Rasim Atalay

Rasim Atalay

Konya’ya vekalet edecek birkaç isim üzerine

Konya’ya vekalet edecek birkaç isim üzerine

Konya’yı Ankara’da temsil etmeye namzet olan isimler arasında has adaylar geçtiğimiz haftasonu itibariyle belirlenmiş oldu.

Öncelikle sürecin hayırlı bir şekilde devam etmesini ve Konya’nın hayrına olacak bir şekilde nihayete ermesini temenni edelim.

AK PARTİ’NİN KONYA’YA SÜRPRİZİ

AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti’nin Konya’daki milletvekili adaylarını gösteren tablolara baktığımız zaman, genel manada beklediğimiz isimlerin yer aldığını gördük. Ancak bazı isimler hiçbirimizin aklının ucundan bile geçmiyordu. Mesela AK Parti’nin Milletvekili Adayları listesinde 4. sırada yer alan ve oy oranları itibariyle vekilliğine kesin gözüyle bakılan Meryem Göka hanımefendi… Kulislerde ismi geçmiyordu, hiçbir Konya’daki yerel gazeteci tarafından yazılıp çizilmedi, adı sanı bilinmiyordu ama listede sağlam bir yerde kendine yer buldu. Ana dili bile Almanca olan hanımefendinin Konya’ya kontenjandan geldiği ifade ediliyor. Yani Konya’yı Ankara’da 15 milletvekili değil 14 milletvekili temsil edecek gibi görünüyor. Zira Meryem Hanım’ın Konya’yla hiçbir bağı yokmuş.

KIYMETİ SONRADAN ANLAŞILAN ADAM

Sıralamaya 4 numaradan giriş yapmış olsak da şimdi tekrar birinci sıraya gidelim. Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminden tanıdığımız ama evveliyatına gittiğimizde Konya siyasetinin başat aktörlerinden olan Tahir Akyürek, bir dönem çok eleştirilmişti. Meyve veren ağacın taşlanmasından ibaretti aslında bu eleştiriler. Tahir Akyürek, belediye başkanlığı döneminde Konya’ya hizmet adına ne yapılabilirse o dönem itibariyle yapmaya gayret gösterdi. Başarılı da oldu. Konya’ya güzel eserler bıraktı. Adı ‘Köprülü Tahir’e çıktı. Biz ancak bugün anlayabiliyoruz o dönemde yapılan köprülü kavşakların bu şehre ulaşım açısından ne kadar büyük değer kattığını. Bir de işin maliyet boyutu var. O dönemde 3 milyon TL’ye bir köprülü kavşak her şeyiyle yapılıp bitirilebiliyordu. Şimdi 3 milyon liraya köprünün iki ayağını yapamazsınız.

Aslında Tahir Bey ile ilgili çok şey yazılabilir ama bu alan bu kadar konuyu paylaşmaya yetmez. Kendisinin de kabul ettiği ve eksik gördüğü bir hususu da paylaşarak Tahir Akyürek bahsini noktalamak istiyorum. Belediye başkanlığının ardından milletvekili olduktan sonra Konya Gazeteciler Cemiyeti’ne yaptığı bir ziyarette, “Kabul ediyorum ki benim de eksik olduğum noktalar var. Sosyal yönümün biraz zayıf olduğu mesela. Ama biz Konya’da hizmet ederken önceliğimiz her zaman yapısal ve fiziki hizmete vermiştik” diyordu. Belki cümleler birebir değil ama yakın cümlelerdi.

Bugün gelinen noktada AK Parti’nin kalelerinden olan Konya’da birinci sırada Tahir Akyürek’in yer alması, kalenin komutanının da Tahir Akyürek olduğu anlamına geliyor. Tabi bununla da kalmaz. AK Parti içerisinde de kendisine güzel bir mevkide sağlam bir yer ayrıldığı, genel başkan yardımcılığı görevini seçimden sonra alacağı kulislerde konuşulan konular arasında.

MURAT KURUM’UN YÜKÜ DAHA DA AĞIRLAŞIYOR

Listelerin açıklanmasının ardından dikkat çeken en önemli hususlardan biri de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un İstanbul birinci bölgeden birinci sıra milletvekili adayı ilan edilmiş olmasıydı. Açık söylemek gerekirse Murat Kurum’un milletvekili olacağını söyleyenlerden biri olarak son dönemde özellikle depremlerin ardından ben bu iddiamdan vazgeçmiştim. Ama Murat Kurum’un İstanbul’dan milletvekili adayı gösterilmesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul sevgisinin bir tecellisi. İstanbul’u asla kaybetmek istemediği gibi daha çok kazanmak istiyor. Murat Kurum’un İstanbul’daki algısı, Konya’daki algısından çok da geri değil. Her yerde sevilen bir isim, belki de İstanbul’da AK Parti’ye 5 puan kazandıracak.

Buradan isimleri tek tek analiz edemeyiz. AK Parti’nin Konya milletvekili aday listesi, listedeki sıralama üzerine eleştiri de az değil. Bunları zaman içerisinde inşallah paylaşacağız.

CHP SONUNDA DOĞRU İSMİ BULDU

CHP, belki de Konya için bugüne kadar siyasi arenada yaptığı en büyük hatayı geçmiş dönemde yapıp, en iyi ve doğru hamleyi de bu dönem yaptı. Geçtiğimiz dönem Konya’daki muhafazakar kesimin gönlünü kazanmak adına Abdüllatif Şener ve Abdülkadir Karaduman Konya milletvekili seçilmişti. Abdüllatif Şener ne kadar başarılı ve eski bir siyasetçi olsa da ne CHP ile ne de Konya ile uyum sağlayamadı. CHP ile Konya arasında köprü olması beklenirken CHP ile Konya arasında kendisi kaldı. Abdülkadir Karaduman ise Saadet Partisi’nin CHP’nin oyları ile Konya’dan milletvekili seçilen ismiydi. Konya’ya gelmeden, Konya’da olmadan, Konyalıya dokunmadan Konya milletvekili olunamayacağı bu vesileyle ispatlanmış oldu.

Ancak CHP Konya ile barışmasını bildi. Barış Bektaş, CHP’nin İl Başkanlığını yaptığı dönemde söylemleri, yaklaşımları, insan ilişkileri ile halkın teveccühünü kazanmış bir isimdi. CHP’nin Konya Milletvekili adayları listesinde birinci sırada yer alması, gayet isabetli bir karar oldu. Evvelinden bazı şeyleri söylemek risklidir ama ben Barış Bektaş’ın Konya’yı temsil edecek en önemli isimlerden biri olacağına inanıyorum.

MİLLİYETÇİLER ÇETİN YARIŞTA

MHP kanadına baktığımızda ise Mustafa Kalaycı’nın yerini koruduğunu görüyoruz. Bu dönem Kalaycı vekile farklı bir görev verilme ihtimalinin yüksek olduğu kulislerde konuşuluyordu. Ama milletvekili olarak Konya’yı en iyi temsil eden isimlerden biri Mustafa Kalaycı’dır, orası kesin.

İYİ Parti’ye baktığımız zaman ise, her ne kadar Konya’da düzenlediği iftar organizasyonunda ‘Ben de Konyalıyım’ dercesine haykırsa da Ünal Karaman’ı Konya kabul etmemiş gibi görünüyor. Konya halkında ve özellikle Konyaspor sevdalılarında Ünal Karaman isminin karşılığı yarım bırakıp giden adamdan öteye geçmiyor. İnşallah Konya’ya vekalet edecek olan Ünal Karaman yapıp ettikleriyle Konya’yla arasındaki buzları eritmeyi başarır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Rasim Atalay Arşivi
SON YAZILAR