Rasim Atalay

Rasim Atalay

Konya’da hangi partiden kim aday?

Konya’da hangi partiden kim aday?

Aralık ayının son haftasına bismillah diyoruz…

Siyaset kazanının altı harlandı ve artık kazan yavaştan kaynamaya başladı.

Bugüne kadar adı geçen, bize gelen, aday olacağı söylenen isimleri paylaşmadık. Ama yavaş yavaş bir şeyleri paylaşmanın vakti geldi gibi…

Geçtiğimiz haftanın son günü akşam saatlerinde AK Parti ile MHP’nin Cumhur İttifakı çatısı altında hangi şehirlerde birlikte hareket edecekleri, hangi şehirlerde başkan adayını hangi partiden çıkaracakları kesinleşti.

Mersin ve Manisa Büyükşehir Belediye Başkan adayı MHP’den; diğer 28 büyükşehirin belediye başkan adayı AK Parti’den olacak… 29 şehirde de ortak adayla yola devam edilecek.

Tabi bu süreçte bizim için önemli olan Konya’dan kimin aday gösterileceği konusu… Sadece Büyükşehir değil, merkez ve merkez dışında kalan ilçelerde kimlerin aday gösterileceği önem arz ediyor.

Sadece Cumhur İttifakı için değil, siyasette her zaman belirleyici olan Konya’da hangi partinin kimi aday göstereceği şu an en çok merak edilen konular arasında.

Tüm siyasi partiler açısından şöyle bir göz atıp fısıltı gazetesinin manşetlerinden gelen isimleri ve konuşulan konuları sizlerle paylaşalım…

KONYA İL MERKEZİNDEKİ 4 BAŞKANLA İLGİLİ SENARYOLAR

Cumhur İttifakının en önemli merkezlerinden olan Konya’da Büyükşehir ve merkez ilçe belediyelerinin AK Parti’den olacağı kesinlik kazandı. Kesin gözüyle bakılan bir diğer husus da Konya Büyükşehir ve merkez 3 ilçe belediye başkanının yerinin değişmeyeceği…

Konya il merkezi için başka bir senaryo daha var. Olur da Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya dışında bir yere, deprem bölgesinde bir şehre, en yakın ama bir o kadar da uzak bir ihtimal dahilinde Hatay’a Büyükşehir Belediye Başkan Adayı gösterilirse, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı olacak isim Hasan Kılca deniliyor.

Haliyle Karatay için de yeni bir belediye başkanı ismi öne çıkmış olacak bu durumda. Benim nazarımda çok zayıf bir ihtimal bu söylediklerim. Ama sürekli konuşuluyor, sürekli söyleniyor diye paylaşmış oldum.

Diğer yandan Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Meram’ın makus talihin yenip iki dönem üst üste Meram’a hizmet eden ilk belediye başkanı olmayı arzuluyor. Koltuk sevdası olarak görmeyip hizmetlerin devamlılığı açısından bakılacaksa bir başkanın en azından iki dönem başkanlık etmesi isabetli olacaktır. Çünkü birinci 4 yıllık dönemin neredeyse yarısı hazırlık, projeler, sonraki seçim için çalışmalar derken geçip gidiyor.

Merkez ilçeler içerisinde AK Parti’den mevcut başkanın dışında aday adayının çıktığı tek ilçe Selçuklu. Mevcut Başkan Ahmet Pekyatırmacı, gelişime ve değişime açık olan Selçuklu’yu dizayn etme, kültürel mirasını koruyup göz önüne çıkarma, ilçenin kozmopolit yapısına yönelik hizmetler üretme konusunda hassasiyet gösteren bir yapıya sahip.

SÜRECİN EN KAYGISIZI MHP

Merkezin dışında kalan ilçelerde ise uzun yıllardır il olma hayali kuran Ereğli dikkat çekiyor. Mevcut Başkan Hüseyin Oprukçu bağımsız aday olarak girdiği seçimi kazanmış, sonrasında köken itibariyle bağlı olduğu MHP’ye geçiş yapmıştı. Bu seçimde Cumhur İttifakı’nın Ereğli adayının MHP’den olması kuvvetle muhtemel. Ama MHP’den aday olacak isim Hüseyin Oprukçu mu olur, bir başkası mı olur, orasını bilemiyoruz. Konu MHP’ye gelmişken, Konya’nın küçük ve şirin ilçesi Akören’de geçtiğimiz seçimde ipi göğüsleyen isim MHP’den aday olan İsmail Arslan’dı. Bu seçim döneminde de Akören’de MHP’nin sancağı dalgalanacak gibi duruyor. Bununla sınırlı kalmayıp MHP’nin güçlü olduğu ilçelerde AK Parti’nin desteğini arkasına alıp Konya’daki belediye başkanı çıkardığı ilçe sayısının daha da artıracağı konuşuluyor. Büyükşehir ve merkez ilçeler itibariyle bakıldığında ise sürecin en kaygısız partisinin MHP olduğunu söyleyebiliriz. Cumhur İttifakı’nın yerelde Konya’da AK Parti ile seçime gireceğinin kesinleşmesi ile birlikte MHP il teşkilatının da en azından merkezdeki yükü büyük ölçüde hafiflemiş oldu.

Geçtiğimiz dönem bağımsız girdiği seçimi kazanan Beyşehir Belediye Başkanı Adil Bayındır, aylar önce işaret vermiş ve seçimi kazanacağına olan inancını ortaya koyarak, “Bu seçimde bağmışız aday olmayacağım, bir partiden aday olmak isterim” demişti. Adil Bayındır, AK Parti’den aday adayı oldu. İlçedeki potansiyeli göz önünde bulundurulduğunda Beyşehir’de yeniden aday olarak gösterilme ihtimali çok yüksek.

MİLLETTE İTTİFAK YOK GİBİ

Millet İttifakı çatısı altındaki partiler yerelde ittifak halinde olmayacak gibi görünüyor. İttifakın oy oranları itibariyle en güçlüsü olan CHP zaten Konya Büyükşehir Belediye Başkan Adayını da birçok ilçedeki başkan adaylarını da açıkladı. CHP’nin Konya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı İsmail Sonkaya... Gelinen süreçte adayları belirleme konusunda en carı olan partilerden biri yine CHP…

SAADET PARTİSİ’NDE BAŞKANLARIN OĞULLARI KONUŞULUYOR

Konya’nın büyükşehir olması ile birlikte yerel yönetimin temelini atan, o dönemde ilk kez başkanlığa seçilen isimler Milli Görüş ekolünden yetişip gelen kişilerdi. Genç yaşta Karatay’a belediye başkanı olan Mustafa Özkafa, sonraki yıllarda Konya Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görev yaptı. Veysel Candan Meram’da, Mehmet Şen Karatay’da hâlâ anılan isimler…

Konya’ya geçmiş yıllarda hizmet etmiş, belki de bugünkü Konya’nın oluşum sürecinin ilk ve en önemli adımlarını atmış bu isimler şimdilerde siyasetten olabildiğine uzak duruyor. Ancak onlardan sonra gelen nesiller, yani oğullar yetişip büyüdükleri ortamın da bir gereği olarak siyasete hiç uzak kalmadılar. Dolayısıyla bu başkanların oğullarının muhtelif ilçelerde belediye başkan adayı olabilecekleri parti içerisinde gündem konusu. Oğulların merkez dışında kalan ilçelerde belediye başkan adayı gösterileceği kulağımıza geldi.

Saadet Partisi’nin sevilen isimlerinden, işadamı Abdullah Altuntaş’ın ismi ise Büyükşehir Belediyesi için geçiyor. Ayrıca mevcut İl Başkanı Hüseyin Saydam’ın da Meram’a aday olacağı konuşulmakla birlikte kendisinin İl Başkanlığı’ndan istifa etmediğini biliyoruz.

Kulu’da Semih Saraç ismi gözümüze çarpıyor. Kendisi sosyal medya hesabından yaklaşık bir ay önce başkanlığa talip olduğunu duyurmuş. Genç bir hukukçu… Saadet Partisi’nden aday olma ihtimalinin yüksek olduğu düşünülüyor.

YENİDEN REFAH, RECEP KONUK’A TEKLİF GÖTÜRMÜŞ!

Seçime gidilen sürecin şu ana kadar en somut partisinin Yeniden Refah olduğunu söyleyebilirim. Merkezdeki 3 ilçe belediye başkan adayını da belirlediler. Yeniden Refah’ın Selçuklu adayı Ali Kemal Kara, Karatay adayı İsa Gökhan Duysak, Meram adayı Mustafa Özerdem, aday oldukları netleşir netleşmez sahaya indiler. Sonuca ne kadar etki eder bilinmez ama erken kalktılar, yol alıyorlar. Yeniden Refah’ın Büyükşehir Belediye Başkan Adayı’nın kim olacağı konusu ise sır gibi saklanıyor. Recep Konuk’a teklif götürüldüğü ancak kendisinin siyaset düşünmediğini belirterek kabul etmediği konuşuluyor.

GELECEK TAŞRA’YA YOĞUNLAŞTI

Gelecek Partisi’nin Konya Büyükşehir ve merkez ilçe belediye başkan adayları da merak ediliyor. Kendisi de bir Konyalı olan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun partisi henüz merkezde bir isim açıklamamakla birlikte taşraya yoğunlaşmış olduğu görülüyor. Kısa bir süre önce Gelecek Partisi’nin İl Başkanı Ahmet Arslan, Genel Başkan Davutoğlu ile yaptığı görüşmenin ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Konya’da çok sevilen ve sayılan bir ismi Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak göstermek üzere istişarelerde bulunduklarını söylemişti. Henüz o isim açıklanmış değil.

SÜLEYMAN KAMİL AKIN ADAY AMA HANGİ PARTİDEN?

İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı olarak görev yapan Süleyman Kamil Akın, kısa bir süre önce odadaki görevinden istifa etmişti. Seçimin arifesinde oda başkanlığından niye istifa edilir? Siyasete girmek için…

Konya’da sevilen bir isim Kamil Hoca…

İYİ Parti, Zafer Partisi, Gelecek Partisi ile görüşmelerinin olduğu biliniyor. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı olarak aday gösterilmek istenen bir isim. Belki de Gelecek Partisi İl Başkanı Ahmet Arslan’ın da işaret ettiği isim Süleyman Kamil Akın’dı. Öğrendiğimiz kadarıyla, birlikte hareket etmekten yana tavır alıyor. Yani partilerin ortak adayı olmanın faydalı olacağını düşünüyor. Ancak İYİ Parti’ye daha yakın olduğu da söyleniyor.

Diğer yandan İYİ Parti’den bir önceki dönem Konya milletvekili olan, bu dönem ikinci sırada gösterildiği için milletvekili seçilemeyen eski sendikacı Fahrettin Yokuş, İYİ Parti’nin Konya’daki en güçlü ismi. Bir birliktelik durumu olmayacaksa Fahrettin Yokuş, Konya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olmaya çok yakın.

DEVA’NIN KONYA’DAKİ EN GÜÇLÜ İSMİ SEYİT KARACA

3 Aralık tarihinde Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin 51 belediye başkan adayını açıklamıştı. Bu adaylar içerisinden Konya’nın payına Ahırlı, Doğanhisar ve Sarayönü düşmüştü. Deva Partisi’nin Konya’daki en güçlü ismi Dr. Seyit Karaca… Doktor kimliği, sivil toplumdaki hareketliliği, siyasete yatkınlığı ile Konya’da Deva Partisi’nin en tanınan ve bilinen ismi şüphesiz Seyit Karaca… Henüz Büyükşehir ve merkez ilçelerle ilgili herhangi bir aksiyonu olmadı partinin. Ama bundan sonraki sürecin daha hızlı ilerleyeceği bekleniyor.

Bakalım önümüzdeki kısacak zaman dilimi bize neyi gösterecek? Konya için hayırlısı neyse o olsun diyerek noktayı koyalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Rasim Atalay Arşivi
SON YAZILAR