Rasim Atalay

Rasim Atalay

Konya’nın milletvekili adayları

Konya’nın milletvekili adayları

Malumunuz olduğu üzere 2023 yılı seçim yılı olacak…

Seçimin tarihi de az çok belli olmuş oldu. Daha doğrusu seçimin değil, seçimlerin, 3 seçimin tarihi az çok belli oldu…

Henüz net bir şekilde şu gün diyemesek de Mayıs ayı bitmeden sandığa gideceğimiz artık aşikar.

Cumhurbaşkanını seçmek için sandığa gidilecek, oy verilecek.

Milletvekillerini belirlemek için sandığa gidilecek, oy verilecek.

Öyle görünüyor ki, başörtüsü meselesini kati bir şekilde çözüme kavuşturmak için anayasal güvence altına alınsın mı sorusuna yanıt bulmak üzere de sandığa gidilecek, oy verilecek.

Türkiye’nin adım adım seçime doğru yürüdüğü bugünlerde siyasetin nabzı da yavaş yavaş kendini hissettirmeye başladı.

Sürecin en hızlısı, Konya’dan milletvekili olmak isteyen ilk isim CHP eski İl Başkanı Barış Bektaş oldu. Barış Bektaş, Konya’da sevilen, sayılan, hinterlandı olan bir isim…

Öyle tahmin ediyorum ki aday adaylığı süreci partisince adaylıkla sonuçlanacak ve hatta milletvekili seçilme ihtimali yüksek bir sırada yer bulup, seçim sonrasında Konya’dan Meclis’e giden isimler arasına yazılacak.

Genel olarak toplum nezdindeki algıya baktığımızda açık ve net bir şekilde söylemek gerekirse şu görülüyor: “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, karşısındaki aday kim olursa olsun Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanacak. Hatta belki de ikinci tura bile kalmadan bu süreç tamamlanacak. Ama AK Parti’nin meclisteki sandalye sayısında azalma olacak, muhalefet mecliste güçlenecek.”

Tabi bu algı, bugün itibariyle ortada olan, yarını belli olmayan bir algı.

Öyle ya, seçime etki eden onlarca gösterge var. Bunlardan en önemlisi partilerin hangi isimleri milletvekili adayı olarak gösterecekleri… Partilerin aldıkları oy oranlarına özellikle de bu dönemde en büyük etkiyi milletvekili adayı olarak gösterilecek isimler yapacak. Yine bu değerlendirmeler ışığında Türkiye genelinde olduğu gibi Konya’da da yarışın hayli çetin geçeceği ortada.

Yaklaşık 20 yıldır iktidarda olan AK Parti açısından da bu seçim farklı olacak. Bir kere iktidarda uzun yıllar kalabilmenin vermiş olduğu özgüven aslında son dönemde ‘bir değişimin gerekliliği’ yönündeki algılarla birlikte yerini kaygılara bıraktı.

AK Parti’nin bu seçimdeki stratejisinin siyasi argümanlar açısından da çok daha farklı olacak. Hiç umulmadık, beklenmedik isimlerin; hiç umulmadık ve beklenmedik bir şekilde; hiç umulmadık ve beklenmedik şehirlerde milletvekili adayı olarak gösterilmesi muhtemel…

Daha açık bir şekilde ifade edecek olursak, Konya özelinde AK Parti’nin milletvekili gücünü korumak adına bugünkü vekillerden daha güçlü isimleri sahaya sürmesi beklenen bir durum olacak.

Bazı milletvekilleri görev süreleri dolduğu için, bazı milletvekilleri başkaca nedenlerle yeni dönemde Meclis sandalyelerinde yer alamayacak. Bunların yerini ise sürpriz mi sürpriz isimler dolduracak.

Yani Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un adını AK Parti Konya Milletvekilliği için birinci sırada, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın adını AK Parti Konya Milletvekilliği için ikinci sırada görürsem şahsen ben şaşırmam.

Birkaç gün önce AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı’yı ziyaret ettim. Uzun uzun sohbet ettik. Daha doğrusu Hasan Bey konuştu ben dinledim. Yaklaşık 2 saat süren görüşmemizin 1,5 saati Konya özelinde ama siyasetin dışındaki konularda gerçekleşti. Yaklaşık yarım saatlik bir zaman dilimine de Hasan Bey’in siyasi tecrübelerini sığdırmaya çalıştım.

Kendi alanlarında her ikisi de son derece başarılı olan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın adını şakayla karışık Hasan Bey’den Konya milletvekilliği için duydum.

Olur mu?

Neden olmasın?

Hasan Başkan’ın adı da bu aralar siyasi kulislerde milletvekilliği için çokça zikrediliyor. Açıkça sordum, var mı bir niyetiniz dedim…

Geçmişte 2 dönem milletvekilliği yaptığını, şimdilerde ise il başkanlığıyla emaneti taşıdığını söyledi. Ama arkasından, kendisine siyaseten verilen görevi davası uğrunda en iyi şekilde yerine getirmeye çalıştığını, bundan sonrasında da bunun böyle olacağını söyledi. Yani dedim, işaret edilirseniz milletvekili adayı olursunuz…

Tebessümle birlikte sustu.

Belki bu yazıda ilk üç tahminimi yaptım. Tabi MHP ile Cumhur İttifakı olarak seçime gidilip, Konya’da tek parti çatısında sandığa gidilecek olursa şartlar değişkenlik gösterebilir.

Bakalım önümüzdeki kısacık zaman dilimi bize ne gösterecek.

Ama şu da bir gerçek ki, 15 milletvekili çıkaracak olan Konya’da iktidarı da muhalefeti de hedefine 15’te 15’i koymuş, milletvekillerinin hepsine talip olmuş.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Rasim Atalay Arşivi
SON YAZILAR