Mustafa Balkan (Tarih Yazıları)

Mustafa Balkan (Tarih Yazıları)

TAKKELİ DAĞ’DAN TARİH FIŞKIRIYOR

TAKKELİ DAĞ’DAN TARİH FIŞKIRIYOR

Takkeli Dağ’ın tepesinde 2012 tarihinde başlayan arkeolojik kazılar neticesinde, Gevale Kalesi’ne ait surlar, sultan hamamı, kaya oymalar, sarnıçlar, su küpleri, gizli yol, tapınak, mescid, değirmen, çok sayıda sikke, kitabe parçaları, Selçuklu seramiği, süzgeç kapları, bol miktarda madeni eserler çıktı.

 

 

Matrakçı Nasuh’un Konya gravürünü gözünüzün önüne bir getirin.

Bu gravürden yola çıkan ilim adamları ve sanat tarihçileri, 2012 yılında Konya Tarihi’ne çok önemli katkı sağlayacak bir kazı çalışması başlattı.

Bu arkeolojik kazı çalışmaları Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm ve kazı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Çaycı, Konya Kültür Müdürlüğü ve Selçuklu Belediyesinin maddi katkılarıyla devam ediyor. Kazı çalışmalarının Konya Müze Müdürlüğü koordinasyonu çerçevesinde yapıldığını da ayrıca belirtmekte fayda var.

Kazı yapılan çalışma alanını dikkatlice gezdim. Dikkatimi çeken ise, bu kaleyi yapanların “su hayat demektir” vecizesinden hareketle kaledeki askerlerin günlük iaşelerini aylara bölerek sağladıkları ve daha çok bu kaleye su sağlama noktasında önemli bir uğraş verdiklerini gördüm. Kazı neticesinde ortaya çıkartılan sarnıçlar ve büyük su küplerinden bunu anlıyoruz.

Matrakçı Nasuh’un gravüründe iki tepe görünüyor. Bunun Takkeli Dağ olduğu belli. Diğer tepe ise beni oldukça düşündürmedi değil. Ben de o tarafa doğru yönümü çevirdiğimizde karşıma “Sarıklı Tepe” çıktı. Yoksa “Büyük Gevale” dedikleri yer burası mı?..

Yoksa “Takkeli Dağ’da iki kalenin varlığı söz konusu mu?” diye bir soruyu kendi kendime sorduğumda…

“Neden olmasın” cevabıyla karşılaştım.

 

***

Kaleye tırmanırken sol taraftaki surlar ile sağ taraftaki surların değişik şekil ve yapıda olduklarını gözlemledim.

Bu tepede gerçekleştirilen kazılar neticesinde ne tür eserlerin çıktığı konusu ise, ayrıca ele alınması gereken bir mevzu. Şimdilik o mevzunun o tarafına daha fazla girmek istemiyorum. Kazı çalışmaları şimdilik Takkeli Dağ’ın 1700 metrelik en yükseğinde devam ediyor.  Eğer ikinci bir tepe olan o Sarıklı Tepe’den nelerin çıkacağı ise şimdilik meçhul!

Yalnız yaptığım gözlemler ve edindiğim yeni bilgiler ışığında şunu ifade edebilirim ki…

2020’de Takkeli Dağ ve buraya yakın bir tepede ortaya çıkartılacak yeni bir kaleyle Konya’nın yeni sulietinde iki kale birden belirecek.

 

***

Takkeli Dağ ve Gevale Kalesi denilince; benim aklıma Selçuklu ve Osmanlılar geliyor.

Özellikle Selçuklu tarihi kayıtları taranırken Takkeli Dağ ve Gevale Kalesi hakkında yeni bilgilerin ortaya çıkartılması, Selçuklu ve dolayısıyla Konya Tarihi açısından büyük bir öneme sahip olacak.

Yani Konyalılar ve Konya’daki üniversitelerimizin tarih ve sanat tarihi bölümlerindeki ilim insanları, Selçuklu tarihi üzerinde yoğunlaşmaları gerekiyor.

Selçuklu’ya önem vermek istiyorsak hem dinî, hem kültürel hem de diğer yönlerden bizim Selçuklu’yla kalkıp, Selçuklu’yla kalkmamız gerekiyor.

 

YARIN: Seydişehir ve Seyid Harun Velî Hazretleri.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Balkan (Tarih Yazıları) Arşivi
SON YAZILAR