Mustafa Balkan

Mustafa Balkan

Konya ne kadar mutlu?

Konya ne kadar mutlu?

Konya hafta sonu sosyal, kültürel ve sanatsal faaliyetler açısından oldukça yoğun bir trafiğe sahne oldu.

Hangi faaliyeti takip edeceğimizi âdeta şaşırdık! Ehem ve mühime göre insanlarımız kendi istek ve arzuları ile gönlüne göre mutlaka bir tercihte bulunmuştur. Gerek Konya Büyükşehir Belediyesi’nin gerekse Necmettin Erbakan Üniversitesi ile STK’ların ilmî, fikrî, sosyal ve kültürel sahadaki aktif olmaları Konya’nın kültürüne, sosyal yapısı ile dokusuna artı puanlar kazandırdığı gibi; “Bir Başkent her zaman Başkenttir” sözünün altı da böylece boş kalmamış oluyor.

 

***

Geçtiğimiz hafta Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi’nde, Konya kültürüne kazandırdığı “Konya’da Asırlık Bir Çınar-1” kitabından sonra ikinci asırlık çınarların geride kalan nesillerini toplayarak bizlere tanıtan Konya’mızın yetiştirdiği hanım yazarlarımızdan Saime Yardımcı, “Konya’da Asırlık Bir Çınar-2” eserini tanıttı. 400 sayfadan teşekkül eden ve Konya’nın bir dönem kültür, eğitim, ekonomik ve sosyal hayatına damgasını vuran 82 köklü ailesini resimler, bilgiler, vesikalar ve aile şecereleriyle birlikte araştırmacıların istifadesine sunuldu.

Eseri, “sevgili eşi Nazif Yardımcı’nın aziz hatırasına…” atfeden Saime Hanım, bu hacimli ve kıymetli kitabı, kendi elleriyle ve zarif bir dille hediye ederek bizleri; “akrabalarının, dostlarının biraz hüzünlü ama bir o kadar da anlamlı güzel bir yolculuğa” çıkarıyor.

Babalık gazetesi ve ailesiyle ilgili yeni bilgiler ve resimlerin yer aldığı kitapta gazetenin sahibi ve başmuharriri Yusuf Mazhar’ın, ölünceye kadar Konya İl Meclisi Üyesi olarak kaldığını, gazetenin Millî Mücadele ile Konya kültürü ve o dönemin politikasına nasıl bir damga vurduğunu da böylece öğreniyoruz.  Konya Basın tarihini araştırırken karşıma çıkan gazeteci Namık Ayas’la ilgili bilmediğim pek çok bilginin de yer aldığı bu eseri kütüphanemize ve Konya kültürüne kazandıran Saime Hanıma teşekkürü büyük bir borç biliyorum. Bu kitabı geniş bir şekilde ele alacağım.

 

***

Bir araştırmaya göre, Türkiye’nin illere ve cinsiyete göre mutluluk düzeyleri çıkartılmış. Konya, yüzde 65,6 oranıyla “mutlu” iller sıralamasında baya üst seviyelerde yer alıyor. Yâni Konya’da yaşayanlar “mutlu insanlar” kategorisinde yer aldıkları için oldukça şanslı bir şehirde yaşadıklarını akıllarından hiç çıkarmamaları gerekiyor.

Cinsiyetlere göre değerlendirildiğinde erkekler yüzde 60,4 oranında, kadınlar ise yüzde 70,5 oranında erkeklere göre daha fazla mutlular! Bu anketin birde orta derecede mutlu olanlar ile mutsuz olanları da var. Konya’da yaşayanların yüzde 25,8’i orta derecede kendilerini mutlu hissederken, mutsuz olanların oranı ise; %8,6. Erkeklerde bu oran yüzde 11,5 iken kadınlarda; %5,8. Orta derecede mutlu erkeklerin oranı %28,1 iken kadınlarda bu oran; %23,7.

Konya’da yaşayan erkek ve kadınların neye göre, hangi kıstaslara nazaran mutlu veya mutsuz olduklarını bilmediğimiz için bu araştırma üzerinde sağlıklı bir yorum ne yazık ki yapamayacağım. Ama şurası bir gerçek ki, kadınlar, erkeklere göre daha mutlular!

 

AZİZİM DİYOR Kİ…

Dünya çapında yapılan “Din hayatımda çok önemlidir” diyenlerin ülkelere göre dağılımına baktığımızda; Türkiye’de oran %56. Bu oran İsrail’de %34, İtalya’da %26, Almanya’da %21, Rusya’da %19, Fransa’da %14. Etiyopya’da %98, Endonezya’da %95, Pakistan’da %93, Malezya’da %84, Hindistan’da %80, Filistin’de %74.

Türkiye nüfusunun %44’ü “Din hayatımda o kadar da pek önemli değil” diyor. Bu oran laik Türkiye’de oldukça yüksek bir rakam sayılır. Türkiye’de mutlu olanların toplam oranı ise; %59.

O vakit şu soruyu rahatlıkla sorabiliriz:

Mutluluk dine ve Allah inancına göre değişen bir şey midir?

Konya “dindar” bir şehir olduğuna göre, buradan mutluluğu da o derece artıyor sonucunu çıkarabilir miyiz?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Mustafa Balkan Arşivi
SON YAZILAR