Prof. Dr. Mehmet Fidan

Prof. Dr. Mehmet Fidan

Konya’nın Seçim Analizi

Konya’nın Seçim Analizi

Partiler ülke çapında aday belirleme işlemlerini büyük oranda tamamladılar. Özele indirgeyecek olursak hâlihazırda seçmen kitlesi bulunan Konya’da iddialı sayabileceğimiz partilerin adayları neredeyse netleşti. Öncelikle 2014 mahalli seçimlerde yarışacak bütün adaylara başarılar diliyorum.

Konya’da Sayın Tahir Akyürek’in aday gösterilmesi ‘sürpriz’ sayıldı. Şehirde oluşturulan suni gündemin hep söylediğimiz gibi Kulu’dan öteye geçmediğini Tahir Bey’in adının açıklandığı gün bir kez daha görmüş olduk. Zira Akyürek adı Ankara’da tartışılmadı bile. En başarılı iller arasında sayıldığından ilk açıklananlardan oldu.

Yine Konya ilçe adaylarının açıklanmasına kısa bir süre kala şehrin en büyük ilçesi olan Selçuklu ile ilgili varsayımlar ortaya atıldı. Sayın Uğur İbrahim Altay adı da aslında çok fazla tartışılmadı. Selçuklu’daki takım ruhu güçlü Belediye Başkanı ve yardımcılarından oluşan ekip kendinden oldukça emindi. Çoğu iletişim eğitimi almış bu kadrolar neredeyse kendilerine hiç rakip çıkmadan (büyük bir aksilik olmazsa)  2. dönemlerine merhaba demek üzereler.

Karatay’daki iletişimsizlik mevcut başkanın tartışılmasına neden oldu. Karatay Belediyesi için özellikle Veli Tolu adının ön plana çıkması anketlerde önde olması bu yüzdendir. Sayın Mehmet Hançerli çalışkan ve iyi niyetli bir insan. Ama iletişime kapalı. Halkla ilişkilere, imaja ve medyaya biraz önem verse belki de adı daha büyük yerler için anılabilirdi. Zira belediyeciliği iyi biliyor. İletişimde ise bir o kadar ketum.

Başbakan’ın Meram Belediyesi’nde belirlediği Fatma Toru sürprizi en çok konuşulması gereken adaylardan biridir. Fatma Hanım aleyhinde gibi görülen süreci kendi lehine çevirebilirse belki de uzun yıllar sonra Meram istikrar sahibi bir başkanla tanışabilir. CV’sine göz attığımızda Fatma Toru’nun dolu bir belediye geçmişi olduğunu görmek mümkün. Fatma Hanım öncelikle kendisine çok iyi bir ekip kurmalı. Mutlaka iletişim yönü kuvvetli kişileri arayıp bulmalı.

Konya’daki ilk yerel bayan yöneticisi olma fırsatı şuan elinde. Konya tarihine adını bu şekilde yazdırmak için çok çalışmalı imaj çalışmalarına ve sosyal sorumluluk projelerine önem vermeli. Kadın olmasının verdiği avantajı özellikle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile koordineli kullanmalı. Böyle şeylere ağırlık verirse siyasal vitrinde kendisine güçlü bir yer edinebilir.

Bir başkan ‘inşaat mühendisi, avukat, harita mühendisi vs.’ olabilir. Fakat o önce iyi bir yönetici olmak zorundadır. Belediyede sadece mesleğini icra etmeye kalkarsa başarısızlık kaçınılmaz olur. Muhakeme gücünü kullanarak siyasete ağırlık vermek halk nezdinde her zaman daha fazla takdire ve itibara kapı açar.

Bu Pusula’daki ilk yazımızdı. Hayırlı olmasını temenni ediyor, tekrar bütün adaylara başarılar diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Prof. Dr. Mehmet Fidan Arşivi
SON YAZILAR