Yusuf Koç

Yusuf Koç

SÖZLER DEĞİL, DAVRANIŞLAR ÖNEMLİ!

SÖZLER DEĞİL, DAVRANIŞLAR ÖNEMLİ!

Maymun yakalamak için Asya ‘da kullanılan bir çeşit tuzak vardır. En önce bir Hindistan cevizi bulunur ve oyulur. Yerdeki bir kazıkla beraber oyulan Hindistan cevizi ip ile ağaca bağlanır. Hindistan cevizinin altına ince bir yarık açılır ve oradan içine tadı bir yiyecek konur.

 

Bu yarık maymunun elini açıkken sokacağı kadar büyüklüktedir, yumruk yaptığında elini dışarı çıkaramaz. Maymun, tadının kokusunu alır, yiyeceği yakalamak için elini içeri sokar ve yiyeceği kavrar, ama yiyecek elindeyken elini dışarı çıkarması olanaksızdır.

 

Sıkıca yumruk yapılmış el, bu yarıktan dışarı çıkmaz. Avcılar geldiğinde, maymun çılgına döner ama kaçamaz. Aslında bu maymunu, tutsak eden hiçbir şey yoktur. Onu sadece kendi bağımlılığının gücü tutsak etmiştir. Yapması gereken tek şey, elini açıp yiyeceği bırakmaktır.

 

Ama zihninde açgözlülüğü o kadar güçlüdür ki, bu tuzaktan kurtulan maymun çok nadir görülür. Bizi tuzağa düşüren ve orada kalmamıza neden olan şey, arzularımız ve zihnimizde onlara bağımlı oluşumuzdur.

 

İhtiyacına ve aczine merhameten her şey emrine ve hizmetine verilen, dünyada misafir olarak bulunan insan, mükellefiyetini taşıdığı değerlere sahip çıkmakla mükelleftir ve hareketlerindeki ölçüye dikkat etmek zorundadır.

 

Başkalarına karşı değişik yüzler takınanlar, sonunda kendi çehrelerini unuturlar. Demek ki önemli olan, kişinin sözleri değil, davranışlarıdır. Zira yalnız yaptıklarımızdan değil, yapmadıklarımızdan da sorumluyuz.

 

Görülüyor ki insan; insan olduğu için üstündür. Kadın-erkek, siyah-beyaz, genç-ihtiyar, Yahudi-Hıristiyan ve Müslüman, insan olarak hepsi kıymetli, hepsi değerlidir.

 

Öğrendiklerimizi hemen gidip çevremizdekilere anlatmak, başkalarının kusurlarını ve noksanlarını görmemek, başkalarına kin beslememek, kavgacı olmamak, az konuşmak, az uyumak, az yemek ve az içmek, ölçülü olmanın en güzel yoludur.

 

Oto kontrol mekanizmasını kurmamız, hayatımızın daima aynı çizgide olması bakımından çok önemlidir. Hareketteki ölçü bir ruh işi, gönül işidir.

 

Selam ve muhabbetle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yusuf Koç Arşivi

EDEP!

30 Ocak 2017 Pazartesi 20:32
SON YAZILAR