Ali Dutal

Ali Dutal

SAÇMA SAPAN İŞLERLE UĞRAŞMAK YERİNE

SAÇMA SAPAN İŞLERLE UĞRAŞMAK YERİNE

Temel ile Dursun’un arası açılır. Temel, Dursun’u dövmek için fırsat kollamaya başlar. Bir gün birlikte yürürlerken Dursun, “Bugün hava bulutlu” der. Fırsat bu fırsat diyen Temel “sen bana ördek dedin” diyerek Dursun’u güzelce bir döver.

Dursun şaşkınlık içinde, “ben sana ne zaman ördek dedim” dese de Temel pişkin pişkin; “sen hava bulutlu dedin; buluttan sonra yağmur yağar, yağmur çukurlarda göl olur, gölde ördekler yüzer” demiş.

-Mantığı olmayan saçma bir fıkra değil mi?

Belli kesimler her fırsatta İslami olan her şeye son zamanlarda da Diyanet İşleri Başkanlığı’na saldırmak için bahane aramakta ve saçma sapan sebeplerle saldırmaktalar.

İnanın, bunların bahaneleri bana Temel’in Dursun’u dövme bahanesinden çok çok daha saçma ve mantıksız geliyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi sitesindeki Dini Kavramlar Sözlüğünde  “buluğ” ve “nikah” kavramlarının açıklandığı bölümü gerekçe göstererek “Diyanete göre 9 yaşındaki kız çocuğu evlenebilir” başlıklı haberlerle işi çığırından çıkarıp hakarete kadar götürdüler.

            Dini Kavramlar Sözlüğünde buluğ; bir kimsenin çocukluk dönemini bitirip ergenlik çağına ulaşması demektir. Buluğ çağına ulaşan kimseye baliğ denir. Ergenlik yaşı çocuğun vücut yapısına ve iklim şartlarına göre değişebilir. İslâm hukukçularınca buluğ çağının alt sınırı erkekler için 12, kızlar için 9 yaş olarak belirlenmiştir. Bu yaşa ulaştıktan sonra erkeğin ihtilam olması, baba olabilme devresine girmesi; kızın da adet görmesi, gebe kalabilme çağına ulaşması fiilî olarak baliğ olmalarıdır” açıklamasına yer verilmektedir.

İşte, bir bardak suda fırtınalar koparılmasının nedeni yukarıdaki açıklama. Buradan nasıl kız çocuklarının 9 yaşında evlendirilebileceği sonucuna varılır, anlamak mümkün değil.

Açıklamanın yapılması fiziksel bir gelişim sonucu ortaya çıkan, özellikle kız çocuklarını etkileyen sıkıntılı bir durumun bilinmesi, bilgilendirilmesi; oluşabilecek istenmeyen durumlara karşı çocukların korunması açısından çok önemlidir. 

O kadar önemli ki, okullarımızda başta Rehber Öğretmenler olmak üzere Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenleri ergenlik dönemi ile ilgili kız ve erkek öğrencileri bir program dahilinde bilgilendirilmeleri gereklidir.

Evlilik ile ilgili tartışılacak çok önemli sorunlar varken hiçbir şekilde ülkemizde 9 yaşındaki kız çocuklarının evlendirilmesi ile ilgili fiili bir durum yokken niye bu kadar tartışma konusu yapıyoruz?

Ben 50 yaşını geçmiş, görevim gereği Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde 12 yıl yaşamış bir kişi olarak bugüne kadar 9 yaşında bir kızın evlendirildiğine şahit olmadım; ayrıca, duymadım. Yaşı büyük olup nüfusa küçük yazılanlar ve kendi akran grubunda evlendirmeler hariç olmak üzere gören, duyan varsa söylesin!

Ortaokul yıllarımda babamın görevi nedeniyle Bozkır’ın Hamzalar Kasabasında kalmıştık. Orada çok küçük yaşlarda çocuklara nişan konur, ilkokulu bitirdikten sonra da evlendirildi. Bu evlilikler kendi akran grubu içinde olurdu. Şimdi bu adet tamamen ortadan kalkmış. Ayrıca, resmi nikahı olmayıp dini nikahlı çok evlilik vardı. Bu evlilik sonucu doğan çocuklar doğduktan on onbeş yıl sonra kayda normal yaşının çok altında kaydedilirdi.

Çocuğun buluğ çağına girmesiyle evlendirilmesi aynı şey değildir. Buluğa eren kişinin yaşı kaç olursa olsun evli olmadan da evlilik dışı ilişkiler neticesinde hamile kalabilmektedir.

Özellikle bizim ülkemizde gayri meşru ilişkiler sonucu oluşan hamilelikler telafisi zor olan sıkıntılı durumlara yol açmaktadır.

Onun için sapla samanı karıştırmayıp “evlilik dışı yaşamın yaygınlaşması; evliliğin azalması, evlilik yaşının yükselmesi; en önemlisi boşanmaların bir Müslüman toplum için kabul edilemeyecek düzeyde artması gibi” gerçek sorunları tartışalım.

-İşimiz gücümüz saçma sapan işlerle uğraşmak!

Müslüman bir toplumda gerek aile gerekse zina gibi büyük bir günahtan korunmak ve neslin devamı için evlilik çok çok önemlidir. Evlenmek sünnet olup zinaya girme tehlikesi bulunulması durumunda vaciptir.

İslam’a göre evlilikte fiziksel ve duygusal olmak üzere her yönüyle denklik çok önemli olduğu gibi evliliğin sağlam bir zemin üzerinde kurulması ve devam ettirilmesi de çok çok önemlidir. Bundan dolayıdır ki, Hz. Allah(cc) boşanmayı caiz görmekle birlikte hoş karşılamamaktadır.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Ali Dutal Arşivi
SON YAZILAR