı göndermeyi ihmal etmedim.

Golf arabalarıyla, bisikletle va yaya olarak göl kenarında gezinti yapılabiliyor. Ben bin üç yüz metre kıyı uzunluğuna sahip gölün çevresini harika tabiat ve insan fotoğrafları çekerek  yarım saatte dolaştım. Göletin en derin yeri 5 metre. Yaklaşık 5 hektar yüzölçümüne sahip gölet genellikle kar ve yağmur suyu ile besleniyor. Denizden yüksekliği 950 metre. Çevrede piknik masaları, ocaklar, çeşmeler, otopark, tuvalet, büfe ve mescit var. 

Bolu merkeze sadece on üç kilometre uzaklıkta olan Gölcük Gölü, Gölcük Tabiat Parkı'nda bulunmakta. Asfaltı gayet düzgün bir yolda ve tabiatın yeşil manzarasına baka baka Gölcük Gölü'ne ulaşıyorsunuz. Yedigöller gibi Gölcük Tabiat parkı içinde yer alan Gölcük gölü de ücretli.

 

GÖLCÜK GÖLÜ PİKNİĞE KAPATILACAK

Göle ayrı bir güzellik katan ve her fotoğraf çekişinizde karşınızda duran konak ise, Orman Bakanlığının misafirhanesi. Gelin ve damat fotoğraf çekinmek için bu konağa yöneldiklerinde halka açık olmadığını gördük.  Her tarafı ormanlarla kaplı dağ başındaki ve üç tarafı gölle çevrili bu binanın tadını; herhalde hafta sonları bakanlar, diplomatlar, siyasiler çıkarıyordur.

Gölcül Parkı, Bolu halkının mesire ve piknik yeri. Park o kadar kalabalıktı ki, mangal kokuları ve dumanlar her tarafı kaplamaya başladı. Göl etrafında ve girişteki geniş alana konulan masalar hoşumuza gitti. Bu arada belediye yetkililerinden hoş manzara oluşturmaması ve yangın tehlikesine önlem almak için göl parkının piknik yeri olarak kullanımına kapatılacağını, alternatif parklar oluşturduklarını öğrendik.

 

golcuk-golu.jpgnilufer-cicegi.jpgwp_20150806_001.jpg

YARIN: Bolu Bebek Meyve Bahçesi.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Balkan (Tarih Yazıları) Arşivi
SON YAZILAR