Muammer Bingöl

Muammer Bingöl

MERKEZ’DEN CESARETLİ ADIM

MERKEZ’DEN CESARETLİ ADIM

Merkez bankası FED’den gelecek faiz artırımlarına bile bakmadan faizlerde cesaretle 0,50 baz puan daha indirim yaptı. Merkezin bu cesaretli adımını piyasalarda olumlu buldu ve dolar/TL 2,900 seviyelerine doğru geri çekilmeye başladı. Piyasalarda hafta başından beri yeni hükümetin kurulmasıyla ilgili gelişmeler beklentiler konuşuluyordu. Binali Yıldırım başbakanlığında yeni kurulacak kabinede Mehmet Şimşek’in olmayacağı ile ilgili gün boyu ajanslara haberler düşmeye başladı. Piyasalar bu haberlere kayıtsız kalmadı ve dolar/TL 3,014 seviyelerine, Euro/TL 3,380 seviyelerine sert yükselişler yaşadı. Başbakan Sayın Binali Yıldırım yeni kabineyi açıklamasıyla birlikte Başbakan yardımcısı isimlerden birisi de Mehmet Şimşek olduğu açıklanınca yine ekonominin başında Mehmet Şimşek’in olacağı düşünülerek yabancı hızla Dolar ve Euro satarak borsa İstanbul’a koştu. Borsa İstanbul’da önceki gün bankalar öncülüğünde %3’ün üzerinde prim yaparak 79,400 seviyelerinde  günü tamamladı. Dolar/TL ve Euro/TL’ye gelen sert satışlar neticesinde dolar/TL 2,930, Euro/TL ise 3,260 seviyelerine kadar net düşüşler gördük. Merkez bu ortamda faizlerde indirim yaparak büyük bir cesaret örneği gösterdi. Hem faiz düşerken hem de dolar/TL ve Euro/TL düştü.  Düşüşlerin bir başka sebebi de ABD merkez bankasının Haziran da mı? Yoksa Temmuz da mı? Faiz artırımına başlayacağı ile ilgili yaşanan gelişmeler. Son günlerde Haziran’da faiz artırımının % 34 Temmuz’da faiz artırımının % 53 seviyesinde fiyatlandığını görüyoruz. Yani küresel piyasalar Haziran ayında faiz artırımı ihtimalini daha az görüyorlar. Bu da doların değer kaybetmesini sağlayan etkenlerdendir. Euro/TL ise Avrupa merkez bankası yönetim kurulu üyelerinin Euro bölgesi ekonomileri ile ilgili yapmış oldukları olumsuz görüşlerden dolayı Euro başta dolar olmak üzere tüm para birimleri karşısında değer kaybetti. Euro’nun TL karşısında da 0,120 TL değer kaybı bundan olduğunu söyleyebilirim. Önümüzdeki dönem Euro ile ilgili beklentilerimiz Euro/Dolar paritesinin daha aşağı seviyeleri test etmesini bekliyorum. 3,200 seviyelerine doğru Euro/TL’de düşüşler görülebilir.

Yine önümüzdeki süreçte dolar faizlerinin artacak olması Euro/dolar paritesi için olumsuz olduğunu söyleyebiliriz. Avrupa’yı ayakta tutan hala Almanya’nın verilerinin iyi gelmesidir. Fakat Almanya Euro bölgesini daha ne kadar taşıyabilir bunu hep birlikte göreceğiz. Yine İspanya ve Portekiz ile ilgili ekonomik sorunlar ve Yunanistan’ın 4’ncü kez kurtarılmayı beklediği ile ilgili haberler Televizyon ekranlarına haber olmaya devam ediyor.

Euro’da bu gelişmelere bağlı olarak kan kaybetmeye devam edecek gibi görünüyor. Ben dolar ile ilgili beklentilerimi daha önceki yazılarımda açık açık yazmıştım. Küresel piyasalardaki gelişmeler içeride hem terör hem de siyasi gelişmeler dolar/TL’de bunlarla ilgili iyi haber ve iyi veri sonrası aşağıda 2,880-2,900 aralığına kadar geri çekilmeler yaşanabilir. Yine küresel piyasalarda oluşacak kötü senaryolar ve içerideki siyasi gelişmeler olumsuzlaşırsa yukarıda 3,020-3,050 aralığına kadar yükselebilir.

Bu süreçte en karlı çıkan Borsa İstanbul oldu. Fakat Borsa İstanbul 86,000 seviyelerinde başlayan satışlar sonrası 78,000 seviyesine düşmüştü. Toparlanıp 80,000 seviyesini test ediyor. Borsa daha önceki kayıplarını telafi etmeye çalışıyor. Bir diğer gelişme altın’da yaşanıyor. Bizim altın ile ilgili beklentimiz hep pozitif. Altın şu sıralar FED’den faiz artırımları başlayacak beklentisi ile kar satışları ile karşı karşıya daha önce bunu yazmıştım. FED’den faiz artırımları başlarsa altın 112-113 seviyelerine kadar geri çekilebilir. Bu seviyeler de alım fırsatı olarak değerlendirilebilir.      

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Bingöl Arşivi
SON YAZILAR