Rasim Atalay

Rasim Atalay

Zor olanı başarmak

Zor olanı başarmak

Konya, hem merkezi idare, hem de yerel yönetimler tarafından yapılan yatırımlarla her geçen gün hızla büyüyor, gelişiyor, modernize ediliyor.

İnsanların ihtiyaç duyduğu her alanda ihtiyaç duyulan neyse onu gidermek için çaba gösteriliyor olduğunu belli zamanlarda yapılan temel atma ve açılış törenlerinde görüyoruz.

Konya’nın merkez ilçeleri üzerinden bir değerlendirme yapacak olursak, aslında gelişime ve değişime en açık olan ilçesi Selçuklu…

Karatay ve Meram’daki gibi sit alanı olarak ifade edilen ve kentsel dönüşümün zor olduğu bölgeleri yok.

Açık bir alana hizmet ediliyor. Var olanı yıkıp yapmaktan çok, şehrin Selçuklu’ya doğru genişlemesiyle paralel olarak yeni sahalar, yeni yatırım alanları ve yeni yerleşim alanları daha rahat ve sorunsuz bir şekilde bu bölgede yapılıp yükselebiliyor.

Tabi Selçuklu, bu yönüyle her ne kadar diğerlerinden daha rahat olsa da kendi içinde Selçuklu’nun da belli başlı handikapları var.

Mesela, Kılıçarslan Mahallesi…

Dün, burada Selçuklu Belediyesi tarafından yapımı gerçekleştirilen 82 Nolu Kılınçarslan Aile Sağlığı Merkezi’nin açılışı gerçekleştirildi.

Bu mahalleye ve civarında bulunan birkaç mahalleye belediye eliyle hizmet götürmek bir hayli zor.

Çünkü, zamanında buralarda kentsel dönüşüm yapılırken, belediye hizmetleri için bir arsa ayrılması planlanamamış. Zaman gelmiş, konut ve iş yeri odaklı yapılar yükselmiş, içi dolmuş, insanların barınmanın yanında cami, sağlık merkezi, okul ve benzeri başkaca ihtiyaçları baş göstermiş.

Çevre temizliğini yapmak, çöpünü toplamak, sokaklarındaki kırığını döküğünü tamir etmek ve benzeri asal belediye hizmetlerinin dışında bu bölgelerin ihtiyaç duyduğu ve yatırım odaklı hizmetler buralara çok zor gelir olmuş.

Aslında belediye yapmak istiyor, vatandaş da ihtiyacının giderilmesini talep ediyor. Ama hadi yapalım dediğiniz zaman ortada bir arsa yok!

Bölgenin insanları ayaktan sağlık hizmetlerini hızlı bir şekilde görebilecekleri bir aile sağlığı merkezi istiyor ama aynı insanlar, küçücük hisselerinin bulunduğu arsaları bu hizmet için kamulaştırmaya yanaşmıyor.

Aynı sıkıntı parklar, yeşil alanlar ve diğer sosyal alanlar için de söz konusu.

Neyse ki belediyeler ile vatandaşlar arasında köprü vazifesi gören mahalle muhtarları aklı selim davranmasını biliyor da sorun kriz boyutuna ulaşmadan çözüme kavuşturulabiliyor.

Dünkü açılış tam da bunun örneğiydi. Kılınçarslan Mahallesi Muhtarı Cuma Ali Ünver, halktan gelen talepleri Selçuklu Belediyesi’ne doğru bir iletişim metodu ile iletmesini bilmiş. Selçuklu Belediyesi’nin yatırım için harekete geçmesini sağlayacak adımların temelinde de bölgedeki kamu yatırımı yapılabilecek uygun bir arsaya ihtiyaç duyulduğu gerçeğini gözardı etmemiş. Vatandaşa hizmet gitsin diye vatandaşı, mahalleye hizmet gelsin diye mahalle sakinlerini ikna etmeyi başarmış.

Nihayetinde mahallenin Ahmet abisinin 3 metrekaresi, Şükran teyzesinin 5 metrekaresi birleştirilmiş ve ortaya bölgenin ihtiyaç duyduğu aile sağlığı merkezini inşa edecek büyüklükte bir arsa çıkmış. Selçuklu Belediyesi de zor olanı başaran mahalleye adeta bir ödül vererek aile sağlığı merkezini en kısa sürede yapıp tamamlamış, hizmete sunmuş.

Hayırlı olsun, hayırlı olmasının yanında örnek de olsun. Bölgedeki kamusal hizmet ihtiyaçlarının giderilmesi noktasında bölge halkının biraraya gelip kamuyla işbirliği yapmasının meyvesini yine o bölge insanının yiyeceği de unutulmasın.

ARDIÇLI ŞEKİLLENİYOR, KAMU HİZMETLERİ ARDI ARDINA GELİYOR

Konya’da yeni bir şehir yükseliyor. İlçe olarak değişimin ve gelişimin merkez üssü konumundaki Selçuklu sınırlarında bulunan Ardıçlı Mahallesi’nde yükseliyor bu şehir. TOKİ tarafından etaplar halinde yapılan, bir kısmı tamamlanıp hak sahiplerine teslim edilen, bir kısmı bitme noktasına gelen ve çalışmaları devam eden konutlar bittiğinde bölgede adeta yeni bir ilçe oluşmuş olacak.

Bir taraftan konut ihtiyacını giderirken, diğer taraftan bölgenin ihtiyaç duyacağı altyapı yatırımlarını da düşünmek ve bugünden planlamak gerekiyor. Selçuklu Belediyesi bu anlamda Ardıçlı Mahallesi’nde bir aile sağlığı merkezi yapımı gerçekleştirecek. Bunun için kısa bir süre önce ihaleye çıkılmıştı.

Yine bu bölgede Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Ardıçlı Mahallesi’nde bir Bilgehane inşa edilecek. Bunları da not olarak sizlerle paylaşmış olayım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Rasim Atalay Arşivi
SON YAZILAR