Rasim Atalay

Rasim Atalay

17 bin liradan büyük 2 lira!

17 bin liradan büyük 2 lira!

Milyonların merakla beklediği, doğrudan 7 milyon kişiyi ilgilendirse de dolaylı olarak toplumun tamamını etkileyecek olan, 2024 yılında geçerli olacak asgari ücret önceki akşam yapılan 3. Komisyon toplantısının ardından açıklandı…

17.002 lira…

Hayırlı olsun…

Asgari ücretle çalışanlar açısından mevcut maaşlarının üzerine yüzde 49’luk bir katkı sunması itibariyle iyi bir rakam diyebiliriz. Asgari ücret açıklanmadan önce toplumun beklentisini ölçmek adına yaptığımız sokak röportajlarında dillendirilen en yüksek rakam 18 bin lira, ortalama rakam ise 16 bin liraydı… Bu açıdan yeni asgari ücretin asgari ücretle çalışanların beklentisini genel manada karşılayacağını söyleyebiliriz.

Tabi bu söylediklerimizin hepsi asgari ücretin 17.002 lira olarak açıklandığı ve 2024 yılı için geçerli olduğu ifade edilene kadar geçerliydi…

Asgari ücretli zamlı maaşını Şubat ayının başında alacak. Yani en erken 35 gün sonra…

Bu ülkede akşamdan sabaha neler neler değişmiyor, 35 günde başta etiketler olmak üzere birçok şeyin değişeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Bu da asgari ücretin yeni rakamla da alım gücünün 35 günlük zaman dilimi içerisinde sürekli güç kaybedip erimeye mahkum olduğuna işaret ediyor.

Birçok zincir marketin daha açıklama yapılır yapılmaz, gerekiyorsa çalışanlarını mesaiye bırakarak sabaha kadar raflardaki etiketleri değiştirtmek için yoğun bir çabanın içerisine girdiklerini işitmeye başladık.

İŞÇİYE 17002, İŞVERENE 23485 LİRA

Yeni asgari ücretin işletmelere kişi başına maliyeti, 23 bin 485 lira olarak hesaplanmış. Elbette ki işçi maliyetlerinin artmasının bir yansıması olacaktır. Ancak bu toplam maliyet içerisinde devede kulak nispetinde kalacak bir paydır. Dolayısıyla 10 liralık ürünü 13-14 liraya çıkartıp yüzde 30-40 zammı gerektirecek bir durum yok. Allah rızası için garibanın cebine girecek fazladan 2 liranın peşine düşmeyin, bırakın garibanın cebinde kalsın. Zaten o para kalmaz onda. Her türlü size dönecek…

2 lira demişken…

Asgari ücret açıklandıktan hemen sonra sosyal medyada büyük bir akım oluştu…

Bir tarafta 11 bin 402,32 TL olan asgari ücretin yaklaşık 5 bin 600 liralık artışla 17 bin 2 liraya çıkmış olması, diğer tarafta 17 bin liranın sonundaki 2 lira…

İlginç bir şekilde 17 bin 2 lira olarak açıklandı asgari ücret. Ve ilginç bir şekilde 17 bin liradan çok sonundaki 2 lira gündem konusu oldu.

Düz hesap 17 bin lira deniliverse asgari ücret inanın bu kadar gündem konusu olmaz, bu kadar eleştiri malzemesi haline gelmezdi.

Bazen büyüklük rakamsal olarak değil oluşan algı açısından ölçülendiriliyor. 17 bin liranın algısı yerlerde sürünürken 2 liranın algısı şahlandı. Tüm Türkiye’de hemen herkesin gündeminde asgari ücretin sonundaki 2 lira yer aldı. Herkes bu 2 lirayı konuşur oldu.

2 lira küçümsenecek bir rakam mı?

Ben asla küçümsemem…

Bırakın 2 lirayı, 5 kuruşu, 10 kuruşu bile küçümsemem…

Bir markete gittiniz, alışveriş yaptınız. Kasaya geldiniz. Ödemeyi nakit yapacaksınız. Toplamda aldığınız ürünler 299 lira 90 kuruş tuttu diyelim.

Ne siz verdiğiniz 300 liranın para üstünü istiyorsunuz, ne da kasiyer size 10 kuruş para üstü vermeye yelteniyor…

Bu 5 kuruşlar 10 kuruşlar günde aynı kasadan bin kişinin aynı şekilde alışveriş yaptığını düşündüğünüzde 5 liralarla 10 liralarla ölçülür hale geliyor.

Bir zincir marketin Türkiye genelindeki binlerce kasasında aynı şekilde 5-10 kuruşların biriktiğini düşünün.

Günlük 5-10 bin lira gibi bir ciro ediyor…

Bunu aya yaydığımızda yani ortalama 30 ile çarptığımızda 150 bin ile 300 bin arasında bir birikim ortaya çıkmış oluyor.

Böyle küçük hesapların peşine mi düştün demeyin… Benim olmayan bir şeyin peşine düşmem. Ama gerçeklik bu. Birileri bu küçük hesaplardan büyük bakiyeler çıkarabiliyor. O nedenledir ki 2 lira büyük para… Tabi kıymetini bilebilene… Bunun kıymetini bilenlerin var olduğunu ve bu küçük meblağlardan büyük zenginlikler elde edebildiklerini söylemeye çalışıyorum. Yekune baktığımızda kuruş kuruş birikip yüz binleri bulabiliyor.

Yeni asgari ücretin 2 lirasıyla birlikte hayırlı ve bereketli olmasını temenni ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Rasim Atalay Arşivi
SON YAZILAR