Muammer Bingöl

Muammer Bingöl

NE OLACAK BU PİYASALAR

NE OLACAK BU PİYASALAR

Dolar bir türlü nefes alıp düzelemedi.

Her gün yeni bir haber yeni bir olay ile tekrar yeni zirvelere doğru yol almaya devam ediyor. Bu süreçte doların yükselmesi için hangi sebebi ararsan var.

-Haince, şerefsizce, kalleşçe yapılan saldırılar

-ABD’nin Suriye’de uyguladığı politikalar

-YPG-PYD gibi terör örgütlerine aleni yaptığı silah yardımları

-ABD Merkez Bankası FED’in başlattığı faiz artırım süreci

-Avrupa’nın her gün yeni bir çöküş senaryosu ile karşı karşıya kalması

-Jeopolitik gelişmeler

Dedim ya bu süreçte doların yükselmesi dalgalanması için yukarıda saydığım birden fazla sebep var.

---TC Merkez Bankasının faiz artırmada isteksiz oluşu

---Merkez Bankasının piyasalara doğrudan müdahalede bulunmayacağını ifade eden Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekçi’nin açıklamaları

Evet, piyasalar bu söylemler ve haberlerle endişelendiği için dalgalanmaya devam ediyor.

Önceki gün açıklanan enflasyon verilerinin de olumsuz gelmesi piyasalardaki dalgalanmayı artırdı. Aylık 1,64 yıllık ise 8,53 çıkan enflasyon beklentilerin çok üzerinde çıkınca, dün dolar/TL yeni bir rekor kırarak 3,605 seviyelerine yükseldi.

---Enflasyonun yüksek çıkmasında en büyük etken kurların yükselmesi ve enerji fiyatlarındaki artış olarak gösterildi.

Önümüzde 4 tane önemli konu var.

---20 Ocak’ta Trump ABD başkanlığını devir alacak. Burada bizim beklentimiz Obama’ya göre daha pozitif öncelikli olarak Suriye’de ve Irak’ta birlikte çalışırsak ABD terör örgütlerine yardım etmeyi bırakırsa bu bizim açımızdan çok olumlu olacak. Bunun da piyasalara pozitif yansıması olacaktır.

---24 Ocak’ta Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının aylık toplantısı olacak. Faizlerde 0,50 puanlık bir artırım yine piyasalar tarafından olumlu karşılanacaktır.

---27 Ocak’ta Fitch uluslar arası kredi derecelendirme kuruluşunun Türkiye değerlendirmesi olacak. Olası bir not indirimi bizi daha da fazla olumsuzluğa itecektir.

Spekülatörlerin cirit attığı bir ortamda bir de not indirimi gelirse bu piyasalarda yeni dalgalanmayı beraberinde getirecektir.

---1 Şubat’ta FED toplantısı olacak. ABD Merkez Bankasından faizlerle ilgili bir değişiklik beklenilmiyor. Herhangi bir değişiklik olursa da bu sürpriz sayılacaktır ve piyasalarda yeni hareketlenmeler görülebilir.

---Bu hafta sonu yani yarın da ABD’den tarımdışı istihdam verisi bekleniyor. İyi gelecek olan tarımdışı istihdam verisi ABD dolarının yeniden güçlenmesini sağlayacaktır. Dolar yeniden tüm dünya paraları karşısında değer kazanmaya devam edecektir. Başta Euro’ya karşı değer kazanacak olan dolar bizim gibi gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı da değer kazanacaktır.

---2017 yılında yabancı yatırımcıyı çekebilirsek bizim için çok pozitif gelişme olacaktır.

Yabancı yatırımcı,

--Olağanüstü hal

--Artan terör olayları

--Başkanlık sistemi

--Yeni anayasa

--Suriye ve Irak’ta yaşanan gelişmeler

Bunların hepsi yabancı yatırımcıyı tedirgin eden gelişmeler olarak görülüyor.

Fakat Suriye’de göstermiş olduğumuz kahramanlık ve başarı, ilerisi için çok daha fazla güvende olmamızı sağlayacak gelişmelerdendir. Terörü kaynağında bitirmekte kararlı olan devletimiz Türk Silahlı Kuvvetlerimizin başarısıyla daha da emin adımlarla ilerliyor.

Bu da gelecekte çok daha güçlü ve güvende olacağımızın habercisi olarak yorumlamak gerekir. Zaten dövizdeki ve ekonomideki bu denli dalgalanmanın sebebi Büyük Türk Milletinin Kahraman Türk ordusunun Suriye’de yakalamış olduğu büyük başarı değil mi?

Ve bunu hazmedemeyen dış güçler

--Daha önce silahla yapamadıklarını ekonomiyle yapmak istemeleri

--Başkomutan Recep Tayyip Erdoğan başımızda olduğu müddetçe bu ülkeyi de bu milleti de kimsenin bölmeye gücü de yetmez çapı da yetmez.

Bu süreçte teröre şehit verdiğimiz asker polis sivil tüm kardeşlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Ailelerine sabır ve başsağlığı diliyoruz. Gün birlik, beraberlik, kardeşlik günüdür.

ŞEHİTLER ÖLMEZ VATAN BÖLÜNMEZ…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Bingöl Arşivi
SON YAZILAR