Murat Güzel

Murat Güzel

AK Parti’de kimler aday adayı olamayacak?

AK Parti’de kimler aday adayı olamayacak?

2009 yılında yapılan yerel seçimler öncesi AK Parti epey sıkıntılıydı Konya’da. Parti içinde yaşanan tartışmalar, vekiller arasındaki çekişmeler Seydişehir, Ereğli gibi büyük ilçelerin kaybedilmesini getirmişti. Bu dönemde Akşehir’e asılan MHP ve CHP’ye karşı AK Parti Dr. Mustafa Baloğlu’nu, kendisi aday olmayacağını açıklamasına rağmen ikna ederek aday göstermişti. Dr. Baloğlu, iki yıl sonra, yani 2011’de yapılacak genel seçimlerde milletvekilliğine aday olmak istediği belediye başkanlığına aday olmak istememişti. Ancak kendisine zamanı gelince belediye başkanlığından istifa edip vekilliğe aday olabilme izni ve sözü verildi o dönem parti yönetimi tarafından. Bu güvenceye karşı Baloğlu da kayıtsız kalmadı ve Akşehir Belediye Başkanı seçildi ikinci kez. 2011 ve sonrasını daha iyi biliyoruz.

Peki bütün bunları niçin hatırlattık? Şundan.

Haziran’da yapılacak seçimlerde aday adaylığı için istifa edebilecek bazı belediye başkanları ya da il genel meclisi, belediye meclisi gibi yerlere seçilerek görev yapan bazı isimler kamuoyunda konuşuluyor ve bu isimler için Baloğlu örneği emsal getiriliyor. Biz ise Baloğlu örneğinin 2009 şartlarında düşünülmesi gerektiğini savlıyoruz. Yani bir yıl önce belediye başkanı, il genel meclisi üyesi ya da belediye meclisi üyesi öyle kolayca istif edip vekil seçilme hayalleri kurmasın bana kalırsa. Daha iki ay önce ilçesindeki kongrede kendisine altın tepside sunulan ilçe başkanlığından istifa ederek vekilliğe aday olmayı düşünen bazı isimlerin de bu kararlarını –eğer “güvence” almamışlarsa- gözden geçirmelerinde fayda var.

Nitekim AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay, aday adaylığı AK Parti’ye başvuracak erkeklerden beş bin, kadınla aday adaylarından 2 bin 500 TL aidat isteyeceklerini belirtirken engelli aday adaylarına pozitif ayrımcılık uygulayıp onlardan tek kör kuruş istemeyeceklerini belirtti. Başvurular ister Genel Merkeze isterse il başkanlıklarına yapılabilecek. Bir de partinin aldığı ilke kararını açıkladı Atalay. Belediye başkanı, belediye meclis üyesi, il genel meclisi üyesi 2 ay önce yenilenen teşkilatlarda görev üstlenen isimler istifa edip aday adaylığına başvursalar da kesinlikle milletvekilliği aday listesinde yer alamayacaklar. Bürokrasi için böyle bir şart koşmadıklarını söyledi Atalay, ancak kulislerde Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bürokratların aday adaylığı için istifasına soğuk baktığı konuşuluyor. Öyle ki, terfi bekleyen bazı bürokratların, önceki dönemlerdeki seçimlerde AK Parti’den aday adayı olup sonradan kendilerine pozitif ayrımcılık talep ettiklerine şahit olmuştuk. Artık bu tür görüntülerin de yaşanmasını istemiyor Genel Merkez.

Atalay’ın konuyla ilgili yaptığı açıklamalar çok dikkatli okunmalı. AK Parti2nin aday listelerini oluşturma, seçimlere hazırlanma ve seçim stratejisinin şifreleri çünkü o açıklamalarda.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Murat Güzel Arşivi
SON YAZILAR