Mustafa Balkan (Tarih Yazıları)

Mustafa Balkan (Tarih Yazıları)

Konya, Başkan Akyürek’e teşekkür borçlu…

Konya, Başkan Akyürek’e teşekkür borçlu…

TARİHE YOLCULUK (261)

 

Konya Büyükşehir, beş kavşağın temelini birden atarak gayet güzel çalıştığını herkese gösteriyor. Başkan Akyürek, 14 yılda elbette şehrimize çok şey yaptı. Bu yüzden Konya, kendisine teşekkür borçlu!..

 

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, seçilerek iş başına geldiği 2004’den 2018’e kadarki 14 yıllık icraatlarını sunum şeklinde anlattığı “propaganda” dolu toplantısında, adeta gövde gösterisi yaptı.

Sandalyeler üzerine bırakılan ve üzerinde “14 yıl Birlikte Başardık” yazısının bulunduğu hediye çantaların içinde “iki kitap, blok not, kurşun kalemler, flaş disk, bardak, ay yıldızlı bayrak” vardı. 

Otelin girişinde kapıdan salonun giriş kapısına geldiğimizde bizi, sıraya dizilen ve başta KOSKİ Genel Müdürü Ercan Uslu olmak üzere genel sekreter Hasan Bey ve büyükşehir belediyesinin daire başkanları “hoş geldiniz” diyerek karşıladılar.

14yil_b_14.jpg

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’i çok seven ve sevdiğim kadar da çok eleştiren bir gazeteci olarak Sayın Akyürek’in konuşmasını sonuna kadar izleyemedim ve yemeğe de kalamadım. Bez torba çantanın içindeki iki kitaptan biri, sayfa sayısı yazılmadığı için kaç sayfadan ibaret olduğunu yazamadığım “BİR ŞEHİR” başlıklı Konya’nın tarihî, turistik ve kültür yapılarını da içine alan en güzel fotoğraflar yer alıyordu. “Huzur’da bir şehir…” adlı ilk bölümde Kubbe-i Hadra ile başlıyor ve sema eden semazenlerle birlikte Çatalhöyük ile camiler ve tarihî yapılar yer alıyor. “Doğal bir şehir” bölümünde ise şehrin muhtelif bölge ve yerlerinden çekilmiş tabiî güzelliklere yer verilmiş. “Yaşayan bir şehir” kısmında ise; sanatla uğraşan sanatkârlar ile insan portreleri yer alıyor.  “Topraktan bir şehir” bölümünde yer alan fotoğraflarda ise; toprakla uğraşan çiftçiler, pekmez kaynatan kadınlar, çocuklar, tabiat güzellikleri, ekinler, buğdaylar, samanlarla uğraşan insanımıza yer verilmiş.  “Modern bir şehir” kısmındaki ilk fotoğraf yeni stadyumun dışarıdan ve içeriden çekilmiş bir resimleri ile 12 ay atıl vaziyette duran ve sadece Şeb-i Arûs’da faaliyet yapıldığını görebildiğimiz 10 bin kişilik Konya Büyükşehir Spor ve Kongre Merkezi’nin resimlerine de yer verilmiş. Konya’nın modern yüzünde Adalet Sarayı, İl Halk Kütüphanesi, Balık Hali, Türk Yıldızları Parkı, Tropikal Kelebek Vadisi ile Ecdat Bahçesi ve diğer parklar ile kavşaklara yer alıyor.  Fotoğraf yarışmalarına katılmış yarışmacıların çektikleri fotoğrafların da yer aldığı resimli kitap, Akyokuş’tan çekilmiş Konya’nın ışıldayan güzel bir gece resmiyle son buluyor. “Bir şehir” fotoğraflarla ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi. Fotoğrafları, çekim sanatı açısından güzel buldum.  Çekenleri kutlarım.

İkinci kitap ise; Hukukçu Tahir Akyürek Başkan’ın Konya’ya 14 yılda yaptığı hizmetler ile icraatları toplam 371 sayfaya sığdırılmış. İcraat albümünün ilk sayfasında ‘Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın şu sözü yer alıyor: “Konya, tarihi birikimi ve dinamizmi ile Türkiye’ye örnek olmuş ve Türkiye’nin önünde gitmiş bir şehirdir.”

Albümün ilk ve son sözünde ise, imzalı olarak samimi duygularını dile getiren Başkan Tahir Akyürek, “Bir başkent olarak medeniyet kurucu rolünü Anadolu irfanının merkezinde yer alan Mevlana düşüncesi ile bezeyen Konya, günümüz Türkiye’sinin ihtiyaç duyduğu alanlardaki üretimi öne çıkmaktadır. Bugün sanayisi ile, sosyal yaşamı ile, ilmi ve kültürel faaliyetleri ile, din turizmi ile  ve bir çok farklı alanda ürettiği birikimi ile Konya hızla gelişen Türkiye’nin örnek şehirlerinden birisidir.” diyor. Sayın Başkan, samimi bulduğum şu sözlerle yazısına son veriyor:

“Konya tarihi ve kültürel birikimini ülkemizin yeniden şahlanışının bir adımı olarak yansıtmaya, geçmişi yaşatırken geleceğe emin adımlarla uzanmaya devam edecektir.”

 

***

Tahir Başkan’ın kültür ve sanata dönük hizmetlerine bir diyeceğim yok. 14 yılda şehrimize ne kazandırdığı ve yaptığı icraat albümünde yer alıyor.

2019’da bıraktığı yerden hizmetleri kimin devam ettireceği elbette önem kazanıyor.

Bugüne kadar yaptığı hizmetlerinden dolayı Konya, Sayın Başkan’a bir teşekkür borçlu.

 

YARIN: Küresel Emperyalizm ve Emperyalistler…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Mustafa Balkan (Tarih Yazıları) Arşivi
SON YAZILAR