Eray Eroğlu

Eray Eroğlu

Mauritius’dan Yeni Haber Var

Mauritius’dan Yeni Haber Var

Bir önceki yazımda birçoğumuzun adını bile duymadığımız bir ada ülkesinde gerçekleştirilen Türkiye’ye destek etkinliklerini yazmıştım. Türkiye’de ilk defa yer alan bu haberi yazarken Juanid’in hikayesine yer vermeye gayret gösterdim. Mauritius’da yola çıkan Juanid’in Konya’ya uzanan hikayesinin içinden geçtiğimiz uluslararası siyasetteki önemini dile getirmek benim açımdan oldukça kıymetliydi. 29 Ekim’de bölgede büyük bir organizasyon yapmayı düşündüğü  Juanid’in bu tarihe yetişmeyen etkinliği 7 Kasım’a ertelediğini de dile getirmiştim.

7 Kasım’ı merakla beklerken yazımı okuyan Juanid’in duygulandıran bir mesajını almak beni ziyadesiyle mutlu etti. Türkiye’ye ve Konya’ya yönelik övgü dolu mesajında ilişkilerin gelişmesine yönelik vereceği mücadeleye de değinmekteydi. Düzenlenen Türkiye’ye destek etkinliğine değinmeden önce sizlere bu aşamada yaşananları aktarmak istiyorum.

Önceki yazımda Juanid’in Konya’da bir esnaf aracılığıyla Konya Milletvekilimiz Ahmet Sorgun’a ulaştığını belirtmiştim. Juanid ile ilk iletişime geçen esnaf; yıllardır Konya’da turizm sektöründe bulunan ve bu tarz birçok hikayesi bulunan Mete Horzum abiydi. Kendisini tanıdığım günden beri Türkiye’nin mücadelesine bu yönlü katkılarını bildiğim Mete Abi, Juanid’i Ebubekir Sorgun ile tanıştırıyor. Ahmet Sorgun’un oğlu olan Ebubekir Sorgun da bu meseleye önem verip konuyu babasına iletiyor.

9 Ekim 2020 tarihinde düzenlenen etkinlik sonrasında Ebubekir Sorgun aracılığıyla Ahmet Sorgun’a ulaşan Juanid, 7 Kasım’da düzenlenecek olan Türkiye’yi destekleme organizasyonunun haberini iletiyor. Bu kanalla Cumhurbaşkanlığına intikal eden konu sonrasında bölgeyi tanıyan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bir mektup gönderme kararı alıyor.

Mauritius Müslümanları’nın Uyanışı diye bir yapı kuran Juanid ve Mauritiuslu Müslümanlar, bu ismi taşıyan bir yer de tutmuşlar. Burada 7 Kasım’da pandemi kuralları çerçevesinde yaptıkları etkinlikte salona insanlarını sığmadığını söyleyebilirim. Türkiye bayrakları ve atkılarını kendi imkanları ile bastırıp Cumhurbaşkanımız ve Ahmet Sorgun’un mektuplarını büyük bir coşku ile okuduklarını gösteren  videolar mevcut.

Pandemi dolayısıyla bölgeye Türkiye’den uçuşun olmamasından ötürü bir katılım olmasa da pandemi sonrasında ilişkilerin gelişmesi adına bölgeye gidileceğini söyleyebilirim. İlişkilerin gelişmesine yönelik adımların atılacağı beklenmektedir. 19. Yüzyılda Osmanlı ile başlayan ilişkilerin bu dönemde tekrar diriltileceği anlaşılmaktadır.

Üstelik Mauritius’da ticaretin önemli bir alanını Müslüman işadamları elinde tutmaktadır. Bu anlamda Türkiye ile ekonomik ilişkilerin ilerlemesi de elzemdir. Ticari ilişkilerin, uluslararası siyasette karşılıklı işbirliklerini sürdürmek adına göz ardı edilemez bir yeri vardır. Bu bağlamda ticari ilişkiler ile Juanid’in mücadelesi daha kalıcı bir hale gelebilecektir.

İlişkilerin gelişmesine yönelik samimi biçimde çalışan ve gerekli temaslara geçen Mete ve Ebubekir Abiler, Juanid’in de Türkiye’de direkt bağlantı kurduğu isimlerdir.

2 Şubat 2019 tarihli yazımda değindiğim ‘’Moro Referandumu’’ hadisesinde Konya’nın yerine ayrıntılı değinmiştim. Moro, Bosna Hersek, Çeçenistan, Afrika bölgesi ve birçok bölgede aynı şekilde Konyalı sivil toplum kuruluşları ile yerel yönetimin etkinlikleri bilinmektedir. Üstlendiği bu misyon çerçevesinde Konya’nın Mauritius ile yolunun kesiştiği ortadadır.

Sivil toplumun ve Konya Büyükşehir Belediyesi’nin konudan haberdar olması önemlidir. Mauritius ile kurulacak ilişkide Konya’nın üstleneceği görev bu anlamda kıymetli bir yere sahiptir.

thumbnail-whatsapp-image-2020-11-10-at-23-18-07-1.jpg

thumbnail-whatsapp-image-2020-11-10-at-23-18-07-2-1.jpg

thumbnail-whatsapp-image-2020-11-10-at-23-18-07-2.jpgthumbnail-whatsapp-image-2020-11-10-at-23-18-07-3.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Eray Eroğlu Arşivi
SON YAZILAR