Ahmet Öztemel

Ahmet Öztemel

BÜYÜKLERİMİZİN ELBET BİLDİKLERİ VARDIR AMA…

BÜYÜKLERİMİZİN ELBET BİLDİKLERİ VARDIR AMA…

Mevlâna Kalkınma Ajansı 15 Eylül 2015 tarihinde “Serbest Bölgeler Bilgi Notu” hazırlamış; yetinmemiş  Konya’mın üst düzey yöneticilerinin ve Ekonomi Bakanlığı yetkililerinin katılımları ile “Konya’ya Serbest Bölge Kurulması” ile ilgili  değerlendirme toplantılarına önderlik etmiş. Serbest Bölge’nin doğrudan yabancı yatırımlarını, teknoloji girişini ve uluslararası ticareti hızlandıracağı; ihracatı artıracağı; ikinci el makine alımında, teşviklerde, istihdamda avantajlar getireceği vurgulanmış. Benzetmemi hoşgörün lütfen, gerisi Temel’in iş başvurusu gibi bitiyor. Hani Temel iki dil bilen, 35 yaş altı, üniversite mezunu eleman arayan firmaya başvurup, "pen ilkokulu zor piturdum, İncilizce de Almanca da bilmeyrum, yaşım da kırktır” deyip de “ee” cevabını alınca “ha pu iş içün bana cüvenmeysunuz” demiş ya; biz de Serbest Bölge kurulmasını istememişiz  efendim. Şimdi  gündemimiz yerli otomobil üretim yeri. Aliağa, Diyarbakır, Aksaray, Erzurum, Kocaeli, Sakarya, Kayseri, Eskişehir, Mardin bizimle birlikte talipli kentler.    "Yerli otomobilin Konya'da üretilmesini arzu ediyor, talep ediyoruz" sözleriyle Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn. Tahir Akyürek ilk sözü söylemiş. Elbette büyüklerimiz en iyisini bilir de merakım yerli otomobil üretimine talip miyiz talipmiş gibi mi yapıyoruz; hedefimiz üretim yeri olmak mı yoksa tedarikçiliğe de razı mıyız?

2017 yılında ülkemiz ihracatı % 10.22 ama ithalatımız % 17.92 arttı. Konya ülkemin en fazla ihracat yapan on beşinci ancak en fazla ithalat yapan on yedinci kenti. 1473 firma ile ihracatçı firma sayısında ülke altıncısıyız. 95 sektörde ihracat yapıyoruz, makine, yedek parça ve süt ürünleri ilk üç ihracat kalemimiz. İşsizliğimiz ülke ortalamasının altında. (ülkemde % 11,8; kentimde % 6.5) Cari açık kapanmasında ve kişi başı milli geliri artırmada hep sözü edilen katma değeri yüksek ürün üretim ve ihracında maalesef istenilen hedefi tutturamıyoruz. Bence ülkemin de kentimin de eksikleri belli. Ar-Ge harcamalarını artırmak, nitelikli üretim elemanları yetiştirebilmek ilk eksikler. Ben Konya’m serbest bölgeyi kaçırmış olsa da, arzu etmesem de otomobil üretim yeri olmasa da daha önemli eksikleri olduğunu düşünüyorum. Ülkemin Çin’i kabul ediliyor kentim. Dünya’da ne üretilirse bire bir aynısını üretebilecek kapasitede görülüyor. Bakınız çocukluk ve gençliğimizin Sanat Okulları bugünün bir çok sanayicimizin kökeni. Meslek Liseleri’nin yetersizliği bugün ürün geliştirme ve üretiminin önündeki en önemli eksiklik. Kentimin üniversitelerinin Mekatronik öğrencileri acaba Konya’da ciddi nitelikte staj yerleri bulabiliyorlar mı? Konya Teknokentleri ülkemin en çok ihracat yapan on teknokenti arasında niçin yok ve bunu nasıl oluyor da sorgulamıyoruz? Ülke çapında ses getiren Meslek Lisemiz niye yok?  Sanayicinin teknik eleman sorununu çözme amaçlı Kolejler gündeme geldi 2017 yılında ve MEB-Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı destekli ilk okullar Aksaray, Bursa Kestel, Kayseri, Kırşehir, Manisa, Şırnak, Afyonkarahisar, Antalya, Tokat illerinde açıldı. Bu okulların kentimde açılmamış olması üretimde rekabet açısından ciddi kayıptır bence ve en az kaçan fırsatlar kadar önemlidir.

Kalkınmanın ön adımı elbette kaliteli ve katma değeri yüksek üretimden geçmekte. Siz üretimde dışarıya bağlıysanız ancak onların istediklerini onların izin verdikleri kadar üretebilirsiniz. Örneğin CNC tezgahlarının beş düzlemli olanını daha iyisini üretene kadar size satmıyorlar, satmayı uygun gördüklerinde de ancak savunma sanayiinde kullanmayacağınız taahhüdü ile satın alabiliyorsunuz. Konya’mın “Made In Konya” projesi vardı, markalaşma adımlarımız vardı eminim gelişme de sağlanmıştır ama atacağımız daha çok adım var sanki hem ülke hem Konya olarak. 2018 üretimde, ihracatta, kişi başı milli geliri artırmada da verimli bir yıl olsun. Saygı ile.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Ahmet Öztemel Arşivi
SON YAZILAR